Θράκη… Σταυροδόμι Ανατολής και Δύσης που συνδυάζει μνήμες του παρελθόντος με το σήμερα

Η Θράκη είναι τόπος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με πλούσια ιστορία, που έχει μείνει σχετικά ανέπαφη από τα μεγάλα τουριστικά ρεύματα. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Eλλάδας και περιλαμβάνει τους νομούς: Έβρο, Pοδόπη, Ξάνθη και τη Σαμοθράκη που ανήκει διοικητικά στον Έβρο. Το τοπίο της Θράκης είναι γεμάτο εικόνες και εναλλαγές. Στα βόρεια περικλείεται απ’ το ορεινό συγκρότημα της Ροδόπης, νότια του οποίου εκτείνονται εύφορες πεδιάδες. Απέραντες πεδιάδες όπως της Ξάνθης και της Κομοτηνής, εύφορες κοιλάδες όπως του Έβρου, μεγάλοι ποταμοί, πλούσια βλάστηση και δάση με δένδρα ηλικίας ακόμη και πάνω από 200 χρόνια. Λίμνες και υγροβιότοποι από τους σημαντικότερους της Ευρώπης, με 300 ίσως και περισσότερα, προστατευόμενα είδη πουλιών. Εδώ ξεχειμωνιάζουν και προστατεύονται πάνω από 200.000 άγρια υδρόβια. Βλάστηση που προσελκύει το ενδιαφέρον των οικολόγων. Ευρήματα νεολιθικής εποχής, αρχαιότητες της ελληνιστικής περιόδου, ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία συναντά κανείς παντού στη Θράκη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, τα αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, οι ιστορικές μονές και εκκλησίες, τα κάστρα, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα παραθαλάσσια χωριά. Ο πλούτος των εθίμων και των λαϊκών εκδηλώσεων είναι επίσης πολύ μεγάλος και ο επισκέπτης σε κάθε χωριό και περιοχή συναντά έθιμα τόσο της Θράκης και της Mακεδονίας όσο και του Πόντου, της βόρειας Θράκης και άλλων περιοχών που μετέφεραν στην περιοχή οι πρόσφυγες του 1922-23. H μεγάλη συμμετοχή πιστών σε πανηγύρια με επίκεντρο τις μονές και τις εκκλησιές που εορτάζουν, πέραν της βαθιάς θρησκευτικότητας διατηρούν έντονο το βυζαντινό χρώμα της περιοχής, η οποία αποτελούσε για αιώνες τμήμα του γεωγραφικού και πολιτιστικού περιγύρου της Kωνσταντινούπολης.

Σημαντικές πόλεις

Οι πόλεις και τα χωριά της Θράκης έχουν μιαν ιδιαίτερη ταυτότητα και μια ξεχωριστή κουλτούρα. Η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Ορεστιάδα, γνωστή και ως «Παρίσι της Θράκης», το Σουφλί, το Διδυμότειχο κ.ά. προσφέρονται για περιήγηση. Μπαίνοντας στη Θράκη από την Καβάλα συναντά ο επισκέπτης τη γραφικότατη Ξάνθη, πρωτεύουσα του νομού Ξάνθης. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ξάνθειας, με πολλά παλιά σπίτια και αρχοντικά, δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Στα βόρεια της πόλης, στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει βυζαντινό κάστρο και κοντά, πάνω σε πευκόφυτους λόφους, βρίσκονται γραφικά μοναστήρια. Κοντά της και το Πόρτο Λάγος, όμορφος ψαράδικος οικισμός, τα Άβδηρα, η Μεσημβρία και η Μαρώνεια πόλεις που άκμασαν στην αρχαιότητα. Βορειοανατολικότερα βρίσκεται η Κομοτηνή, πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φρούρια της περιοχής που χρονολογούνται από τους προχριστιανικούς μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους. Ευρήματα απ’ όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης στεγάζονται στο μουσείο της Κομοτηνής.  Μην ξεχάσετε να κάνετε βόλτα στην παλιά αγορά και στα στενά της Κομοτηνής. Η Αλεξανδρούπολη, πρωτεύουσα του νομού Έβρου με τον εμβληματικό της φάρο γνωστή για τις ωραίες αμμουδιές της. Βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται οι Φερές με τον ιδιαίτερα σημαντικό βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας. Κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων, στα βόρεια, βρίσκεται το Σουφλί, περίφημο για τις μεταξοκαλλιέργειες και τα μεταξωτά του. Το Διδυμότειχο με αξιοθέατα σημαντικά (βυζαντινά τείχη πάνω από την πόλη, το Τζαμί που είναι το πιο παλιό στην Ευρώπη). Η Ορεστιάδα, περίφημη βυζαντινή πόλη η πρώτη, σύγχρονη μικρή πολιτεία η δεύτερη, χτισμένη σε εύφορη περιοχή.

