Τα Δωδεκάνησα είναι ένα σύμπλεγμα νησιών με μοναδική ομορφιά και μεγάλη ιστορία τα οποία ερωτεύεται κάθε επισκέπτης. Πολλά από τα νησιά διατηρούν ακέραια τις παραδόσεις τους γι’ αυτό, ακόμη και σήμερα, συναντά κανείς στο δρόμο γυναίκες ντυμένες με τις τοπικές ενδυμασίες τους.

Τα Δωδεκάνησα αποτελούνται από τα νησιά:

Αστυπάλαια | Κάλυμνος | Κάρπαθος | Κάσος | Καστελόριζο | Κως | Λειψοί | Λέρος | Νίσυρος | Πάτμος | Ρόδος | Σύμη | Τήλος | Χάλκη

Αστυπάλαια

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Χώρα η οποία δεσπόζει επιβλητικά πάνω στο λόφο και προσφέρει μια πανοραμική θέα σε όλο το Αιγαίο. Παντού στο νησί επικρατεί ένα μαγευτικό τοπίο με τα κατάλευκα σπιτάκια να φτάνουν μέχρι τις παρυφές του λόφου και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους να προσθέτουν κυκλαδίτικο χρώμα στο τοπίο.

Κάλυμνος

Η Κάλυμνος, ένα ακόμη νησί της Δωδεκανήσου, βρίσκεται ανάμεσα στη Λέρο και στη Κώ και φέρει επάξια τη σφραγίδα του στη θάλασσα. Αν και ορεινή, η Κάλυμνος προσφέρει στον επισκέπτη ένα μαγευτικό σκηνικό, γεμάτο πλούσια δάση και γραφικούς όρμους που αγκαλιάζονται από τα καταγάλανα νερά Αιγαίου.

Κάρπαθος

Ο Όμηρος αποκαλεί το νησί «Ηνεμόεσσα» που σημαίνει «ανεμοδαρμένη», χαρακτηρισμός που επιβεβαιώνεται από τους παραθεριστές που επισκέπτονται την Κάρπαθο κυρίως όταν επικρατούν τα μελτέμια. Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με καλά φυλαγμένες παραδόσεις και σκηνικό με έντονες αντιθέσεις καθώς η άγρια ομορφιά των βουνών συνυπάρχει αρμονικά με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Η καθαρότητα της θάλασσας απετέλεσε πόλο έλξης για τη Μεσογειακή φώκεια Monachus-Monachus που ζεί και αναπαράγεται στις βραχοσπηλιές του νησιού.

Κάσος

Παρόλο που η Κάσος είναι ένα μικρό, βραχώδες και ορεινό νησί της Δωδεκανήσου, έχει πολλές φυσικές ομορφιές με πανέμορφα τοπία και αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές.

Καστελόριζο

Το Καστελόριζο γνωστό και σα «Μεγίστη», είναι το ανατολικότερο νησί της Δωδεκανήσου και θεωρείται ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές. Η ονομασία «Καστελόριζο» ( Kastelo Roso δηλαδή Κόκκινο Φρούριο ) δόθηκε από του Ιππότες του Αγίου Ιωάννη λόγω των χαρακτηριστικών κόκκινων βράχων πάνω στους οποίους ήταν κτισμένο το Κάστρο του νησιού στο εσωτερικό του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε τις παλιές εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νικολάου.

Κως

Η κοσμοπολίτικη Κως, το τρίτο σε μέγεθος, μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο, νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και τη Νίσυρο και πολύ κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας.

Λειψοί

Οι Λειψοί είναι ένα ακόμη κρυφό στολίδι των Δωδεκανήσων το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα τους και είναι περιτριγυρισμένο από μικρά νησάκια και βραχονησίδες προσφέροντας ήρεμες διακοπές σε όσους αποζητούν τη γαλήνη και τη χαλάρωση.

Λέρος

Η γραφική Λέρος, είναι ένα ακόμη νησί της Δωδεκανήσου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και την Κάλυμνο. Η ιστορία της Λέρου ξεκινάει από την προϊστορική εποχή και στο νησί υπάρχουν μνημεία του 4ου π.Χ. αιώνα και της βυζαντινής περιόδου.

Νίσυρος

Στη μέση της Δωδεκανήσου, ανάμεσα στην Τήλο και στην Κώ, βρίσκεται το μικρό ηφαιστειογενές νησί Νίσυρος. Ολόκληρη η Νίσυρος αποτελεί ένα υπαίθριο γεωλογικό πάρκο με θερμές πηγές και ένα γραφικό τοπίο όπου δεσπόζει επιβλητικά το ηφαίστειο στη μέση του νησιού.

Πάτμος

Η Πάτμος, ή αλλιώς «το νησί της Αποκάλυψης», θεωρείται ένα από τα ιερά νησιά της Δωδεκανήσου όπου ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής έζησε εκεί εξόριστος από τους Ρωμαίους, για δύο χρόνια, σε μια σπηλιά, ανάμεσα στο μοναστήρι και στο λιμάνι γράφοντας την «Αποκάλυψη» της Καινής Διαθήκης.

Ρόδος

Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η Ρόδος είναι πασίγνωστη όχι μόνο για τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής και διασκέδασης αλλά και για πολλά σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα που υπάρχουν στο νησί, όπως το Κάστρο των Ιπποτών, η Κοιλάδα των Πεταλούδων και φυσικά, ο γνωστός Κολωσσός της Ρόδου, ένα άγαλμα ύψους 33 μέτρων που στέκει στην είσοδο του λιμανιού και θεωρείται ένα από τα Επτά Θαύματα του κόσμου.

Σύμη

Η Σύμη είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Δωδεκανήσου που κερδίζει τον επισκέπτη από το πρώτο αγνάντεμα. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Σύμη που αποτελείται από το Γιαλό και την Ανω Σύμη ή Χωριό και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου. Πρόκειται για έναν μαγευτικό παραδοσιακό οκισμό απέριτης αρχιτεκτονικής, με διώροφα σπίτια με αετώματα και στολισμένες σκεπές, από τους ομορφότερους διατηρητέους οικισμούς του Αιγαίου.

Τήλος

Η Τήλος, βρίσκεται ανάμεσα στη Χάλκη και στη Νίσυρο και είναι ένα ακόμη μικρό γραφικό νησί των Δωδεκανήσων με ιστορία που ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί, ιδανικό για χαλάρωση και για πεζοπορία. Στην Τήλο υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες τοποθεσίες για να επισκεφθείτε, όλες σε σχετικά κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους.

Xάλκη

H Xάλκη είναι ένα μικρό αλλά πανέμορφο νησάκι των Δωδεκανήσων που βρίσκεται απέναντι από τα ανατολικά παράλια της Ρόδου με την οποία έχει σχεδόν την ίδια ιστορία. Παντού στο νησί επικρατεί μια γαλήνια ατμόσφαιρα και τα κτίσματα είναι δείγματα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής. Ο μοναδικός οικισμός είναι το Νημποριό ή Ιμπορειό κτισμένος αμφιθεατρικά στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

Δείτε περισσότερα για τα Δωδεκάνησα