Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Ασπροπόταμος Καλαμπάκας… χωριά πνιγμένα στα έλατα

 

Η περιοχή του Άνω Ασπροποτάμου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο νομό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα ομορφιά της με τις μακραίωνες παραδόσεις της. Έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000). Κοινοτική οδηγία 92/43.

 

Τα χωριά πνιγμένα στα έλατα και στα πλατάνια είναι ίσως από τα λίγα μέρη που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Την ξεχωριστή της ομορφιά την οφείλει στις υψηλές κορυφές όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, στα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση και ιδιαίτερα του Ελάτου, καθώς και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Πηγές του Αχελώου).

 

O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές.

Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι.

 

Χωριά

 

Όλα τα χωριά του Ασπροπόταμου είναι περιοχή Κουτσοβλάχικων χωριών όπου οι γηραιότεροι κάτοικοι μιλούν ακόμη την βλαχική γλώσσα.

 

Αγία Παρασκευή ή Τζούρτζια

 

agiaparaskeviΗ Αγία Παρασκευή βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ. σκαρφαλωμένο στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων και πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου. Κτηνοτροφικό χωριό κι αυτό που το χειμώνα ερημώνει και το καλοκαίρι συγκεντρώνει περίπου 2.500 κατοίκους.

 

Η άγρια ομορφιά του τοπίου, με κύριο στοιχείο τον Αχελώο και τη χαράδρα που έχει σχηματίσει καθώς και η διάταξη του οικισμού είναι τα φυσικά πλεονεκτήματα της Αγίας Παρασκευής. Οι κορυφές της με τα νερά των πηγών σχηματίζουν ορεινούς χείμαρρους ακόμα και καταρράκτη, το «Μαντάνι του Διαόλου», στη θέση «Λιβάδια».

 

Ανθούσα

 

ANTHOUSAΗ Ανθούσα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κέδρος και απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα. Πνιγμένη στα απέραντα δάση (32 στρεμ) με έλατα, πεύκα, κρανιές, οξιές, νεραντζιές, σφενδάμια που καταλήγουν στις αλπικές κορυφές φιλοξενούν διάφορα άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων και ένα σπάνιο είδος αγριόγιδου, ενώ στα αλπικά υψίπεδα ζει η περίφημη πετροπέρδικα.

 

Η Ανθούσα είναι ακατοίκητη το χειμώνα και αρχίζει να αποκτά πάλι ζωή από τα μέσα της Άνοιξης. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του χωριού φθάνει περίπου 500 άτομα, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την υλοτομία στα εξαιρετικά πλούσια δάση της περιοχής και τη μελισσοκομία.

 

Η Ανθούσα έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος οικισμός. Οι πηγές που χρησιμεύουν για την ύδρευση του οικισμού είναι ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλης περιοχής.

 

Στην Ανθούσα αξίζει να περπατήσει κανείς παράλληλα προς την κοίτη του Αχελώου και μέχρι το σημείο της συμβολής των παραποτάμων του Λεπενιτσιώτη, Χαλικιώτη και Νέγκρι. Στη θέση Περιβόλι βρίσκεται ένα αρκετά απότομο σπήλαιο, που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη.

 

Καλλιρόη

 

kaliroiΗ Καλλιρόη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μ. και απέχει 60 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 200 περίπου κάτοικοί του (κατά τους θερινούς μήνες) ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Το χειμώνα το χωριό ερημώνει και το κοινοτικό γραφείο μεταφέρεται και λειτουργεί στα Τρίκαλα.

 

Το φυσικό περιβάλλον παραμένει παρθένο κι αυτό επέτρεψε τη διατήρηση στα δάση πολλών αγρίων ζώων, όπως είναι τα ζαρκάδια, οι λύκοι, οι αλεπούδες, οι λαγοί, οι αρκούδες και οι σκίουροι. Το ποτάμι της Καλλιρρόης που χύνεται στον Ασπροπόταμο είναι βιότοπος της πέστροφας.

 

 

Κατάφυτο

 

katafytoΤο Κατάφυτο χαμένο μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Κέδρου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. Στην κοινότητα ανήκει και ο οικισμός της Μηλιάς. Ο πληθυσμός του Κατάφυτου το καλοκαίρι είναι 450 κάτοικοι και της Μηλιάς 150, ενώ το χειμώνα στους δυο οικισμούς μένουν 11 και 4 κάτοικοι αντιστοίχως.

 

Χαρακτηριστικό χωριό μετακινούμενων κτηνοτρόφων στηρίζεται οικονομικά, κατά τους θερινούς μήνες, στην υλοτομία και τη μελισσοκομία, εκτός φυσικά της κτηνοτροφίας, η οποία σχεδόν μονοπωλεί τις δραστηριότητες των κατοίκων.

 

Το χωριό διασχίζει ο χείμαρρος Ποττόκος, παραπόταμος του Αχελώου, αλλά και μέσα στα όρια του οικισμού υπάρχουν αρκετές πηγές – βρύσες με τρεχούμενα νερά και ένας παλιός νερόμυλος.
Εδώ αξίζει να περπατήσει κανείς μέχρι τις κορυφές Ξεροβούνι, Σκλίβα και Κέδρο και να απολαύσει την άγρια ομορφιά της Πίνδου.

 

Κρανιά

 

kraniaΗ Κρανιά βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150μ. απέχει 58 χλμ. από την Καλαμπάκα και μαζί με τους τρεις οικισμούς της, τα Δολιανά, τα Κονάκια και το Κουκουφλί, όπως τα περισσότερα χωριά της περιοχής, ερημώνει το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός ξεπερνά τις 3.000. Την κύρια όμως πηγή εισοδημάτων των κατοίκων αποτελούν ο πεστροφογεννητικός σταθμός, όπου παράγονται 100.000 γόνοι πέστροφας ετησίως και τα έσοδα του κοινοτικού ξενώνα, δυναμικότητας 20 κλινών.

 

Κατά το παρελθόν υπήρξε σπουδαίο κέντρο παραγωγής και εμπορίας μάλλινων υφασμάτων, τα οποία έμειναν ονομαστά ως «σκουτιά κρανιώτικα». Η υφαντική παράδοση μένει ζωντανή ακόμη και σήμερα.

 

Στο Κουκουφλί, 6 χλμ. από το χωριό, υπάρχει δασικός σταθμός, όπου ασκούνται οι 36 μαθητές που φοιτούν στο κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμπάκας. Το Δημόσιο δάσος ελάτης και οξιάς, έκτασης 30.000 στρ. και οι κορυφές Τριγγία (2.204 μ.), Μούτζα (2.100 μ.) και Κάλτσα (2.000 μ.) συντελούν στη μαγεία ενός τοπίου αλπικού (Δολιανά). Ο Κρανιώτικος, παραπόταμος του Ασπροποτάμου, χωρίζει στα δύο το χωριό, αποτελώντας παράλληλα, μοναδικό βιότοπο της πέστροφας. Από την κορυφή Γκιώναλη, κοντά στα Δολιανά, διακρίνεται ο νομός Λάρισας ενώ η θέση «Ορθή Πέτρα», με θέα στα ποτάμια, προσφέρεται για φωτογράφηση (Δολιανά).

 

Πολυθέα

 

polytheaΗ Πολυθέα βρίσκεται στις κατάφυτες πλαγιές προς την κορυφή Νεράιδα σε υψόμετρο 1.150 μ. και απέχει 66 χλμ. από την Καλαμπάκα. Κύρια ασχολία των κατοίκων η κτηνοτροφία, πράγμα που τους εξαναγκάζει να μετακινούνται προς τις πεδιάδες τους χειμερινούς μήνες. Έτσι στο χωριό το χειμώνα ζουν μόνο 10 άτομα ενώ το καλοκαίρι περίπου 900.

 

Κοντά στην Πολυθέα βρίσκεται η πανέμορφη περιοχή «Τρία Ποτάμια», που έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με λιθόκτιστη βρύση. Άλλη ωραία διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στην πηγή Γκούρα, μέσα στο δάσος των ελάτων, με διαμορφωμένο χώρο αναψυχής. Η πηγή Κιάρι είναι ακόμη ένας χώρος ξεκούρασης, στον οποίο μπορεί να φθάσει κανείς από το δασικό δρόμο που οδηγεί προς τον Άγιο Αθανάσιο. Η τοποθεσία «Φιαρίκα» προσφέρεται για τη φωτογράφηση της περιοχής, λόγω της εκπληκτικής θέας που ανοίγεται μπροστά της. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο Τσίτα Μάγια, το οποίο όμως παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο.

 

Από την Πολυθέα είναι εύκολη η ανάβαση, μέσα από δάση με βαλανιδιές, έλατα και οξιές, στις κορυφές Καπ Γκρας (1.400 μ.) και Νεράιδα (2.144 μ.), απ’ όπου μπορεί να απολαύσει κανείς τη θέα του ορεινού συμπλέγματος του Ασπροποτάμου.

 

Στεφάνι

 

stefaniΤο Στεφάνι είναι το ορεινότερο χωριό και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.480 μ. Οι 300 κάτοικοί του, κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, το χειμώνα μετακινούνται στην επαρχία Φαρσάλων όπου μεταφέρεται και το κοινοτικό γραφείο, τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

 

Πυκνά δάση με οξιές και έλατα περιστοιχίζουν το Στεφάνι, ενώ δεσπόζουν οι κορυφές Τρέ Γκάγκοτς (1.900 μ.), Μπουρλή (1.950 μ.), Στιάρπα (1.700 μ.), πέρασμα αγρίων ζώων και επίσης φύεται το φυτό από τις ρίζες του οποίου παρασκευάζεται το παραδοσιακό ρόφημα «σαλέπι», Χέλι (1.900 μ.), Πάϊλτανος (2.150 μ.) και Τρίαινα (1.800 μ.).

 

Χαλίκι

 

xalikiΤο Χαλίκι είναι το βορειότερο χωριό του Ασπροποτάμου και βρίσκεται στις άδενδρες πλαγιές του Λάκμου σε υψόμετρο 1.150 μ. Οι 700 κάτοικοι είναι και αυτοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το χειμώνα κατεβαίνουν στην περιοχή των Φαρσάλων και το καλοκαίρι επιστρέφουν. Από τους πρόποδες της κορυφής Ρόνα πηγάζει ο Ασπροπόταμος (κύρια πηγή).  Η πιο όμορφη όμως πηγή είναι η Φονίσκα και σε μεγαλύτερο από αυτόν υψόμετρο. Άλλη κοντινή κορυφή είναι το Περιστέρι, απ’ όπου φαίνονται τα Γιάννενα και η λίμνη τους.

 

Από το Περιστέρι πηγάζει ο ποταμός Καπραρία. Εδώ βρίσκεται και η Βουρλίγκα από την οποία το νερό αναβλύζει με κατακόρυφη πορεία μέσα από τη γη κι αφού σχηματίσει ένα ρυάκι για μερικά μέτρα ξαναχάνεται σε υπόγεια καταβόθρα.

 

Αξιοθέατα

 

Παλιά Αρχοντικά

 

arxontikoΣε όλο το Δήμο του Ασπρόπυργου σώζονται αρκετά παραδοσιακά σπίτια τα οποία προκαλούν θαυμασμό.

 

Ανθούσα: Το αρχοντικό του Νίκου και Κων/νου Σίμου (19ου αι.) και το αρχοντικό του Παπαστεργίου (1877)

Κατάφυτο: Οι πέτρινες κατοικίες του χωριού, με αντιπροσωπευτικότερη αυτή της οικογένειας Πετσόπουλου (19ου αι.)

Χαλίκι: Το κονάκι του Χρήστου Δρόσου, του Κ. Ζιώζια, του Α. Δημάκη καθώς και το σχολείο του χωριού

 

 

 

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

 

Στην περιοχή Τρία Ποτάμια του Ασπροποτάμου βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Η περιβαλλοντική εταιρεία ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μελέτησε και κατασκεύασε τα εκθέματα του Κέντρου. Στόχος του είναι να προβάλει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής και να διευκολύνει τον επισκέπτη στην περιήγηση και τον προσανατολισμό του. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται:

 

 • Τρισδιάστατη μακέτα της περιοχής, γεωφυσικός χάρτης, όπου προβάλλονται τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, τα μνημεία, τα γεφύρια κλπ.
 • Σχηματικός χάρτης της περιοχής, με έμφαση στον φυσικό πλούτο και κυρίως στην άγρια ζωή και τους βιοτόπους της
 • Εκθεματική επιφάνεια, όπου εμφανίζονται οι παραδοσιακές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή (μεταποίηση ξυλείας, κτηνοτροφία)
 • Εκθεματική επιφάνεια, όπου εμφανίζονται τα μοναστήρια και τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι της περιοχής

 

Καταφύγια άγριων ζώων

 

Θα τα βρείτε στο Στεφάνι και το Κατάφυτο.

 

Δρακολίμνη Βερλίγκα ή Βρίγγα

 

verligaΚοντά στο χωριό Χαλίκι και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ. και είναι η 3η «θρυλική» δρακόλιμνη της Πίνδου. Είναι στρογγυλή, καταλαμβάνει έκταση περίπου 10 στρ. και σχηματίζεται από δέκα φιδόμορφες νεροσυρμές, που αποτελούν την αρχή του Αχελώου ποταμού.

 

Ο μύθος λέει ότι ο δράκος της λίμνης αυτής ήταν ένα θεριό που δεν φαινόταν. Έχοντας τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας για ένα διάστημα, βρήκε μια τρύπα και βυθίστηκε πάλι στην γη, στο μέρος όπου τα νερά χάνονται. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του.

 

Πέτρινα Γεφύρια

 

gefyriΣε όλα σχεδόν τα χωριά ο επισκέπτης θα συναντήσει παλιά πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια.

 

 • το γεφύρι του Φίλου στις πρώτες πηγές του Αχελώου
 • το δίτοξο γεφύρι του Μίχου στην Ανθούσα
 • το γεφύρι του Γκίκα στην Κρανιά
 • τα γεφύρια του Μιχαλάκη Φίλου, του Αγίου Γεωργίου και της Καπραρίας στο Χαλίκι

 

 

 

Νερόμυλοι

 

Οι παραδοσιακοί νερόμυλοι υπάρχουν στα περισσότερα χωριά (Ασπροπόταμος κλπ).

 

Καταρράκτες

 

 • Τρεις καταρράκτες στην Κακαρδίτσα, το υψηλότερο όρος της νότιας Πίνδου
 • Οι καταρράκτες του Άσπρου: Μερικοί από αυτούς ξεπερνάνε τα 5 μέτρα
 • Στην Αγία Παρασκευή στη θέση Λιβάδια «Το μαντάνι του Δαίμονα»

 

 Βρύσες

 

Σε όλα τα χωριά της περιοχής, θα συναντήσετε πανέμορφες λιθόκτιστες βρύσες.

 

Ναοί – Μοναστήρια – Εξωκλήσια

 

naos

Αγία Παρασκευή: ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1896) και ο ναός του Αγίου Γεωργίου (πριν το 1790) και το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και το εξωκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

 

Ανθούσα: ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1736), ο ναός των Αγίων Πάντων (1786), ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ναός του Αγίου Αθανασίου και το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας (1799) που σήμερα έχει κηρυχθεί διατηρητέο

 

Καλλιρόη: ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1600) και ο ναός του Αγίου Νικολάου (1600).

 

Κατάφυτο: ο ναός του Αγίου Νικολάου (1763).

 

Κρανιά: ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1856) και το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού Δολιανών.

 

Πολυθέα: ο ναός του Αγίου Δημητρίου (1830).

