Νησιά Βόρειου Αιγαίου… Γαλαζοπράσινοι θησαυροί

Σε απόσταση αναπνοής από τα μικρασιατικά παράλια, στο βορειοανατολικό άκρο του Αιγαίου, βρίσκονται τα νησιά: Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Οινούσσες, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι και Θύμαινα, προσφέρουν αξέχαστες διακοπές στον ταξιδιώτη. Το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες, που συνθέτουν τον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, αλλά και ιστορικό χαρακτήρα του κάθε νησιού, αποτελούν προορισμούς μοναδικού φυσικού κάλλους, αλλά και πολιτισμού.

Καταπράσινα μοναδικά στον κόσμο φυσικά τοπία, μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά, κατάφυτα τοπία, παραδοσιακοί οικισμοί και γραφικά ορεινά χωριά, πλούσια ιστορία δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό για ιδανικούς προορισμούς. Η ποικιλία, το ιδιόμορφο φυσικό περιβάλλον και οι εναλλαγές του τοπίου που προσφέρουν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου γοητεύουν τον κάθε επισκέπτη. Γύρω τους, μια συστάδα από μικρά νησιά, τα περισσότερο ακατοίκητα, είναι ένας επίγειος παράδεισος.

Έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την τοπική τους κουλτούρα και το φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στους επισκέπτες τους μοναδικές εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές άλλων εποχών. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με σύγχρονα πλοία και οι αεροπορικές συνδέσεις, τα έχουν καταστήσει τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα προσφιλείς προορισμούς.

Ιστορία

Ιστορία, μύθοι, πολιτισμός, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μαγεύουν με τη μυστηριακή τους ατμόσφαιρα. Tα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποτέλεσαν το κατώφλι της ένωσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της Ελλάδας. Η ιστορία ξεκινάει αιώνες πίσω, τότε που τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελούσαν το κέντρο της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Ίχνη παραμένουν χειροπιαστά μέχρι σήμερα, στο απειράριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, που βρίσκονται διάσπαρτα όχι μόνο στα πλούσια σε εκθέματα μουσεία, αλλά και όπου γυρίσεις το βλέμμα σου, με ιδιαίτερα τα ευρήματα της Πολιόχνης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Βόρειο Αιγαίο σώζεται το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης. Κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες, σπάνια χειρόγραφα, μοναδικές εικόνες, αποδεικνύουν την συνέχιση της έντονης πολιτιστικής δημιουργίας στο πέρασμα των αιώνων. Πατρίδα αντιπροσωπευτικών μορφών της αρχαίας Ελλάδας, όπως Σαπφώ, Πυθαγόρας, κατά τη παράδοση και ο Όμηρος καταγόταν από εδώ.

Στη Σαμοθράκη, στο χώρο των Μεγάλων Θεών, λατρευόταν με θυσίες η Μεγάλη Μητέρα «Αξίερος» σε ένα από τα πιο αινιγματικά αρχαία Μυστήρια. Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο, περιμένει η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης: ένα αντίγραφο του πρωτότυπου, που φιλοξενείται στο Λούβρο.

Στη Λήμνο ο θεός Ήφαιστος λατρευόταν στην αρχαία πόλη Ηφαίστεια.

Στον Να της Ικαρίας κατοικούσαν, κατά τη μυθολογία, οι Ναϊάδες, ενώ φιλοξένησε το φημισμένο Ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος.

Στη Σάμο η ιστορία σας οδηγεί στο σπήλαιο του Πυθαγόρα στους πρόποδες του όρους Κερκετέα, εκεί όπου κρύφτηκε ο φιλόσοφος, όταν τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης.

Στα βήματα της ορθόδοξης ιστορίας, θα ανακαλύψετε ένα ακόμη αξιοθέατο: τη Νέα Μονή Χίου, που ιδρύθηκε το 1024 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ Μονομάχο.