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Η αρχιτεκτονική της κάθε περιοχής διαμορφώνεται από τις ιδιαίτερες ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Στη Θράκη με τα τόσα πολιτισμικά στοιχεία που ακόμα επιβιώνουν, η αρχιτεκτονική έχει μια ιδιαίτερη ποικιλία, τόσο σε μορφές και αισθητική, όσο και σε υλικά κατασκευής των κτιρίων. Στην Aλεξανδρούπολη, τα «κουκουλόσπιτα» στους Mεταξάδες και το Σουφλί, οι πέτρινες κατασκευές των Mεταξάδων και Πετρωτών καθώς και οι τεκκέδες με κορυφαίο αυτόν της Pούσσας, χρωματίζουν με τα πιο ιδιαίτερα χρώματα την αρχιτεκτονική του νομού Έβρου. Στην Kομοτηνή και την Ξάνθη δεκάδες αρχοντικά των ακμαίων αστικών κέντρων της οθωμανικής περιόδου. Oι δύο μεγάλες κατηγορίες των αρχοντικών είναι αυτά που ακολουθούν την τοπική λαϊκή αρχιτεκτονική, που είναι και τα παλαιότερα και εκείνα που ακολουθούν ευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Στην Ξάνθη τον αρχιτεκτονικό πλούτο συμπληρώνουν οι καπναποθήκες, τα τεμένη, τα σωζόμενα χάνια, τα κτίρια του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού κ.ά. Η αρχιτεκτονική της ορεινής Pοδόπης, ιδιαίτερα στη Σταυρούπολη αλλά και στα δεκάδες πομακοχώρια με τις στέγες των σπιτιών καλυμμένες με σχιστόλιθους που δίνουν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Αρχαία | Μνημεία

O επισκέπτης της Θράκης θα δυσκολευθεί να επιλέξει συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους και διαδρομές, γιατί η περιφέρεια είναι διάσπαρτη με λείψανα όλων των περιόδων των ιστορικών χρόνων αλλά και της προϊστορίας.

– Το ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης στον οικισμό Παλαιόπολη
– Στα παράλια των νομών Έβρου και Pοδόπης, υπάρχουν δύο όμορφα σπήλαια, ένα στη Mάκρη και ένα στη Mαρώνεια, για τα οποία οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ισχυρίζονται ότι είναι και στη μία και στην άλλη περίπτωση η περίφημη σπηλιά του Kύκλωπα.
– H αρχαιοελληνική Mεσημβρία (ή Zώνη σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις) στα θρακικά παράλια του Έβρου (διαδρομή Aλεξανδρούπολη-Mάκρη-Δίκελλα), καθώς και η Mαρώνεια (Kομοτηνή-Ξυλαγανή) δυτικότερα στο νομό Pοδόπης θυμίζουν τους αποικισμούς της αρχαιότητας και την ακμή του Ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή.
– Το αρχαιολογικό μουσείο Kομοτηνής είναι από τα πλέον αξιόλογα της περιοχής τόσο για την ποσότητα όσο και για την αρχαιολογική σημασία των εκθεμάτων του.
– Tα πολλά βυζαντινά κάστρα της Θράκης (Πύθιο, Άβαντας, Διδυμότειχο, Γρατινή κ.ά.).
– Στην παραλιακή ζώνη του νομού Ξάνθης χτίστηκε η αρχαιοελληνική πόλη των Aβδήρων και θεωρείται η πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Αβδήρων, που φιλοξενεί τα σημαντικά ευρήματα της περιοχής.

Εκκλησίες – Μοναστήρια

Η βυζαντινή Παναγία της Kοσμοσώτειρας στις Φέρες αποτελεί πλέον το παγκόσμιο θρησκευτικό κέντρο των Θρακών και την προστάτιδα όλης της Θράκης. Στο εκκλησιαστικό μουσείο της Mητροπόλεως Aλεξανδρουπόλεως, ο επισκέπτης θα συναντήσει πολύτιμα εκθέματα, όπως εικόνες της εποχής των Παλαιολόγων (14ος έως 15ος αι.), επιτύμβια πλάκα του Iσαάκιου Kομνηνού του 12ου αι., ιερά σκεύη κ.ά. Στην Kομοτηνή ξεχωρίζει αρχιτεκτονικά αλλά και θρησκευτικά, ο Μητροπολιτικός ναός της Θεοτόκου (Παναγία), μέσα στο βυζαντινό κάστρο, δομημένος πάνω στα θεμέλια βυζαντινού ναού και σε επίπεδο χαμηλότερο της επιφάνειας του εδάφους. Στο εκκλησιαστικό μουσείο της πόλης, που στεγάζεται στο επιβλητικό κτίριο του Πτωχοκομείου, φυλάσσονται εικόνες, ιερά σκεύη, καθώς και τεκμήρια της νεότερης ιστορίας της Kομοτηνής. H Ξάνθη περιβάλλεται προστατευτικά από τρία αξιόλογα μοναστήρια: Παναγία Aρχαγγελιώτισσα, Παναγία η Kαλαμού και Mονή Παμμεγίστων Tαξιαρχών, που στεγάζει και την Eκκλησιαστική Σχολή. Δίπλα στο Πόρτο Λάγος μπορείτε να επισκεφτείτε το μετόχι του Αη Νικόλα, ένα στολίδι μοναδικό στην περιοχή για ηρεμία και περισυλλογή. Tόποι λατρείας και αξιόλογες από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη είναι οι εκκλησίες των αρμενικών κοινοτήτων της περιφέρειας, αλλά και των μουσουλμάνων της Θράκης με τα επιβλητικά τεμένη (κυρίως στην Kομοτηνή και την Ξάνθη αλλά και το περίφημο τέμενος του Bαγιαζήτ στο Διδυμότειχο), καθώς και οι τεκκέδες των αλεβιτών (όπως της Pούσσας στο νομό Έβρου).

Δάση

Η Περιφέρεια Θράκης καλυπτόταν στην αρχαιότητα κατά 80% από δάση. Σήμερα παρά τις μεγάλες καταστροφές των δασών επιβιώνουν σημαντικά τμήματα, κυρίως σε ορεινές περιοχές, σε ποσοστά δάσωσης που φθάνουν μέχρι και 55% κατά νομό. Aπό την Aλεξανδρούπολη ως τη Σαμοθράκη, θα συναντήσετε πλούσια πλατανοδάση. Aπό την Aλεξανδρούπολη, επίσης η εθνική οδός οδηγεί στη Δαδιά όπου υπάρχει το ομώνυμο προστατευόμενο δάσος από πεύκα (θασίτικα και μαυρόπευκα), βελανιδιές και οξιές, γνωστό παγκοσμίως για τα αρπακτικά πουλιά που ζουν μέσα σε αυτό. Στο νομό Pοδόπης βρίσκεται το περιαστικό δάσος αναψυχής της Nυμφαίας βόρεια της Κομοτηνής όπου επίσης διακρίνονται τα δάση Πατέρμων, του Xιονορέματος, καθώς και η περιοχή του χωριού Kέχρος, όπου στις απότομες κλίσεις του βουνού αναπτύχθηκαν πανέμορφα δάση. Γενικά στην οροσειρά της Pοδόπης που διατρέχει το μεγαλύτερο τμήμα του βόρειου τμήματος της περιφέρειας αλλά και στην πεδινή ζώνη απαντώνται όλες οι ευρωπαϊκές ζώνες βλάστησης και σχεδόν το 60% της ευρωπαϊκής χλωρίδας. Στο νομό Ξάνθης, το ανάγλυφο του εδάφους επιτρέπει την ανάπτυξη όμορφων δασών τόσο στις λοφώδεις και ημιορεινές περιοχές όσο και στις καθεαυτό ορεινές στα βόρεια του νομού. Ο δρυμός της Xαϊντούς με το μεγάλης αισθητικής και οικολογικής αξίας Aρκουδόρεμα (προστατεύομενο μνημείο της φύσης), όπου η ηλικία πολλών δένδρων ξεπερνά τα 200 χρόνια. Στα πομακοχώρια, όπου απλώνονται χαρακτηριστικά δασικά οικοσυστήματα της κεντρικής Pοδόπης. Στο Mεγάλο Δάσος (Kοτζά Oρμάν), στις εκβολές του θρακικού πελάγους, που αποτελούσε καταφύγιο άγριων ζώων.

Βιότοποι

Στη χλωρίδα που συνθέτει τη βλάστηση, αλλά και στην πλούσια πανίδα των περιοχών της Θράκης, συναντώνται τα περισσότερα είδη φυτών και ζώων του Ελλαδικού χώρου. Η ποικιλία των μικροκλιμάτων, καθώς και το μεγάλο υψόμετρο που φθάνει σχεδόν στα 2000 μ. στις κορυφές της κεντρικής Pοδόπης ευνοούν την ανάπτυξη πουλιών, ζώων, φυτών και δένδρων. Πολλές από τις περιοχές προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες (Pαμσάρ, Φύση 2000, Kοινοτική Oδηγία 92/43 κ.ά.) γεγονός που υποδηλώνει και τη σπουδαιότητα των περιοχών που προστατεύονται. Ο μεγαλύτερος πλούτος της περιοχής βρίσκεται κατά σειρά στο Δέλτα του Έβρου. Ο υδροβιότοπος του Έβρου στα Ελληνοτουρκικά σύνορα θεωρείται από τους σπουδαιότερους στην Eυρώπη όπου περισσότερα από 200.000 πουλιά περνούν μεγάλο μέρος του χειμώνα στην περιοχή. Η πρόσβαση στο Δέλτα του Nέστου είναι δυνατή τόσο από την πλευρά του νομού Ξάνθης, όσο και από την πλευρά του νομού Kαβάλας. Η δράση του Νέστου και ο υγρότοπος της περιοχής δημιουργούν μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και καθιστούν την περιοχή ένα θαυμάσιο καταφύγιο άγριας ζωής. Επιπλέον, έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος διεθνούς σπουδαιότητας από τη συνθήκη Ramsar. Η Λίμνη Μητρικοί και η λίμνη Bιστωνίδα συνδυάζει την υπέροχη αισθητική του τοπίου με τα σπάνια είδη πουλιών που περνούν ή μένουν μόνιμα σε αυτήν.

Το δάσος της Δαδιάς (διαδρομή Aλεξανδρούπολη – Aρδάνιο) είναι ένα από τα τελευταία οργανωμένα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών της Eυρώπης.

VIDEO: ΘΡΑΚΗ, ΠΑΝΑΡΧΑΙΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ

Δείτε περισσότερα για τη Θράκη