Επτάνησα… Παραμυθένια κι εκθαμβωτικά νησιά σκορπισμένα στο Ιόνιο πέλαγος

Τα Επτάνησα είναι νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος. Βρίσκονται κατά μήκος και κοντά στη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Πρόκειται για πανέμορφα νησιά με υπέροχα φυσικά τοπία πνιγμένα σε καταπράσινη και πλούσια βλάστηση. Οι μαγευτικές παραλίες με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, τα τεράστια επιβλητικά κτίρια, τα Βενετσιάνικα κάστρα και τα παραδοσιακά πέτρινα μονοπάτια, όλα μαζί συνθέτουν ένα παραμυθένιο και ρομαντικό σκηνικό που μεταφέρει τους ταξιδιώτες στο παλιά χρόνια. Τα νησιά που ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων είναι: Κέρκυρα | Παξοί | Κύθηρα | Λευκάδα | Ιθάκη | Κεφαλονιά | Ζάκυνθος. Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά όπως τα Αντικύθηρα, τους Αντίπαξους, το Αρκούδι, την Άτοκο, τον Βρόμωνα, την Δρακονέρα, την Ερεικούσσα, τον Κάλαμο, τον Καλόγηρο, το Καρλονήσι, τον Καστό, τον Λαμπρινό, το Μαθράκι, τη Μάκρη, το Μεγανήσι, το Μόδι, τους Οθωνούς, την Οξεία, τον Πεταλά, τον Ποντικό, το Προβάτι, τον Σκορπιό, την Σοφία, τις Στροφάδες, την Σωρό και άλλα.

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα πανέμορφο νησί με μοναδικά φυσικά τοπία και μαγευτικές παραλίες διασκορπισμένες παντού. Η πόλη της Κέρκυρας (η Χώρα) έχει διατηρήσει, μέχρι σήμερα, την Ενετική ατμόσφαιρα και γοητεία με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στα στενά, γραφικά σοκάκια, τα περιβόητα «Καντούνια» και να θαυμάσουν τα υπέροχα Βενετσιάνικα κτίρια.

Παξοί

Το μικρό αλλά πανέμορφο νησάκι των Παξών βρίσκεται λίγα ναυτικά μίλια νότια της γειτονικής Κέρκυρας και είναι ένα μέρος μαγευτικό. Πρόκειται για έναν μικρό επίγειο παράδεισο που αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήρεμες διακοπές και πηγή έμπνευσης για όσους αποζητούν το διαλογισμό, τη χαλάρωση και την ησυχία.

Αντίπαξοι

Οι Αντίπαξοι είναι μικρό νησάκι, με μόλις έναν μικρό οικισμό στην καρδιά του, και λίγες δεκάδες μόνιμους κατοίκους. Παρόλο το μικρό του μέγεθος, η δαντελωτή του ακτογραμμή κρύβει πολλές μικρές θαυμάσιεςπαραλίες. θαλασσινές σπηλιές, κάβοι, ορμίσκοι κι ορθοπλαγιές, συνθέτουν ένα αληθινά μαγευτικό θαλασσινό τοπίο.

Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι ένα ακόμη πανέμορφο νησί του Ιονίου το οποίο βρίσκεται στα δυτικά της Κεντρικής Ελλάδας κοντά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα το νησί συνδέεται με την ξηρά μέσω ενός περάσματος. Η Λευκάδα με τις φυσικές ομορφιές της και τα γεμάτα έμπνευση τοπία της αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών.

Ιθάκη

Η Ιθάκη βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Το νησί διαθέτει πανέμορφες, μοναδικές παραλίες όπως την παραλία Φιλιατρό, ιδανική για όσους αγαπούν τη χαλάρωση, τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Κεφαλλονιά

Η Κεφαλλονιά είναι ένα πανέμορφο ορεινό νησί με πλούσια βλάστηση και πολλές εναλλαγές τοπίων, το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους. Οι ακτές της αποτελούνται από αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες.

Κύθηρα

Ανάμεσα στο Αιγαίο και το Ιόνιο, μοναδικό και μοναχικό προβάλλει σαν μικρός παράδεισος το πανέμορφο νησί των Κυθήρων. Μύθοι και παραδόσεις σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά του τοπίου δίνουν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα στο νησί δημιουργώντας στον επισκέπτη ένα ξεχωριστό αίσθημα μοναδικότητας. Το απόλυτο Μεσογειακό φως, η πλούσια εναλλαγή των τοπίων καθώς και τα διάσπαρτα μνημεία του κληροδοτημένου μας πολιτισμού δηλώνουν τη μοναδικότητα των Κυθήρων, αυτού του τόπου που βρέθηκε σ’ ένα σταυροδρόμι πολιτιστικών επιρροών και ισορρόπησε την ελληνική παράδοση με την επίδραση της Δύσης, πλάθοντας έναν ιδιόμορφο κοινωνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος, ένα πανέμορφο νησί του Ιονίου, είναι γνωστό με δύο ονόματα όπως «Τζάντε» και «Φιόρο του Λεβάντε» που σημαίνει «Ομορφιά της Ανατολής». Μόλις φτάσει κανείς στη Ζάκυνθο αντικρύζει, με την πρώτη ματιά, τη φυσική ομορφιά που επικρατεί παντού. Το μαγευτικό σκηνικό του νησιού, σε συνδυασμό με τις ανεπτυγμένες καλλιτεχνικές τάσεις της περιοχής όπως η ποίηση, η ζωγραφική και η μουσική κάνουν τη Ζάκυνθο ιδανικό προορισμό για μοναδικές, αξέχαστες διακοπές.

Δείτε περισσότερα για τα Επτάνησα