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα μοναδικά σε όλον τον κόσμο. Περιηγήσεις στη φύση, σπήλαια και μονοπάτια για πεζοπορία, ποδηλασία, αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, κάστρα, μοναστήρια και παρεκκλήσια που θα σας γυρίσουν πίσω σε παλιές μαγευτικές εποχές.

1. Χίος: Τα 20 Μαστιχοχώρια που καλλιεργούνται τα σπάνια μαστιχόδεντρα, τον πέτρινο οικισμό του Ανάβατου, αλλά και την κιτρινοκόκκινη θυμιανούσικη πέτρα στις επιβλητικές χιώτικες επαύλεις του 19ου και 20ου αιώνα, στον Κάμπο Χίου.

2. Λέσβος: Τους πύργους του 18ου αιώνα, το απολιθωμένο δάσος, που όμοιό του υπάρχει μόνο στην Αριζόνα.

3. Ικαρία: Ένα χωριό που ξυπνάει τη νύχτα, όπου τα μαγαζιά ανοίγουν αργά και το χωριό ζωντανεύει μετά τις 9:00 το βράδυ.

4. Σαμοθράκη: Μικρές λίμνες με καταρράκτες μέσα στην καταπράσινη φύση, τις βάθρες, που σας προσκαλούν για μία αξέχαστη βουτιά.

5. Σάμος: Ο παραδοσιακός οικισμός Βαθύ, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου.

6. Λήμνος: Το κάστρο της Μύρινας.

7. Θάσος: Ανακαλύψτε τα χωριά της.

Νησιά

Άγιος Ευστράτιος

Ένα πανέμορφο, γαλήνιο και παρθένο νησί που είναι ένας ιδανικός τόπος για ήρεμες διακοπές. Είναι ένας από τους τελευταίους επίγειους παραδείσους, που έχει μείνει ακόμα απείραχτος από τους ρυθμούς και τις επιρροές της σύγχρονης ζωής. Ο Άγιος Ευστράτιος, τόπος ιστορικής μνήμης, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και περιπατητικές διαδρομές απέχει 23 μίλια νοτιοδυτικά της Λήμνου. Η ονομασία του αυτή, οφείλεται σύμφωνα με μία εκδοχή, στον μοναχό Ευστράτιο από τη Βιθυνία, ο οποίος έχει ταφεί εδώ. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, χτισμένος στο βορειοδυτικό τμήμα του, διατηρεί ελάχιστα δείγματα από την αλλοτινή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, δεν ξεπερνούν τους 300. Γραφικές ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, θαλάσσιες σπηλιές, μικρά δάση από βελανιδιές συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Ευστρατίου. Έχει πολλά σπήλαια και ξωκλήσια που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί.

Ικαρία

Η Ικαρία έχει συνδέσει την ιστορία της με τον μύθο του Ικάρου, του πρώτου ανθρώπου που πέταξε φορώντας κέρινα φτερά. Διαθέτει εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο, μεγάλες εναλλαγές τοπίου και κατοίκους με εκκεντρικό ατίθασο ταμπεραμέντο. Η Ικαρία ταλαιπωρήθηκε υπερβολικά στο παρελθόν από τις πειρατικές επιδρομές. Για το λόγο αυτό φτιάξανε αντιπειρατικά χωριά, όπως η Λαγκάδα. Την εποχή του Εμφυλίου το νησί αποτέλεσε τόπος εξορίας αντιφρονούντων, οι οποίοι αγκαλιάστηκαν από τους ασυμβίβαστους κατοίκους. Πρέπει να επισκεφτείτε την παμπάλαια εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού και τον παραθαλάσσιο οικισμό Γιαλισκάρι με άρτια υποδομή και την θαυμάσια παραλία της Μεσαχτής. Στην Ικαρία θα φάτε εξαιρετικά και θα πιείτε το περίφημο μαύρο κρασί από φωκιανό αμπέλι.

Λέσβος

Η Λέσβος, το νησί της Σαπφώς και του Οδυσσέα Ελύτη, συνδυάζει την φύση με τον πολιτισμό, την γαστρονομία με την ήρεμη διασκέδαση, αλλά και τις καταπληκτικές παρθένες παραλίες. Πρωτεύουσα είναι η Μυτιλήνη, η οποία είναι από τις αρχαιότερη πόλεις της Ελλάδας. Το όνομα της το πήρε από τον μυθικό ήρωα Λέσβο. Η προσφορά του νησιού στις τέχνες και στα γράμματα υπήρξε ανεκτίμητη. Είναι το τρίτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, με απέραντους ελαιώνες, πολλά νερά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, γλυκό μεσογειακό κλίμα, ιαματικές πηγές και παραδοσιακούς οικισμούς. Πρόκειται για ένα νησί με το δικό του χαρακτηριστικό χρώμα, που δεν έχει υποκύψει στο μαζικό τουρισμό. Η σύγχρονη τοπική οικονομία στηρίζεται στην ελαιοκαλλιέργεια, με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου καθώς και στην κτηνοτροφία και την αλιεία.  Ανεπτυγμένος είναι ο κλάδος της ποτοποιίας με την παρασκευή του ούζου, ενώ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ασχολείται επαγγελματικά με τον τουρισμό.

Λήμνος

Το νησί των ανέμων, η μυθική πατρίδα του Ήφαιστου, υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών λόγω της μοναδικής γεωγραφικής του θέσης. Η Λήμνος είναι ένας γαλήνιος προορισμός για ταξιδιώτες που εκτιμούν την γοητεία της παράδοσης, την αυθεντική φιλοξενία, τα μοναδικά θαύματα της φύσης καθώς και πολλά αξιοθέατα και με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Γραφικοί κόλποι με ηφαιστιογενή πετρώματα από τη μία, χαμηλοί λόφοι στεφανωμένοι από παραδοσιακούς οικισμούς με πέτρινα σπίτια και καταπράσινα περιβόλια, από την άλλη. Με καλή τουριστική υποδομή είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ησυχία και αναζωογόνηση.

Οινούσσες

Απέναντι από την Χίο, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Το μεγαλύτερο από τα νησάκια είναι οι Οινούσσες. Πήραν το όνομα τους πιθανότατα από την ύπαρξη αμπελιών. Η γραφική πόλη Οινούσσα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν απότομο λόφο στη νότια πλευρά του νησιού, αποτελείται από ψηλά παραδοσιακά και πολυτελή σπίτια με στενά πλακόστρωτα δρομάκια. Επισκεφτείτε, το ναυτικό μουσείο, το Πνευματικό κέντρο, την εκκλησία του πολιούχου του νησιού Αγίου Νικολάου, τις εκκλησίες Αγίου Γεωργίου, Ζωοδόχου Πηγής, όπως επίσης και το βυζαντινό μοναστήρι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.  Όλο το νησί είναι γεμάτο μικρά όμορφα περιγιάλια για μπάνιο. Συνδέεται με μικρά πλοιάρια καθημερινά με τη Χίο.

Σάμος

Η Σάμος απέχει ελάχιστα από τις ακτές τις Τουρκίας είναι παγκοσμίως γνωστή τόσο για το καταπληκτικό κρασί της. όσο και για τα μοναδικά της τοπία. Στη Σάμο κυριαρχεί το πράσινο και το γαλάζιο, καθώς το νησί είναι γεμάτο ατελείωτες δασικές εκτάσεις με πεύκα και μαγευτικές παραλίες. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι η Σάμος ή Βαθύ, χτισμένη αμφιθεατρικά στο βάθος του ομώνυμου κόλπου. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας που κατόρθωσε να διατηρήσει ακέραιο το παραδοσιακό της χαρακτήρα. Στην Περιφέρεια της Σάμου ανήκουν τα νησιά Ικαρία και Φούρνοι. Η Σάμος είναι γενέτειρα πολλών φιλοσόφων και μαθηματικών της αρχαιότητας, όπως ο Επίκουρος, Αρίσταρχος και ο Πυθαγόρας. Πρέπει να επισκεφτείτε, το περίφημο άγαλμα του Λιονταριού, το Βουλευτήριο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μνημείο Πεσόντων και τον Δημοτικό Κήπο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο φυλάσσονται μεταξύ άλλων ευρήματα από το Ηραίο καθώς και ο κολοσσιαίος κούρος του Λευκία. Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο, που πρέπει να δείτε όλοι, στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Φούρνοι

Οι Φούρνοι Κορσεών είναι συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου. Η θέση τους είναι δυτικά-νοτιοδυτικά της Σάμου και ανατολικά της Ικαρίας. Τα κατοικημένα νησιά όλο το χρόνο είναι δύο, οι Φούρνοι και η Θύμαινα.

Χίος

Η Χίος, το νησί του Ομήρου, με τεράστια ναυτική και πνευματική παράδοση είναι ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά εξαιτίας του σπάνιου οικιστικού της περιβάλλοντος. Καταπράσινα πευκοδάση, πολυάριθμες παραλίες με βότσαλο και άμμο κατά μήκος των ακτών, βυζαντινά μνημεία και φυσικά ηρεμία, καθιστούν τη Χίο ιδανικό προορισμό για διακοπές χαλάρωσης. Η Χίος φημίζεται τόσο για τη ναυτιλία της όσο και για το φυσικό της πλούτο όπως είναι η μαστίχα, το λάδι και τα σύκα. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι η πόλη της Χίου, χτισμένη στην ανατολική και κεντρική πλευρά του νησιού. Στην άκρη της δεσπόζει επιβλητικά το κάστρο του νησιού. Υπάρχει άγαλμα του Κανάρη, στο Δημοτικό Κήπο, στην πλατεία Βουνακίου. Επίσης, στη Βιβλιοθήκη Κοραή, υπάρχουν χειρόγραφα με στοιχεία για την ιστορία του νησιού και σπάνια βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή. Στην Περιφέρεια της Χίου ανήκουν τα νησιά Οινούσσες και Ψαρά. Από τη Χίο κατάγονταν οι Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Αδαμάντιος Κοραής, Νεόφυτος Βάμβας, Γιάννης Ψυχάρης, Εμμανουήλ Ροΐδης και ο Λάμπρος Πορφύρας.

Ψαρά

Τα Ψαρά μαζί με τα Αντίψαρα, βρίσκονται βορειοδυτικά της Χίου. Τα δύο αυτά νησάκια μαζί με κάποια άλλα γειτονικά όπως το Δασκαλιό, το Κάτω Νησί και τον Άγιο Νικόλαο, αποτελούν ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα. Τα Ψαρά έχουν μια πολύ μεγάλη ιστορία. Έδειξε στον Εθνικό Αγώνα του 1821 μεγάλο ηρωισμό και σαν τρίτη ναυτική δύναμη της Ελλάδας εκείνη την εποχή, βοήθησε πολύ στον αγώνα αυτόν των Ελλήνων. Από τον τόπο αυτό καταγόταν ξακουστοί πυρπολητές, όπως ο Κανάρης, ο Βουρέκας, οι Βρατσάνοι, κ.ά. Κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου οι μερικοί εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού, τιμούν την επέτειο του ολοκαυτώματος, όταν οι Τούρκοι το 1824 κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το νησί. Στο βόρειο μέρος του νησιού, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία είναι το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με μεγάλη αξιόλογη βιβλιοθήκη. Επισκεφτείτε, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το σπίτι του Κανάρι. Τα Ψαρά φημίζονται για τους αστακούς, το μέλι και το τοπικό τυρί.

Δείτε περισσότερα για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου