Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Καλαμπάκα… Ο απόλυτα μοναδικός προορισμός για όλες τις εποχές

που μαγεύει και τον πιο δύσκολο επισκέπτη

 

kalampaka1

 

Χτισμένη στους πρόποδες των Μετεωρίτικων βράχων, είναι η πρωτεύουσα της δεύτερης επαρχίας του νομού Τρικάλων, ενώ αποτελεί πέρασμα προς την Ήπειρο. Η Καλαμπάκα είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο από τα περίφημα Μετέωρα με πλήθος τουριστών να συρρέει κάθε χρόνο στην περιοχή για να τα θαυμάσει και να τα προσκυνήσει.

 

Δήμος Καλαμπάκας

 

Είναι ο αρχικός Δήμος Καλαμπάκας πριν την συγχώνευσή του. Βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο του Θεσσαλικού κάμπου με 15.996 κατοίκους. Περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς: Καλαμπάκα, Αγία Παρασκευή, Βυτουμάς, Αύρα, Νέα Ζωή, Βλαχάβα, Διάβα, Κορομηλιά, Καστράκι, Κρύα Βρύση, Τριφύλλια, Μεγάλη Κερασιά, Μουργκάνι, Ορθοβούνι, Σαρακίνα.

 

Δήμος Βασιλικής

 

Βρίσκεται στο πεδινό τμήμα του Δήμου με 2.639 κατοίκους. Περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς: Βασιλική, Άγιοι Θεόδωροι, Θεόπετρα, Περιστέρα.

 

Δήμος Καστανιάς

 

Βρίσκεται στο ορεινό τμήμα του Δήμου, στις πλαγιές της νότιας Πίνδου με 1.695 κατοίκους. Περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς: Καστανιά, Μηλότοπος, Αμάραντος, Ελάφι, Αμπελοχώρι, Καλομοίρα, Ματονέρι.

 

Δήμος Κλεινοβού

 

Βρίσκεται στο ορεινό τμήμα του Δήμου, στις πλαγιές της νότιας Πίνδου με 2.654 κατοίκους. Περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς: Κλεινός, Αμπέλια, Μπάσια, Χρύσινο, Αηδόνα, Γλυκομηλιά, Καλογριανή, Παλαιοχώρι, Χρυσομηλιά.

 

Δήμος Μαλακασίου

 

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου, στις πλαγιές της νότιας Πίνδου με 2.064 κατοίκους. Περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς: Παναγία, Κουτσούφλιανη (τ. Πλατάνιστος), Κορυδαλλός, Μαλακάσι, Πεύκη, Τρυγώνα, Ανάληψη.

 

Δήμος Τυμφαίων

 

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Δήμου, στις πλαγιές των Αντιχασίων με 2.270 κατοίκους. Περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς: Κονισκός, Καλοχώρι, Γερακάρι, Καλλιθέα, Λογγάς, Μαυρέλι, Αχελινάδα, Φλαμπουρέσι, Αγία Τριάδα, Φωτεινό.

 

Δήμος Χασίων

 

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου με 4.244 κατοίκους. Περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς: Ασπροκκλησιά, Κερασούλα, Ψήλωμα, Αγιόφυλλο, Αγναντιά, Σταγιάδες, Αχλαδιά, Θεοτόκος, Γάβρος, Άγιος Δημήτριος, Κακοπλεύρι, Ξηρόκαμπος, Οξύνεια, Μύκανη, Σκεπάρι.

 

Δήμος Ασπροπόταμου

 

Βρίσκεται στο ορεινό τμήμα του Δήμου, στις πλαγιές της νότιας Πίνδου με 1.517 κατοίκους. Περιλαμβάνει τις παρακάτω Κοινότητες και Οικισμούς: Καλλιρρόη, Αγία Παρασκευή (τ.Τζούρτζια), Ανθούσα, Κατάφυτo, Μηλιά, Κρανιά, Δολιανά, Κονάκια, Πολυθέα, Στεφάνι, Χαλίκι.

 

Για να δείτε περισσότερα για τον Ασπροπόταμο πατήστε ΕΔΩ.

 

Ιστορία

 

kalampaka2Η Καλαμπάκα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία. Αξίζει εδώ να πούμε ότι εκτός από τα Βυζαντινά Μνημεία, στην περιοχή έχουν βρεθεί και πιστεύεται ότι ακόμα υπάρχουν αρχαιολογικοί θησαυροί αμύθητης αξίας.

 

Το αρχαίο όνομά της ήταν Αιγίνιον.  Στα ΒΑ της Καλαμπάκας, πάνω από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σώζονται τα ερείπια του τείχους της αρχαίας πόλης Αιγίνιον.  Σ΄ όλη τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας η περιοχή της Καλαμπάκας ακολουθεί την ιστορική πορεία του νομού. Στα 527μ.Χ. δέχεται τις επιδρομές των Σλάβων, ενώ στα 904 μ.Χ., έτος που τη Θεσσαλονίκηη καταλαμβάνουν οι Σαρακηνοί, η περιοχή δοκιμάζεται από την αγριότητά τους. Λίγο αργότερα στα 976 μ.Χ. και 1025 μ.Χ., δέχεται την επίθεση των Βουλγάρων και στα 1081 μ.Χ. τις επιθέσεις των Νορμανδών.

 

Το 1204 περιήλθε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, ενώ στα τέλη του 13ου αιώνα πέρασε στην κυριαρχία των δουκών των Νέων Πατρών (Υπάτης) και λίγο αργότερα περιήλθε στην αυτοκρατορία του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου.

 

Το 1348 περνά στην κυριαρχία των Σέρβων του Στεφάνου Δουσάν και εν συνεχεία του αδελφού του Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου φτάνοντας σε μεγάλη ακμή. Με την τουρκική κατάληψη της Θεσσαλίας, η Καλαμπάκα υπάγεται διοικητικώς στον πασά της Λάρισας και γίνεται έδρα Μουδίρη και Καδή. Αργότερα υπάγεται στο Σαντζάκι των Τρικάλων και γίνεται έδρα Καϊμακάμη και σημαντικό εμπορικό κέντρο, στο οποίο τον 18ο αιώνα λειτουργεί Ελληνικό σχολείο. Η Καλαμπάκα απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 27 Αυγούστου 1881.

 

Η Μητρόπολη Σταγών, όπως φαίνεται από τα διάφορα έγγραφα, υφίσταται από τον 10ο αιώνα και τυγχάνει προνομίων και δωρεών από πολλούς αυτοκράτορες διατηρείται δε ως το 1899, οπότε συγχωνεύτηκε με τη Μητρόπολη Τρίκκης.

 

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα η πόλη ήταν ορμητήριο των Ελλήνων αγωνιστών που πήγαιναν να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους αδελφούς της Μακεδονίας. Την Μεγάλη Πέμπτη 23 Απριλίου 1943 έγινε στην Καλαμπάκα μάχη με 70 Ιταλούς νεκρούς. Στις 18 Οκτωβρίου 1943 η πόλη κάηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

 

Ιερές Μονές – Εκκλησίες

 

naoi

 

Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Δολιανών

 

Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών απέχει 1,5 χλμ από τον οικισμό Δολιανά και 2 χλμ. από την Κρανιά του Ασπροποτάμου και αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους βυζαντινούς ναούς της Ελλάδας. Χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Αρχικά λειτούργησε ως μοναστήρι αλλά εγκαταλείφθηκε το 1924. Ο ναός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπ. Πολιτισμού.

 

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην παλαιά πόλη και αποτελεί σημείο αναφοράς και λατρείας για όλους τους πιστούς. Γιορτάζει και πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο με περιφορά της Αγίας Εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Παναγία Δούπιανη ή Σκήτη της Δούπιανης

 

Η Παναγία Δούπιανη ήταν το πρώτο οργανωμένο κέντρο μοναχών, όπου συγκεντρώνονταν κάθε Κυριακή. Σήμερα σώζεται μόνο ο Ναός που πρόσφατα αναστηλώθηκε.

 

Ναός του Αγίου Νικολάου Μπάντοβα ή Κοφινά

 

Ο ναός του Αγίου Νικολάου Μπάντοβα ή Κοφινά βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο του βράχου και στη χαράδρα που χωρίζει το Καστράκι από την Καλαμπάκα. Σήμερα δε λειτουργεί και ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μετεώρων. Γιορτάζει και πανηγυρίζει του Αη Γιώργη του Μαντηλά, τις εκδηλώσεις της Αποκριάς και τη γιορτή κρασιού στα τέλη του Αυγούστου.

 

Μουσεία

 

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

 

mouseioellinikispaideiasΤο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμπάκας και εκτίθενται μοναδικές συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την Ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.

 

Video με μία σύντομη παρουσίαση του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας 

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών

 

mouseiofysikisistoriasΣτα Μετέωρα και ειδικότερα στην πόλη της Καλαμπάκας, άνοιξε πρόσφατα και λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου.

 

Το Ζωολογικό, στο οποίο εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και εκείνο των Μανιταριών, στο οποίο υπάρχουν περί τα 250 διαφορετικά είδη. Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών είναι μεγάλη. Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον.

 

Τα μανιτάρια είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή.

 

Εκείνο, όμως, που κάνει εξαιρετικό το μουσείο δεν είναι μόνο η ποιότητα των εκθεμάτων του. Είναι κυρίως ο τρόπος παρουσίασης που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ανταγωνιστικό με ανάλογα Ευρωπαϊκά.

 

Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν (π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη κτλ) σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας.Έτσι, προκύπτει ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους, γεγονός που αποτυπώνεται καθημερινά στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου. 

 

Επίσης, εκείνο που ολοκληρώνει το όραμα των ιδρυτών του Μουσείου είναι η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών που υπάρχει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες και το θέμα της σχετίζεται άμεσα με το Μουσείο. Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να συνδέσουν τη φύση και το περιβάλλον με την πολιτιστική κληρονομιά, έτσι όπως αυτή βιώνεται και εκφράζεται από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.

 

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η λειτουργία του και το πληροφοριακό υλικό στηρίζονται στην επιστημονική γνώση που εγγυάται η συνεργασία του Μουσείου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αποτελεί και τον επίσημο επιστημονικό του σύμβουλο.

 

Η επίσημη σελίδα του Μουσείου είναι: www.meteoramuseum.gr

 

Αξιοθέατα

 

meteora1

Η Καλαμπάκα είναι μια πόλη γραφική και συνάμα σύγχρονη, που έχει να επιδείξει στους επισκέπτες της πολλά όμορφα μέρη. Ερχόμενος κανείς μπορεί να θαυμάσει τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, που αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, την πνευματικότητα και τη θρησκευτικότητα των πολυάριθμων Mοναστηριών και Eκκλησιών, καθώς και τους αμφιθεατρικά χτισμένους παραδοσιακούς οικισμούς ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους.

 

Άλλα σημεία της περιοχής που είναι άξια θαυμασμού είναι το παλαιολιθικό Σπήλαιο Θεόπετρας, το Κέντρο Τεκμηρίωσης & Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας, ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού Δολιανών και το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται εντός της παλιάς πόλης της Καλαμπάκας.

 

Από το 2014, στην Καλαμπάκα λειτουργεί και αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών.

 

Επίσης αξίζει να σημειωθούν και οι φυσικές ομορφιές του ορεινού όγκου που είναι από τα ομορφότερα φυσικά τοπία, με το πλουσιότερο δάσος σε έλατα και τον Αχελώο ποταμό (ή Ασπροπόταμος), καθώς και ένα πλήθος ποταμών και ρεμάτων. Η γέφυρα της Σαρακίνας, νότια της Καλαμπάκας επί του Πηνειού ποταμού η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. 

 

Στην πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται η μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής, καθώς και πολλά χαλκουργεία, στα οποία μπορεί κάποιος να βρει σπάνια χειροποίητα είδη.

 

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

 

bibliothiki-kalampakasΗ Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας λειτουργεί στο κέντρο της πόλης, πλήρως ανακαινισμένη και τεχνολογικά εξοπλισμένη με τα πιο εξελιγμένα συστήματα. Είναι μια πολιτιστική άγκυρα στην πόλη και εστιάζει κυρίως στις ανάγκες των παιδιών που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου. 

 

Σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι να αποτελέσει ένα κέντρο πρόσβασης, εκπαίδευσης και ευκαιρίας, έναν φάρο γνώσης, έναν κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, παρέχοντας τα κατάλληλα εφόδια στην νέα γενιά των Καλαμπακιωτών όπως και του πληθυσμού της γύρω περιοχής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας ή και τη σελίδα της στο Facebook.

 

Δραστηριότητες

 

Εξοπλισμένος με τα απαραίτητα εφόδια και τη διάθεση να ανακαλύψει, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιδοθεί σε αρκετές δραστηριότητες όπως:

 

Αναρρίχηση

 

Τα Μετέωρα ήταν από τα πιο διάσημα αναρριχητικά κέντρα του κόσμου, γνωστά για τις ανεξάντλητες αναρριχητικές διαδρομές κα την άψογη οργανωτική υποδομή τους.

 

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της Αναρρίχησης στα Μετέωρα

 

Πεζοπορία

 

Για τους επισκέπτες που έχουν χρόνο και είναι λάτρεις της πεζοπορίας και θέλουν να γνωρίσουν τα Μετέωρα που ο βασικός επισκέπτης δεν βλέπει, σας προτείνουμε τις παρακάτω πεζοπορικές διαδρομές:

 

 • Καλαμπάκα – Σοπωτό – Ι. Μ. Αγίας Τριάδας
 • Παλιό Καστράκι – Σκήτη Μπάντοβα και Αμπάρια
 • Παλιό Καστράκι – Αδράχτι
 • Παλιό Καστράκι – Άγιο Πνεύμα
 • Πλατεία Καστρακίου – Άγιο Γεώργιο Μανδηλά – Φυλακές μοναχών
 • Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά – Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου
 • Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου – Σκήτη Υπαπαντής – Καναλάκι

Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

 

Ορειβασία

 

Με ορμητήριο τα Μετέωρα και τη συνοδεία οδηγού βουνού μπορεί κανείς να κάνει και άλλες όμορφες πεζοπορικές-ορειβατικές διαδρομές όπως:

 

 • Διάβα – Κορομηλιά – Πινάκια
 • Ι. Μ. Βυτουμά – Σφενδαμάδες
 • Αγία Παρασκευή – Σωληνάρι
 • Κρύα Βρύση – Τέντα και Άνω Κανάλια
 • Ορθοβούνι – Κορυφή Νεράιδας
 • Βλαχάβα – Παλαιοπαναγιά
 • Νέα Ζωή – Δάσος Κουμαριά
 • Νέα Ζωή – Ύψωμα

 

Τοξοβολία

 

Οι λάτρεις της τοξοβολίας μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ στα λιβάδια του Περτουλίου.

 

Κανόε καγιάκ

 

Στον Πηνειό με εκκίνηση από τη γέφυρα Μουργκάνη-χωριό Σαρακίνα, η καλύτερη εποχή είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι και τέλος Απριλίου. Στη Λίμνη Πλαστήρα (σε απόσταση 80χλμ από Καλαμπάκα).

 

Χιονοδρομία

 

Διαμένοντας κανείς στην Καλαμπάκα μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να επισκεφτεί το Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 35 χλμ.

 

Ιππασία

 

Απολαύστε μοναδικές διαδρομές στην περιοχή του Ασπροποτάμου κάνοντας ιππασία είτε είστε αρχάριος είτε όχι.

 

Mountain Bike

 

Συνδυάστε τη διαμονή σας με μια βόλτα με Mountain bike, στα Μετέωρα και τους δασικούς δρόμους του Κόζιακα.

 

Εκδηλώσεις

 

Η Καλαμπάκα έχει να επιδείξει μια σειρά από γιορτές και πανηγύρια, που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

 • Τα Θεοφάνια και όταν ο καιρός το επιτρέπει ο σταυρός ρίχνεται στον Πηνειό ποταμό, όπου κάποιοι γενναίοι νεαροί κολυμπούν για να τον πιάσουν.
 • Οι Αποκριές στην Καλαμπάκα γιορτάζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Η πόλη παρουσιάζει το δικό της Καρναβάλι την Κυριακή της Αποκριάς, ενώ την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζονται τα Κούλουμα ένα έθιμο που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1995 και σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος προσφέρει Φασουλάδα, λαγάνα, ελιές και χαλβά δωρεάν στο λαό.
 • Στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το κυνήγι του θησαυρού στην Καλαμπάκα.
 • Ολόκληρη η Μεγάλη Εβδομάδα και η Πρώτη και Δεύτερη Μέρα του Πάσχα γιορτάζονται με τρόπο παραδοσιακό και θα λέγαμε, πως οι μέρες αυτές, αποτελούν και μια από τις καλύτερες περιόδους να επισκεφθείτε την περιοχή.
 • Την Πρωτομαγιά, οι Καλαμπακιώτες ξεχύνονται στην εξοχή, όπου η βλάστηση είναι υπέροχη και κυρίως στην τοποθεσία Τζέρζη (πιο πάνω από τα Μετέωρα), όπου ανάμεσα σε τραγούδια, χορούς και παιχνίδια υποδέχονται το Μάη. Το μεσημέρι, μάλιστα, με πρώτους τους γεροντότερους χορεύουν τους Καλαμπακιώτικους Παραδοσιακούς χορούς.
 • Από αρχές Ιουνίου έως και τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμπάκας «ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ». Είναι ένας πολιτιστικός και πνευματικός θεσμός που αναδύθηκε μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
 •  Στις 20 Ιουλίου η Καλαμπάκα γιορτάζει όπως τότε που το πανηγύρι του Αι Λιά αποτελούσε το σημαντικότερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός. Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της ετήσιας εμποροπανήγυρης είναι η δημοπρασία που κάνει ο Δήμος Καλαμπάκας προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο που θα κινηθεί.
 • Στα τέλη Οκτωβρίου η «γιορτή Κάστανου» γνωρίζει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία καθώς αρκετός είναι ο κόσμος που παρευρίσκεται στην θέση «Γκούρα» της Καστανιάς. Ντόπιοι αλλά και πολλοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλά για το κάστανο , τον ρόλο του στη ζωή των ανθρώπων , στην διατροφή, να δοκιμάσουν τραχανά, τσάι του βουνού με μέλι και να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλα σχεδόν τα χωριά της Επαρχίας Καλαμπάκας έχουν τα δικά τους θρησκευτικά πανηγύρια ή γιορτές που παρουσιάζουν ο πολιτιστικοί τους Σύλλογοι!

 

Γαστρονομία – Τοπικά Προϊόντα

 

Στην Καλαμπάκα θα απολαύσετε ντόπια κρέατα και νοστιμιές όπως κεμπάπ και κοντοσούβλι.

 

Δοκιμάστε επίσης χοιρινό τηγανιά με πράσο ή αλευριά με παστό, αυγά και κόκκινο πιπέρι.

 

Τυπικές σπεσιαλιτέ της περιοχής που θα αναζητήσετε είναι ο νταβάς χοιρινός με τραχανά και το χοιρινό πρασοσέλινο.

 

Απαραίτητες στο τραπέζι είναι και οι πίτες όπως λαχανόπιτα, τραχανόπιτα, μπατζίνα με κουρκούτι αυγό και κολοκύθι, σπιτική κασάτα με φέτα και πράσο, και κολοκυθόπιτα αλμυρή και γλυκιά με ρύζι και κανέλα.

 

Πιείτε ντόπιο κρασάκι κόκκινο ή ροζέ και γλυκαθείτε με παραδοσιακό χαλβά, γαλατόπιτα, ραβανί, μελαχρινή με σοκολάτα, σουτζούκια από καρύδι σε μούστο και βεβαίως τη διάσημη σπάτουλα από καρυδόπιτα και κρέμα.

 

Τουρισμός

 

Η πλούσια σε ομορφιά περιοχή, κατέχει μια ξεχωριστή θέση Πανελλαδικά, αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη των τουριστικών προορισμών, γιατί συνδυάζει όλες τις μορφές τουρισμού (εναλλακτικό, καινοτόμο, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό), ενώνει την παρθένα ομορφιά της φύσης με τις μακραίωνες παραδόσεις και αποτελεί σταυροδρόμι που ενώνει την Θεσσαλία με την Ήπειρο και την Μακεδονία.

 

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν: η επαρκής τουριστική υποδομή και οι πολυποίκιλες δραστηριότητες εντός της πόλης αλλά και σε όλη την επικράτεια του Δήμου, που αποτελούν κίνητρο, πόλο έλξης και σημείο αναφοράς και έχουν να προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στον επισκέπτη, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνει ευχαριστημένος και θα πάρει μαζί του αξέχαστες στιγμές.

 

Δείτε video για την Καλαμπάκα