 

Στεφάνι: ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1770).

 

Χαλίκι:

 

 • ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1725), ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1725), ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (1783), οι μικροί ναοί των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Μόδεστου και του Αγίου Αθανάσιου
 • το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (1835).

 

Μουσεία

 

Ανθούσα: Λαογραφικό Μουσείο.

 

Κρανιά: Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

 

Χαλίκι: Πολιτιστικό κέντρο με αξιόλογη έκθεση με λαογραφικά.

 

Δραστηριότητες

 

raftingΟι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κάποιος στην περιοχή του Ασπροποτάμου είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τα βουνά με την μεγάλη ποικιλότητά τους προσφέρονται για πεζοπορία κατά την διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου, να συναντήσει σπάνια ζώα και φυτά.

 

 • Ιππασία στο δημόσιο δάσος της Κρανιάς
 • Ψάρεμα πέστροφας στα ποτάμια της περιοχής
 • Κατάβαση ποταμού – Rafting & Κανόε-Καγιάκ στα Τρία Ποτάμια
 • Ποδηλασία στα Τρία Ποτάμια μέσα σε δασικούς δρόμους, λιβάδια και δάση από έλατα
 • Ορειβασία
 • Πεζοπορία

 

Στο Στεφάνι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οργανώνονται πορείες από τους κατοίκους του χωριού (ομάδες 40-50 ατόμων) σε χαραγμένα μονοπάτια, όπως επίσης και στην πανσέληνο του Αυγούστου, η οποία προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες

 

Από την περιοχή του Κόζιακα διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

 

Εκδηλώσεις – Έθιμα

 

 • Στις 20 – 21 Ιουνίου πανηγύρι στη Μηλιά
 • Στις 20 Ιουλίου – 10 Αυγούστου βραδιές πολιτισμού, με μουσική, θέατρο και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα
 • Στις 26 Ιουλίου πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις περιοχές Ανθούσα, Χαλίκι και Κρανιά με χορούς, ψητά και γύρισμα από σπίτι σε σπίτι με συνοδεία οργάνων
 • Κάθε δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου το «αντάμωμα» των αποδήμων Πολυθεατών
 • Στις 14, 15 και 16 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού Κατάφυτου το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας, με τριήμερο γλέντι με παραδοσιακή μουσική, αλλά και το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα, κεμπάπ, κοκορέτσι κ.ά.
 • Στις 15 Αυγούστου στην Αγία Παρασκευή πανηγύρι της Παναγίας
 • Στις 15 Αυγούστου στο Μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Κρανιά
 • Το Δεκαπενταύγουστο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Καλλιρόης
 • Το Δεκαπενταύγουστο στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Κρανιά
 • Το Δεκαπενταύγουστο εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες και πολλές άλλες εκδηλώσεις στην Κρανιά
 • Στις 8 Σεπτεμβρίου πανηγύρι της Παναγίας στην Πολυθέα
 • Στις 14 Σεπτεμβρίου πανηγύρι στο Μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Κρανιά
 • Στις 26 Οκτωβρίου στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στην Πολυθέα «καζανιές» (φασολάδα ή κρέας πρόβειο με κριθαράκι)
 • Στην Αγία Παρασκευή έθιμα του παραδοσιακού «αρραβώνα» και «γάμου».

 

Τοπικά προϊόντα

 

 • Τυρί φέτα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι και μυζήθρα
 • Γιαούρτι, ξινόγαλο, βούτυρο
 • Μέλι από αγριολούλουδα του βουνού
 • Τσάι του βουνού & άλλα βότανα
 • Γλυκά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού
 • Τραχανάς, Πίτες
 • Κρέατα
 • Φασόλια ξερά και χλωρά (Καλλιρόη)

 

Γαστρονομία

 

 • Παραδοσιακούς μεζέδες
 • Κεμπάπ και κοκορέτσι
 • Ψητό Αρνάκι
 • Πέστροφα (Στεφάνι)

 

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο