Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Χωριά του Δήμου Καλαμπάκας

 

Παλιά πόλη Καλαμπάκας

 

kalampakaΤο μεγαλύτερο μέρος της προπολεμικής Καλαμπάκας κάλυπτε το χώρο από το σημερινό Δημαρχείο μέχρι το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, στη συνοικία του Σωποτού. Στη συνοικία του Πλατάνου με την ομώνυμη βρύση ήταν κάθε λογής καταστήματα. Ταβέρνες, χάνια, οινοπωλεία, πανδοχεία, παντοπωλεία, καφενεία, τράπεζα. Η κεντρική πλατεία ήταν εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα και ήταν το σημείο όπου γίνονταν όλες οι υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης. Στη συνοικία του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου ήταν τα καφενεία, που λειτουργούσαν από τις τέσσερις η ώρα το πρωί και όπου δίνονταν οι παραστάσεις του Καραγκιόζη. Η συνοικία του Σωποτού ήταν ταυτισμένη με την ομώνυμη βρύση της, η οποία αποτελούσε πηγή ζωής, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της πόλης.

 

 

Αγία Παρασκευή

 

Η Αγία Παρασκευή απέχει 12 χλμ. από την Καλαμπάκα, σε χαμηλή πλαγιά του Κόζιακα, απ’ όπου εποπτεύει το Θεσσαλικό κάμπο και τα Μετέωρα. Οι 250 μόνιμοι κάτοικοί της ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) στη θέση «Κόντενα» καταρράκτες και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, 2) το «Κάστρο» ερείπια μικρού αρχαίου φρουρίου στη Στέρνα του Κόζιακα, 3) στην Κρύα Βρύση 2 πέτρινες βρύσες η «Αγία Σωτήρα» και ο «Μυχός» με χώρο αναψυχής και 35 μ. τελεφερίκ για παιδιά

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ορειβασία μέχρι το Σωληνάρι.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την παραμονή της Πρωτομαγιάς το βράδυ γίνονται τα «κλείδωνα» ή «κονοϊμολέ», 2) Στις 21 Μαΐου στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου γίνεται γλέντι και μοιράζεται φασολάδα και ψάρι από καζάνι, 3) Στις 26 Ιουνίου το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ:  Φαγητό στη γάστρα

 

 

Βυτουμάς

 

Ο Βυτουμάς απέχει 13 χλμ. από την Καλαμπάκα, στις ανατολικές πλαγιές του Κόζιακα, δίπλα στον Πηνειό, όπου είναι και η περίφημη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι 270 μόνιμοι κάτοικοί της ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ορειβασία στον Κόζιακα.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Έργα υφαντικής από το Μοναστήρι.

 

 

Αύρα (Κοπρένα)

 

Η Αύρα είναι ημιορεινό χωριό σε υψόμετρο 280 μ. και απέχει 12 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 450 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με καπνοκαλλιέργειες. Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακοί οργανοπαίχτες και λειτουργούν αποστακτήρια τσίπουρου.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Το ύψωμα Βλέπη και η πηγή Μάνα

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 20 Ιουλίου το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Κοκκινέλι, Τσίπουρο, Τυροκομικά προϊόντα, Εργόχειρα από τις γυναίκες του χωριού.

 

 

Νέα Ζωή

 

Η Νέα Ζωή είναι χωριό βλαχόφωνων και απέχει 12 χλμ. από την Αύρα. Οι 120 κάτοικοι της Νέας Ζωής είναι στην πλειοψηφία τους «κερατζήδες» και κτηνοτρόφοι. Εξαιρετικής ομορφιάς το δάσος Κουμαριά, κατάφυτο με κουμαριές και πουρνάρια, αποτελεί καταφύγιο για λύκους και αγριογούρουνα.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Ο ναός του Αγίου Δημητρίου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 7 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής

 

 

Βλαχάβα

 

Η Βλαχάβα είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε 17 χλμ. από την Καλαμπάκα ανηφορίζοντας προς τις ΝΔ πλαγιές των Χασίων, σε υψόμετρο 825 μ. Οι 150 κάτοικοί του είναι κατά βάση κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Ονομαστό είναι το δάσος της Βλαχάβας (30.000 στρέμματα βαλανιδιάς) και είναι καταφύγιο αγρίων ειδών της πανίδας και πηγή ζωής για τους κατοίκους της περιοχής.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Ερείπια της Μονής της Παναγίας Μύκανης ή Παλαιοπαναγιάς, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νομού Τρικάλων.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ανεμοπτερισμός στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας». Εκεί, την Καθαρά Δευτέρα, οι κάτοικοι επιδίδονται στο πέταγμα χαρταετού.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την Καθαρά Δευτέρα, το πέταγμα χαρταετού στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας», 2) – Από τις 13 έως 15 Μαΐου τα «Βλαχάβεια», 3) Στις 21 Μαΐου οι «Καζανιές» (γίδα μαγειρεμένη με κριθαράκι), 4) Στις 20 Ιουλίου γλέντι στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, 5) Στις 15 Αυγούστου πανηγυρίζει το ξωκλήσι της Παλαιοπαναγιάς.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Γάλα, τυρί και κατσικίσιο κρέας.

 

 

Διάβα

 

Η Διάβα βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. και απέχει 3,5 χλμ από την Καλαμπάκα. Από τη μία μεριά το μεγαλείο των βράχων να κρέμεται κυριολεκτικά από την αγκαλιά του Κόζιακα και από την άλλη ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά. Οι περίπου 900 κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφοι, αλλά διατηρούνται ακόμα μερικά παραδοσιακά επαγγέλματα. Ανατολικά του χωριού ρέει ο Πηνειός και σε απόσταση 800 μ. προς την ίδια κατεύθυνση, βρίσκεται η πηγή «Γκούρα» και η θέση «Χαρακώματα».

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η κορυφή «Κορομηλιά», 2) τα δάση «Κανάλια» (2.000 στρ. δρυός) και Ελάτη (1.500 στρ.), 3) το αρχαίο φρούριο «Παλαιοκάστρο», στα όρια Διάβας – Αγίας Παρασκευής, 4) οι μεταβυζαντινές εκκλησίες: Αγία Παρασκευή, Άγιος Άγιος Δημήτριος, Άγιος Αθανάσιος, 5) η γέφυρα της Διάβας, ένα σύμβολο για το χωριό.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ορειβασία προς Κόζιακα και «Κορομηλιά».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) την Πρωτοχρονιά, κάτοικοι μεταμφιέζονται σε καλικάντζαρους και τριγυρνούν στα σπίτια, με στόχο τον εμπαιγμό των ενοίκων, 2) την Κυριακή των Αποκριών, 3) την Πρωτομαγιά στη θέση «Αη-Γιώργης» γλέντι. Ένας κάτοικος της κοινότητας, πρωτοστάτης του χορού, κρατάει άσπρο φλάμπουρο, σύμβολο της αγνότητας, 4) 26η Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, γίνεται αναβίωση του παραδοσιακού θερισμού και αλωνίσματος, 5) Τον Ιούλιο γίνεται αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου, με γλέντι που ξεκινά από το μεσημέρι της Πέμπτης και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην εκκλησία.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Πεπόνια τους θερινούς μήνες και τυρί «φέτα» από παραγωγούς.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κεμπάπ και κοκορέτσι σε ταβέρνες και καφενεία του χωριού.

 

Δείτε το Video Από την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΤ3: Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΜΕΡΟΣ 1ο

 

 

Καστράκι

 

kastrakiΤο γραφικό χωριό Καστράκι βρίσκεται μεταξύ Καλαμπάκας και Μετεώρων, κυριολεκτικά στη σκιά των βράχων και είναι το πλέον ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό του νομού Τρικάλων, με χαρακτηριστική παραδοσιακή ζωή και πλούσιες φυσικές του ομορφιές. Οι 1.500 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και σε μικρότερη κλίμακα με τη γεωργία. Το Καστράκι συνδέθηκε στενά με την ιστορία του μετεωρικού μοναχισμού, αφού στην περιοχή αυτή τα Μοναστήρια κατείχαν από αιώνες και καλλιεργούσαν τους πλούσιους αμπελώνες τους. Αξίζει ο επισκέπτης να περπατήσει στα μικρά δρομάκια της παλιάς γραφικής συνοικίας, να διασχίσει τα μονοπάτια ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους, να επισκεφτεί τις σκήτες και τα μικρά ξωκλήσια ανάμεσα στους ψηλούς βράχους.

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου, 2) η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Οι Αποκριές γιορτάζονται με καρναβάλι, γαϊτανάκι και γλέντια στην κεντρική πλατεία, 2) Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου το πανηγύρι του Αη-Γιώργη του Μαντηλά το «Κρέμασμα Μαντηλιών», όπου οι νέοι του χωριού κρεμούν πολύχρωμα μαντήλια και ανάβουν λαμπάδες στη Μονή. Τα μαντήλια μένουν έως την επόμενη γιορτή του Αγίου και θεωρούνται ευχές για υγεία, 3) Στα τέλη Αυγούστου γιορτάζεται η «Γιορτή του Κρασιού» με δωρεάν ντόπιο κρασί και εκλεκτούς μεζέδες.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Εικόνες από τα εργαστήρια αγιογραφίας, Βιοτεχνίες ειδών λαϊκής τέχνης

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Σουτζούκια πελτέ, Τσίπουρο και κρασί

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το χωριό διαθέτει ξενοδοχεία, αρκετά campings και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

 

Κρύα Βρύση

 

Η Κρύα Βρύση είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 650 μ. και απέχει 7 χλμ από την Καλαμπάκα. Οι 300 περίπου κάτοικοί του είναι στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφοι. Κοντά στο χωριό ρέει ο «Ξυνομολάς», παραπόταμος του Πηνειού, ενώ υπάρχουν πολλές πηγές (όπως οι Κρανιές στους πρόποδες του Κόζιακα) και λιθόκτιστες βρύσες. Σε απόσταση 2,5 χλμ. από την Κρύα Βρύση, βρίσκεται χωριό το Τριφύλλια ή Καλύβια, που κατοικείται από 50 περίπου άτομα.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) το εξωκλήσι του Αϊ Γιάννη και οι κορυφές «Τέντα» και «Άνω Κανάλια», 2) το ελατόδασος του Κότζιακα, έκτασης 12.000 στρέμματα

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 26 Ιουλίου πανηγυρίζει το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, 2) Στις 11 Νοεμβρίου προσφέρονται φασολάδα, «καζανιές» και κρασί.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Τσίπουρο ντόπιο από παραγωγούς.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Αγροτικά προϊόντα (κριθάρι, καλαμπόκι κ.α.).

 

 

Μεγάλη Κερασιά (Μεϊντάν Κερασιά) & Μουργκάνι

 

Η Μεγάλη Κερασιά απέχει 17 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα, σε υψόμετρο 500 μ., μέσα σε ένα δάσος 6.000 στρεμμάτων από βελανιδιές και δίπλα το χωριό Μουργκάνι. Νοτιοανατολικά του χωριού Μουργκάνι ο Μαλακασιώτης ή Μαλακασιώτικο ρέμα που μαζί με τα νερά των πηγών των Καναλίων, του Παλιοχωρίου και της Κερασιάς ποτίζουν την περιοχή γύρω από το χωριό. Οι 250 περίπου κάτοικοί τους είναι στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφοι.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: ο Προφήτης Ηλίας.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Το πρώτο τριήμερο του Πάσχα γλέντι και δίπλα στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία διοργανώνονται αγώνες με αθλήματα, 2) Στις 15 Αυγούστου το χωριό πανηγυρίζει με γλέντι που οργανώνεται στην πλατεία.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Φασολάδα και Μουσακάς.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μήλα και φρούτα εποχής από τη γέφυρα Μουργκάνι.

 

 

Ορθοβούνι

 

Το Ορθοβούνι βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ. και απέχει 21 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα. Κατοικείται από κτηνοτρόφους και γεωργούς.  Νότια του χωριού βρίσκονται οι πηγές της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και του Αρμυρίου. Πολύ ωραία είναι η θέα από την κορυφή της Νεράιδας (850 μ.).

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ψάρεμα στο Μαλακασιώτη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 26 Ιουλίου γλέντι στην πλατεία του χωριού.

 

 

Σαρακίνα

 

Η Σαρακίνα απέχει 8 χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού και είναι γνωστή για το περίφημο πέτρινο γεφύρι της (14ου αι.). Η Σαρακίνα κατοικείται σήμερα από 560 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ο ναός του Αγίου Αθανασίου (1872) και το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων (17ου αι.), 2) η γέφυρα της Σαρακίνας, 3) η νότια πλευρά της Πέτρας

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ψάρεμα στον Πηνειό.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 30 Ιουνίου στη γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Κρασί και τσίπουρο.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Χορτόπιτες, Γαλατόπιτες.

 

Χωριά του Δήμου Βασιλικής

 

Άγιοι Θεόδωροι & Βασιλική

 

Οι Άγιοι Θεόδωροι απέχουν 6 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και 3 χιλιόμετρα από την Βασιλική. Το χωριό έχει με 75 μόνιμους κατοίκους. Η Βασιλική απέχει 9 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα. Είναι μια ημιορεινή κοινότητα γεωργοκτηνοτρόφων, με 1.650 κατοίκους. Οι δυο οικισμοί βρίσκονται στην αριστερή όχθη του Ληθαίου και στα ανατολικά τους διακρίνεται ο όγκος των Χασίων. Πολλές πηγές βρίσκονται μέσα ή κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ο Λογγάκος δάσος από βαλανιδιές, πουρνάρια και αγριοαχλαδιές, 2) οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής στη Βασιλική, 3) το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων όπου το Μοναστήρι γιορτάζει με 3ήμερες εκδηλώσεις, 2) Στις 20 Μαΐου το πανηγύρι στον Άγιο Νικόλαο, όπου μοιράζεται φαγητό από καζάνι (προβατίνα με κριθαράκι) και παρουσιάζονται συγκροτήματα δημοτικής μουσικής και χορού.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τυρί φέτα, καρπούζια και πεπόνια (Άγιοι Θεόδωροι).

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Ψαρικά (Άγιοι Θεόδωροι).

 

 

Θεόπετρα

 

Δείτε περισσότερα για τη Θεόπετρα

 

 

Περιστέρα

 

Η Περιστέρα βρίσκεται ανάμεσα στο λόφο «Σκούμπο» και τον Πηνειό. Οι 238 κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μέσα στο χωριό σώζεται το «Κονάκι» του μπέη του τσιφλικιού, ένα πέτρινο κτίσμα με αυλόγυρο, που έχει κριθεί διατηρητέο.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) – το δάσος «Παλιά Αμπέλια» και η ομώνυμη βρύση με έκταση 250 στρεμ. με βαλανιδιές, 2) το δάσος με πεύκα και βαλανιδιές υπάρχει στη θέση «Γαβριά», 3) η περιοχή «Γούβα», 4) το «Καστέλι» βράχος που η γεωλογική του σύσταση είναι ίδια με αυτή των βράχων των Μετεώρων, 5) τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Φαλώρεια» καλυμμένα από πυκνή βλάστηση.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Το χωριό γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Σταφύλια, Καρπούζια, Τσίπουρο.

 

Χωριά του Δήμου Καστανιάς

 

Καστανιά & Μηλότοπος

 

Η Καστανιά είναι ορεινό χωριό της Ν. Πίνδου (850 μ.) και απέχει 34 χλμ. από την Καλαμπάκα. Στο δρόμο για την Καλαμπάκα βρίσκεται ο οικισμός Μηλότοπος που πήρε τ’ όνομά του από τις πολλές μηλιές που καλλιεργούνται στην περιοχή. Οι 150 κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία, συνέπεια της ύπαρξης μεγάλων δασών στην περιοχή και τη γεωργοκτηνοτροφία. Υπάρχει εκεί πέτρινη βρύση με κιόσκι και χώρο αναψυχής για τον επισκέπτη. Η περιοχή της Καστανιάς είναι κατάφυτη με καστανιές, καρυδιές, μηλιές, φουντουκιές, οξιές, έλατα και πεύκα. Τα άφθονα και κρύα νερά των πηγών Στίνος, Νίστρος, Γεωργομάνος και Σούντια με το καλύτερο νερό στη θέση Μπούρος και τα ποτάμια Καστανιώτικος και Πριόνια συμπληρώνουν τη μαγεία του τοπίου. Οι πλατείες του χωριού είναι πλακόστρωτες και το βράδυ φωτισμένες, μέσα σε πλατάνια, με θέα το καταπράσινο απέραντο καστανοδάσος και οι δρόμοι φτιαγμένοι ως το τελευταίο μονοπάτι. Γνωστά ήταν τα αρχοντικά σπίτια – φρούρια των Δημάκη, Νικολάκη Λεβέντη και Κυρνάσιου, στενά συνδεδεμένα με την νεότερη ιστορία του τόπου.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και η Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων, 2) στη Γκούρα τα άφθονα και κρύα νερά των πηγών Στίνος, 3) το Βασιλικό Δάσος

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ορειβασία στις κορυφές Χιόλο και Μοράβα, 2) Ψάρεμα πέστροφας στον Ασπροπόταμο.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 26-27 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην πλατεία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 2) Από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 3) Το κούρεμα προβάτων, όπου την ημέρα εκείνη όσοι βοηθούν στο κούρεμα, αμείβονται με ψητό αρνί.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μήλα, Κάστανα, Φασόλια γίγαντες, Τυρί φέτα, Γλυκό σύκο και καρύδι που παράγονται σε οικιακή βάση.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κεμπάπ, Γλυκό καρυδάκι στη θέση «Φάρμα».

 

 

Αμάραντος

 

Η Αμάραντος βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και απέχει 38 χλμ. από την Καλαμπάκα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής. Το χωριό Ελάφι βρίσκεται 21 χλμ. ανατολικά του Αμάραντου. Οι 80 κάτοικοί του είναι κυρίως γεωργοκτηνοτρόφοι, ενώ κάποιοι απασχολούνται στο δασικό φυτώριο της περιοχής.  Στη θέση Έλτσα, σε απόσταση 2 χλμ. προς νότο, κοντά στην πηγή Καλόγρια ή Ευρυδίκη, λειτουργεί κατασκήνωση προσκόπων. Στις θέσεις Μπούρα και Γιαννούσης βρίσκονται οι παλαιότερες βρύσες τροφοδοσίας του χωριού. Σπουδαίο τέκνο του Αμάραντου υπήρξε ο Δωρόθεος Σχολάριος που ίδρυσε την αλληλοδιδακτική Σχολή Βεντίστας, στην οποία δίδαξαν σπουδαίοι δάσκαλοι. Στον Αμάραντο υπάρχουν πολλές κατ’ οίκον υφάντρες και παραδοσιακοί οργανοπαίκτες.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ο νερόμυλος του Αγίου Μηνά, 2) η πηγή Κουφορίτο, λιθόκτιστη βρύση – πηγή στην είσοδο ελατοδάσους, 3) η βρύση Σίδηρο, στο δρόμο προς Κρανιά, μέσα σε οξιές και έλατα και με κατάλληλο χώρο αναψυχής, 4) τα μεταβυζαντινά ξωκλήσια της Αγίας Αναστασίας και του Αγίου Κωνσταντίνου, 5) το σπήλαιο στη Σκάλα Παλαιοχωρίου που χρησίμευσε ως καταφύγιο σε δύσκολα χρόνια.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 10 – 18 Αυγούστου στη θέση Κουφορίτο, το αντάμωμα των απανταχού Αμαραντιωτών.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ποδηλασία ανωμάλου δρόμου, 2) Ορειβασία σε βρύσες Κουφορίτου και Ευριδίκη καθώς και στην κορυφή Πάντε – Μάρε.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ντόπιο φημισμένο κρασί, Τυρί φέτα, Μέλι, Καρυδάκι γλυκό.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Μπακλαβάς.

 

 

Αμπελοχώρι

 

Το Αμπελοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μ. και απέχει 49 χλμ. από την Καλαμπάκα. Είναι μια μικρή κοινότητα γεωργοκτηνοτρόφων και συνταξιούχων.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ψάρεμα στο Μαλακασιώτη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 20 Ιουλίου το πανηγύρια του Προφήτη Ηλία, 2) Στις 15 Αυγούστους ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος διοργανώνει γλέντι.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Καρύδια, κρασί και τσίπουρο από τους παραγωγούς.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κεμπάπ πρόβειο στα καφενεία.

 

 

Καλομοίρα

 

Η Καλομοίρα βρίσκεται σε υψόμετρο 760 μ. απέχει 30 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 480 κάτοικοι ζουν από την υλοτομία, την κτηνοτροφία, τη δενδροκαλλιέργεια και τη μελισσοκομία.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής μέσα σε δάσος 16.000 στρεμμάτων και αποτελεί μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων, 2) οι «Εννέα Βρύσες».

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Πεζοπορία από την Καλομοίρα προς την Αγία Παρασκευή.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την Κυριακή της Αποκριάς, 2) Στις 26 Ιουλίου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, 3) Στις 15 Αυγούστου γλέντι μέχρι το πρωί, στο οποίο μοιράζεται φασολάδα και φαγητά.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μήλα και καρύδια από τους παραγωγούς.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Ντόπιο τσίπουρο και κεμπάπ στις ταβέρνες.

 

 

Ματονέρι

Το Ματονέρι βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ. και απέχει 39 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 40 κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αμπελουργία. Στο χωριό ζουν ακόμη παλιοί μυλωνάδες που όμως δεν ασκούν το επάγγελμα.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και το εξωκλήσι «Απαντιόκλου», 2) το γεφύρι Καμάρα Μοκόση, 3) το δάσος των Καναλίων με πεύκα και δρυς.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ψάρεμα στο Μαλακασιώτη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την 1η Ιουλίου πανηγυρίζει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, 2) Στις 15 Αυγούστου πανηγυρίζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 3) Στις 6 Δεκεμβρίου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου το «Ματονέρι».

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τυρί φέτα από παραγωγό.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κρέας με πλιγούρι στους γάμους, Σπληνάντερο στις ψησταριές.

 

Χωριά του Δήμου Κλεινόβου

 

Κλεινός

 

Ο Κλεινός είναι ορεινό χωριό της Νότιας Πίνδου (848 μ.) και απέχει 35 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 500 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Ο Κλεινός περιλαμβάνει τον οικισμό Αμπέλια και αρκετούς μικρούς συνοικισμούς.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, 2) η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσίνου και η Μονή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, 3) η κορυφή Τριγγία και η θολωτή βρύση Γκριγκόρη, 4) Το δάσος Αμουτζέλος σε υψόμετρο 1.700 μ. κατάφυτο με έλατα, πεύκα και θάμνους, 5) το τοξωτό γεφύρι του Αγίου Γεωργίου.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ορειβασία σε Μπαμπά και Τριγγία, 2) Ψάρεμα πέστροφας στον Κλεινοβίτικο, 3) Κυνήγι στην ελεγχόμενη περιοχή από Κουρίτιανο έως Τριγγία.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις Απόκριες γίνεται παραδοσιακή πομπή Καρναβαλιού αποτελούμενη από κτηνοτρόφους και τα ζώα τους, 2) Στις 29 Ιουνίου πανηγυρίζει η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, 3) Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου μια σειρά από εκδηλώσεις.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μέλι και τελεμέ.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Ψητό αρνί σούβλας.

 

 

Αηδόνα

 

Η Αηδόνα είναι ορεινό χωριό της Νότιας Πίνδου σε υψόμετρο 850 μ. και απέχει 40 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 128 μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά ακόμα εξασκούνται παραδοσιακά επαγγέλματα του κουτσουρά και καζαντζή. Οι πηγές Παπαρσένη, Λούτσα και Ντράμπουστι βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση. Εδώ υπάρχει το μοναδικό διατηρητέο μνημείο της φύσης στη Θεσσαλία, η τεράστια Φτελιά (Ulmus Minor) της Αηδόνας όπου σώζονται κάποια παραδοσιακά σπίτια του 18ου αιώνα.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, 2) το συνιδιόκτητο δάσος, 3) η περιοχή «Χασάνι» με διαμορφωμένο χώρο αναψυχής προσφέρεται για πικ-νικ.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ορειβασία στην κορυφή Νεράιδα, 2) Ψάρεμα πέστροφας την άνοιξη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 26 Ιουλίου πανηγυρίζει η Αγία Παρασκευή

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ντόπιο τυρί φέτα, Μυζήθρα, Γλυκό σύκο και καρύδι.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Αρνί σούβλας, Φασόλια και Τραχανάς.

 

 

Γλυκομηλιά

 

Η Γλυκομηλιά είναι χτισμένη στις παρυφές του Κόζιακα σε υψόμετρο 640 μ. και απέχει 25 χλμ από την Καλαμπάκα. Οι 300 περίπου κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Το δασικό Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνάει μέσα από το χωριό.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) στο καταφύγιο στον Κόζιακα τα χαλάσματα του παλαιού χωριού, 2) οι κορυφές Λουπάτα και Πύργια

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ορειβασία, 2) Ψάρεμα πέστροφας στο Χουτιανίτη

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 15 Αυγούστου τριήμερο παραδοσιακό γλέντι.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τυροκομικά προϊόντα και κρέατα.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κεμπάπ, Κοκορέτσι, Γίδα βραστή.

 

 

Καλογριανή

 

H Καλογριανή είναι ορεινό χωριό της Πίνδου σε υψόμετρο 840 μ. και απέχει 25χλμ από την Καλαμπάκα. Οι 250 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) οι κορυφές Ρουσίδα και Μαντέμι, 2) τα ερείπια της Μονής Αγίου Ιωάννου και της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, 3) το δάσος της Καλογριανής, 4) το Νεροτριβείο στα Μαντάνια

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ορειβατικό περίπατο μέχρι τη Ρουσίδα.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Οι Απόκριες γιορτάζονται με χαρακτηριστικές εκδηλώσεις, 2) Στις 15 Αυγούστου στο πανηγύρι του Αγίου Νικολάου γίνεται τριήμερο γλέντι, 3) Τα Χριστούγεννα το έθιμο της «γουρνοχαράς»

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Κρέας και κηπευτικά.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Αρνί ψητό.

 

 

Παλαιοχώρι

 

palaioxoriΤο Παλαιοχώρι απέχει 47 χλμ. από την Καλαμπάκα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μ., περιστοιχισμένο από τις κορυφές και 6.000 στρέμματα παρθένου ελατοδάσους κατά μήκος των ποταμών Πλιάτσικα, Βλάχα, Κατωνίσθα και Κόγκια. Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής είναι πλούσια, ενώ υπάρχει καταφύγιο θηραμάτων. Αλλοδαποί επιστήμονες έχουν ερευνήσει κατά καιρούς τα πετρώματα της περιοχής.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) το ύψωμα «Γκουλέμι» με απέραντη θέα και 300 στρ. πεδιάδας, 2) το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και ο μύλος στο Παλαιοχώρι, ιδιοκτησία της εκκλησίας που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους. της κοινότητας, 3) το σπήλαιο βάθους 40μ. στη θέση «Σουφλί» όπου αποθηκευόταν πάγος τα παλαιότερα χρόνια.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Χιονοδρομίες, 2) Ορειβασία σε Γκουλέμι και Κοκκινόβρυση.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως γίνεται γλέντι στην πλατεία, 2) Στις 14-16 Σεπτεμβρίου, γίνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τον εορτασμό της μνήμης του πολιούχου του χωριού Αγίου Βησσαρίωνος.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τσάι του βουνού, Κηπευτικά και Μέλι.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Φασολάδα, Πατσάς, Σπληνάντερο και Κοκορέτσι.

 

 

Χρυσομηλιά

 

xrisomiliaΗ Χρυσομηλιά βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της κορυφής της Νεράιδας (900 μ) απέναντι από την κορυφή του Κόζιακα και απέχει 25 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 150 περίπου μόνιμοι κάτοικοί της ζουν κυρίως από την κτηνοτροφία και από εποχιακές απασχολήσεις (δασεργάτες, εργάτες γης στην Πελοπόννησο). 500 μ. πάνω από τον οικισμό απλώνεται ωραίο δάσος από έλατα, καστανιές και κέδρους. Στον Γκαντέλο, 3 χλμ. μακρύτερα, ο χώρος, με εξαιρετική θέα της γύρω περιοχής, ανάμεσα στα έλατα και με τρεχούμενο νερό, είναι ιδανικός για κατασκήνωση.

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) το Μοναστήρι των Ταξιαρχών και ο ναός του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Αποστόλων, 2) οι γέφυρες στην Κουκουράβα και το Ρούντζι.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Κυνήγι αγριόχοιρων, ελαφιών και ζαρκαδιών στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, 2) Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, που βρίσκεται στα σύνορα του χωριού.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Το Πάσχα γιορτάζεται με παραδοσιακό τρόπο, 2) Στις 23 Αυγούστου πανηγυρίζει το ξωκλήσι της Παναγίας, 3) Τα Χριστούγεννα γιορτάζεται με παραδοσιακό τρόπο

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Καρύδια, ορεινά μήλα, τυρί και βούτυρο.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Χωριάτικη πίτα από άγρια λάχανα, Στιφάδο, Ψητά αρνί και κατσίκι.

 

Χωριά του Δήμου Μαλακασίου

 

Παναγιά

 

Η Παναγιά βρίσκεται μέσα σε δάσος 30.000 στρεμ. από πεύκα, οξιές και έλατα και απέχει 43 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 300 κάτοικοι της Παναγίας ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Μέσα στην Παναγία σώζονται παλιά πέτρινα σπίτια αλλά και αρκετά από τα καινούργια συντηρούν την οικοδομική παράδοση της πελεκητής πέτρας.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) οι περιοχές Σδιριάνι, το Μικρό Κουκουρέλο, η Πέτρα Μουκόσι και το Χούνι, 2) η παλιά εκκλησία της Γενέσεως της Θεοτόκου και η παλιά εκκλησία του Σωτήρος, 3) η πέτρινη βρύση στη θέση «Πάρτσι» και η ομώνυμη πηγή με χώρο αναψυχής ανάμεσα στα πλατάνια.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Πεζοπορία μέχρι το Πάντε – Μάρε και το Σδιριάνι.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στην εκκλησία Γενεσίου της Θεοτόκου μοιράζονται κόκκινα αυγά, ενώ γέροντες και γερόντισσες τραγουδούν πασχαλινά τραγούδια της περιοχής, 2) Στις 15 Αυγούστου γλέντι στην κεντρική πλατεία της Παναγίας, 3) Στις 8 Σεπτεμβρίου πανηγυρίζει η εκκλησία της Γενέσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Πνεύματος, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον Πλατάνιστο με «καζανιές» και παρουσίαση συγκροτημάτων δημοτικών χορών και τραγουδιών.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τυρί φέτα, βούτυρο και γαλοτύρι.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κρέας με πλιγούρι, Σπληνάντερο, Κοκορέτσι, Κοντοσούβλι και Μοσχαροκεφαλή.

 

 

Κορυδαλλός

 

Ο Κορυδαλλός βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μ. και απέχει 38 χλμ. από την Καλαμπάκα. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της ασχολείται με την κτηνοτροφία, ενώ σημαντικό μέρος του πληθυσμού αποτελούν συνταξιούχοι και πρώην μετανάστες, με αποτέλεσμα από τους 450 κατοίκους των θερινών μηνών να απομένουν το χειμώνα οι 170.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 2) το δρυόδασο «Τσιούκα» 1.000 στρεμμάτων, 3) στην κορυφή «Λιπορούσι» βρίσκονται τα ερείπια του Τουρκικού φυλακίου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Τις τρεις πρώτες μέρες του Πάσχα οι χωριανοί μετά τη λειτουργία του ναού Αγίου Γεωργίου, βγαίνουν στην πλακόστρωτη πλατεία της εκκλησίας και χορεύουν τραγουδώντας πασχαλιάτικα τραγούδια, 2) Στις 15 Αυγούστου το χωριό πανηγυρίζει με καζανιές και δημοτικούς χορούς και τραγούδια.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τυρί φέτα και Καρύδια.

 

 

Μαλακάσι

 

Το ιστορικό χωριό Μαλακάσι βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ. και απέχει 50 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι κάτοικοι στη διάρκεια του χειμώνα είναι 300 και το καλοκαίρι περισσότερο, όχι μόνο εξαιτίας του τουρισμού αλλά και για την νομαδική κτηνοτροφία. Αυτή συμπληρώνεται από την εκμετάλλευση του δημοσίου δάσους μέσω του Δασικού Συνεταιρισμού και από την καλλιέργεια κηπευτικών. Από τις βόρειες πλαγιές του Λάκμου, στα δυτικά του χωριού πηγάζουν τα δυο ρέματα Ρούτζι και Χίνιστα που συγκλίνουν για να σχηματίσουν το Μαλακασιώτικο Ρέμα. Πολλές είναι οι πηγές μέσα και έξω από το χωριό, όπως το Χάνι, το Τριαντάφυλλο, η Μάγγου, η Κυριακή, η Φούντε – Νιάρε. Το χωριό είναι προικισμένο με πολλές φυσικές ομορφιές από την ίδια τη θέση του, μέσα σε δάσος με πεύκα, έλατα και οξιές που εκτείνεται σε έκταση 45.000 στρεμμάτων. Στο Μαλακάσι τα ωραία πέτρινα σπίτια, οι παλιές εκκλησίες, ο παλιός μύλος της εποχής της Τουρκοκρατίας και την πλατεία του κάτω από πλατάνια. συμπληρώνουν τη γραφική του εικόνα. Υπάρχουν ακόμη Μαλακασιώτες μουσικοί που παίζουν παραδοσιακά όργανα και ζουν στον τόπο τους.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ο κάμπος του Δεσπότη, 2) οι παλιές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Αποστόλων, της Κοιμήσεως, του Προδρόμου και του Προφήτη Ηλία και το εξωκλήσι του Προδρόμου, 3) οι βρύσες της Τραγόπετρας.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Πεζοπορία από το Μαλακάσι στο Αμπελοχώρι (12 χλμ.), 2) Αγώνες με οχήματα 4Χ4 σε ανώμαλο δρόμο, στη διαδρομή Αγία Τριάδα – Αμπελοχώρι – Χάνι Τσίτου – Καστανιά.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 29 Ιουνίου το χωριό πανηγυρίζει στη μνήμη των Αγίων Πέτρου και Παύλου, 2) Στις 15 Αυγούστου που ακολουθεί τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, 3) Οι κάτοικοι κρατούν τα παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων, των Απόκρεω, του Ευαγγελισμού, της Κουράς και του Γάμου.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Καρύδια, Τυρί φέτα, Μετσοβόνε και Γιαούρτι.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Σπληνάντερο και Κοκορέτσι, Φασολάδα και Γίδα βραστή.

 

 

Πεύκη

 

Η Πεύκη περικυκλωμένη από τα πευκοδάση της Λάζινας, των Καναλίων και της Μπράβας βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ. και απέχει 35 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 190 κάτοικοί της ζουν κυρίως από την κτηνοτροφία και την υλοτομία (μέσω του δασικού συνεταιρισμού τους). Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται οι πηγές Νταλίνια, Φαντανίτσα και Λάζινα. Στη θέση «Μπράβα» κατασκευάζονται οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) τα Κανάλια και η Μπράβα, 2) ο νερόμυλος της Μοάρας, 3) η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, 4) η τοξωτή γέφυρα στη θέση «Μουκόσι»

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Πεζοπορία στη Μπράβα, 2) Ψάρεμα στο Μαλακασιώτη

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 9 Μαΐου το πανηγύρι του Αγίου Χριστόφορου, 2) Στις 17 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας με «καζανιές», μουσική και χορό, 3) Στις 15 Αυγούστου πανηγύρι.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Καρύδια, Κρασί.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Γιουβέτσι και Ξινόγαλο.

 

 

Τρυγόνα

 

Η Τρυγόνα βρίσκεται στις παρυφές του Κράτσοβου ή Βίγλας, σε υψόμετρο 750 μ. και απέχει 29 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 162 κάτοικοί της είναι κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι και οικονομικά ενεργές είναι μόνο πέντε οικογένειες κτηνοτρόφων. Από την κάτω μεριά της εθνικής οδού Καλαμπάκας – Ιωαννίνων, στη ρίζα της Κόκκινης Πέτρας ή Κιάτρ – Αρόσα περνά το ποτάμι.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) το Κράτσοβο, ο Μαλακιώτης, 2) στον Αη – Λιά χώρος αναψυχής, 3) στη θέση «Ανάληψη» βρύση και δυο πηγές με τα ονόματα «Κοάρδεσα» και «Φουντούνα – Μάρι», 4) το δάσος της Χάουας με πεύκα και βελανιδιές στη Βίγλα, 5) οι βρύσες «Μεγάλη Βρύση» και «η Βρύση του Δασκάλου» κάτω από πλατάνια.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ορειβασία στο Κράτσοβο, 2) Ψάρεμα στο Μαλακασιώτη

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 15 Αυγούστου πανηγύρι με γλέντι στην πλατεία μετά την εκκλησία, 2) Ανήμερα της Αναλήψεως γάμοι με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μήλα, Τομάτες, Πιπεριές, Φασόλια και Καρύδια από τη θέση «Άγιος Αθανάσιος».

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Πέστροφα.

 

Χωριά του Δήμου Τυμφαίων

 

Γερακάρι

 

Το Γερακάρι βρίσκεται σε υψόμετρο 830 μ. και απέχει 33 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 160 κάτοικοί του είναι κυρίως κτηνοτρόφων. Επίσης στον οικισμό ζουν παλιοί κερατζήδες και ένας από τους καλύτερους οργανοπαίχτες της περιοχής, ο βιολιτζής Κώστας Γκίκας. Οι κοντινότερες κορυφές είναι η Μπαρούκα που αποτελεί βιότοπο αγρίων ζώων και το Βνι, η Ελασσόνα, τα Μετέωρα και ο Κόζιακας με τον οποίο συνδέεται με δασικό δρόμο. Το υπέδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε χαλαζία.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) στο βουνό Κατσαούνι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ερείπια κάστρου, 2) το Βνι (1.200 μ.), 3) το Καστρί στο Κατσαούνι, 4) η κορυφή «Μπαρούκα» που είναι βιότοπος αγρίων ζώων, 5) δυο παλιοί νερόμυλοι στις θέσεις «Μύλια» και «Γάλο», 6) το δάσος «Καραούλι» με πεύκα και δρυς, 7) η τεχνητή λίμνη «Μνήμα Τζουμάκη»

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ψάρεμα μπριάνας και καραβίδας στο Μουργκάνη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την Πρωτοχρονιά για 15 ημέρες χτυπούν κουδούνια και ανάβουν φωτιές, 2) Στις αρχές Ιούνη το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία και ο κούρος (γουρνοσάπουνο), 3) Στις 20 Ιούνη στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μετά τη λειτουργία ακολουθεί γλέντι που συνοδεύει την κουρά, με ψήσιμο αρνιού τραγούδι και χορό ή η αναπαράσταση μάχης ανάμεσα στο Γερακάρι και τον Κόνισκο, 4) Τα Χριστούγεννα φτιάχνουν το «αρνόψωμο» (ζυμωτό ψωμί με κεντίδια που παριστάνουν τσοπάνη με τα πρόβατά του)

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ξινόγαλο, Νιβατό

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Ξινόγαλο, Νιβατό

 

 

Καλλιθέα

 

Η Καλλιθέα βρίσκεται στους πρόποδες των Αντιχασίων σε υψόμετρο 580 μ. και απέχει 22 χλμ από την Καλαμπάκα. Οι 200 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την αμπελουργία.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία και ο ναός του Αγίου Αθανασίου, 2) η κορυφή Φακιόλο περιστοιχισμένη από δάσος με δρυς.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ορειβασία στις κορυφές Χιόλι και Μοράβα.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 2 Μαΐου του Αγίου Αθανασίου γλέντι με «καζανιές», 2) Στις 20 Ιουλίου γλέντι στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τυρί φέτα, Κρέατα και Κρασί κόκκινο.

 

 

Λογγάς

 

Ο Λογγάς βρίσκεται στα σύνορα με την επαρχία Ελασσόνας, σε υψόμετρο 1.000 μ. και απέχει 38 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και συμπληρωματικά ασχολούνται με δασικές εργασίες και την καλλιέργεια οσπρίων. Στο Λογγά ζουν και δουλεύουν χτίστες της πέτρας, ξυλουργοί και κυρατζήδες. Στη θέση «Κορομηλιά» δάση οξιάς και βαλανιδιάς σε έκταση 20.000 στρ. φιλοξενούν άγρια ζώα και πουλιά (αγριογούρουνα, τσακάλια, ασβούς, ζαρκάδια, λύκους και αλεπούδες, σαΐνια και πέρδικες). Από πηγές των γύρω βουνών πηγάζουν τα Ρέματα της Βερβέρας, του Γαλανού και της Καραβίδας.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) στα «Μύλια» σώζονται τρεις παλιοί νερόμυλοι και δριστέλλες, 2) οι κορυφές Λιάκος, Τύμπανο και Κούσι, 3) το γεφύρι «Παλιογέφυρο» και η περιοχή «Κορομηλιά», 4) στη θέση «Τρία Αλώνια» σώζονται παλιά αλώνια με φυσικές πηγές, ανάμεσα σε οξιές και βαλανιδιές έχει πάρκο αναψυχής.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ψάρεμα μπριάνας και καραβίδας (ιδιαίτερα το Μάϊο) από τα ρέματα, 2) Ορειβασία προς το Λιάκο, Τύμπανο και Κούκι.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 20 Μαΐου, 2) Στις 6 Αυγούστου «Το Αντάμωμα» των καταγόμενων από το Λογγά όπου γέροντες και γερόντισσες τραγουδούν σε χορούς τραγούδια της περιοχής.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μοσχόγκορτσα (μικρά αρωματικά αχλάδια), Φασόλια (πολλά είδη), Ζαρζαβατικά και Αγριολάχανα.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κοκορέτσι, Λαχανόπιττες.

 

 

Μαυρέλι

 

Το Μαυρέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1140 μ. και απέχει 36 χλμ. από την Καλαμπάκα. Στο Μαυρέλι ανήκει και ο οικισμός Αχελινάδα. Οι κάτοικοί του είναι στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφοι.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ο φυσικός καταρράκτης «Κρεμαστό», 2) στη θέση «Γιάννη Πηγάδι» παλιά λιθόκτιστη βρύση μέσα σε δάσος, 3) οι κορυφές Μετερίζι και Ανεμόμυλος, 4) η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 5) το «Μάρμαρο» δάσος οξιάς.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ποδηλασία σε χωματόδρομο έως το Μετερίζι, 2) Πεζοπορία και ψάρεμα στο «Κρεμαστό».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Στις 10 – 20 Ιουλίου γλέντι για το «Αντάμωμα» των απανταχού Μαυρελιωτών, 2) Το Δεκαπενταύγουστο στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου μετά τη λειτουργία πανηγύρι.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Βαρελίσιο τυρί φέτα και κατσικίσιο κρέας.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Αγριογούρουνο, Λουκάνικο χωριάτικο.

 

 

Φλαμπουρέσι

 

Το Φλαμπουρέσι βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. και απέχει 27 χλμ. από την Καλαμπάκα. Ο ποταμός Ίων (Μουργκάνης) διασχίζει την περιοχή, ενώ οι πηγές Κρύα Βρύση και Μαρμαριά προσφέρουν τα παγωμένα νερά τους. Οι 150 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και γεωργικές μικροκαλλιέργειες.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) στην περιοχή «Σκοτωμένο» χώρος για ελεύθερη κατασκήνωση, 2) στη γέφυρα «Ψύρρα» σώζεται το λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ψάρεμα στο Μουργκάνη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Το Δεκαπενταύγουστο στο ξωκλήσι της Παναγίας γλέντι.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κεμπάπ στα καφενεία του χωριού.

 

 

Φωτεινό

 

Το Φωτεινό είναι ορεινό χωριό των Χασίων (1.020 μ.) στα όρια του νομού Γρεβενών και απέχει 38 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 600 κάτοικοί του είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γεωργοκτηνοτρόφοι. Οι περισσότερες γυναίκες του χωριού, υφαίνουν φλοκάτες και σαΐσματα (από γίδινο μαλλί) στον αργαλειό. Ο ποταμός Ίων (Μουργκάνης) ρέει κοντά στο χωριό, που δροσίζεται από τις πηγές Καραούλια και Καλή και τη βρύση Τυφλοσέλι. Η κορυφή Προφήτης Ηλίας (1.220 μ.) προσφέρει πανοραμική θέα του χωριού, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν κοιτάσματα χαλαζία και γραφίτη σε περιορισμένη κλίμακα.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ο καταρράκτης «Σουρβάλα», 2) τα ερείπια αρχαίου οικισμού 2 χλμ. πριν από το χωριό.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 1) Ψάρεμα μπριάνας και καραβίδας στον ποταμό Ίωνα, 2) Παρατήρηση άγριων ζώων (κυκλοφορούν αρκετοί λύκοι).

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 20 Ιουλίου το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τυροκομικά και Κατσικάκια.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Γαλατόπιτα και ζυμωτό ψωμί.

 

Χωριά του Δήμου Χασιών

 

Ασπροκλησσιά

 

Η Ασπροκκλησιά βρίσκεται σε υψόμετρο 590 μ. και απέχει 36 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 700 κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία κυρίως και την υλοτομία. Είναι το πιο γραφικό χωριό των Χασίων περιστοιχισμένο από τις κορυφές Πασσαλίκι, Αετός και Στιάρμπα. Στις τοποθεσίες «Λειβάδια» και «Μπαρμπαδήμος» συναντά κανείς άφθονα σπασμένα κεραμικά που οδηγούν στην υπόθεση της ύπαρξης αρχαίου οικισμού. Στις περιοχές «Κουτσούφλιανη» και «Παλιοπαναγιά» βρέθηκαν κεραμικά, νομίσματα διαφόρων εποχών και τάφοι. Στο χωριό λειτουργεί δριστέλλα που ανήκει σε ιδιώτη.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) στη Στιάρμπα μέσα από τα αιωνόβια δένδρα το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, 2) στη Παλιοχώρια η εκκλησία της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου και Αγίας Παρασκευής, 3) το γραφικό εξωκλήσι Αη-Λιάς και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, 4) η λιθόκτιστη μονότοξη γέφυρα του Ψύρρα.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Το Σάββατο του Λαζάρου στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αναβιώνει στο χωριό το έθιμο «Λαζαρίνες», 2) Στην Ασπροκκλησιά γιορτάζουν ακόμη τα «Κλείδωνα» και τα «Λουκατζιάρια», ενώ γνωστά είναι τα «Χασιώτικα μοιρολόγια», 3) Στις 8 Μαΐου, στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου οι κάτοικοι της Ασπροκκλησιάς και των γειτονικών χωριών μετά τον εσπερινό ψήνουν αρνιά, κεμπάπ και κοκορέτσι σε καταλύματα που κατασκευάζουν με κλαδιά βελανιδιάς. Αρχίζει γλέντι με δημοτική ορχήστρα, ενώ οι γυναίκες τραγουδούν και χορεύουν Χασιώτικα τραγούδια. Την επόμενη μέρα ακολουθούν αθλητικοί αγώνες.

 

 

Αγιόφυλλο

 

Το Αγιόφυλλο βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μ., μέσα σε μια πανέμορφη τοποθεσία στεφανωμένο από δρυς στο βορρά και απέχει 27 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 700 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργοκτηνοτροφία, ενώ κάποιοι από αυτούς εργάζονται στην τοπική ιδιωτική ξυλοβιοτεχνία. Από το ύψωμα «Αλέξη» (750 μ.) διακρίνονται αρκετά από τα χωριά της Δ Θεσσαλίας. Στο ύψωμα Ταμπούρια, έως το 1912, ήταν τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η λίμνη Κόλπι περιστοιχισμένη από βελανιδιές, 2) τα δάση Κλήμα και Κεραμίδα, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου και χώρος αναψυχής με τρεχούμενα νερά και δένδρα, 3) η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Στην περιοχή διακρίνονται ίχνη παλαιού κάστρου της Ελληνιστικής εποχής, 4) οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Από 20 – 30 Ιουλίου δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου διεξάγεται έκθεση λαογραφικών ειδών (σαρμάντζα, κυπριά, βελέντζες κ.ά.) και παραδοσιακών φορεσιών, 2) Στις 2 Μαΐου στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου μετά τη θεία λειτουργία ακολουθεί γλέντι.

 

 

Αγναντιά

 

Η Αγναντιά είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στα πλάγια της Τζουμανάλτας σε υψόμετρο 750 μ. και απέχει 32 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 300 περίπου κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και γεωργία και οι γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία. Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι δασώδης (24.000 στρ. βαλανιδιές και πεύκα) και με άφθονα νερά. Στην άκρη του χωριού, είναι χτισμένη η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων. Από το 1968 εγκαταστάθηκε σ’ αυτό γυναικεία αδελφότητα η οποία και το ανακαίνισε ριζικά. Σήμερα υπάρχει σύγχρονος ξενώνας, με δυνατότητα υποδοχής 20 ατόμων. Οι μοναχές ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, υφαντουργία και κατασκευή κεριού.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, 2) ο καταρράκτης στη περιοχή Τζιαρούνα και ο ποταμός Γκόλνα, 3) η Τρανή Βρύση στο κέντρο του χωριού ανάμεσα σε πλατάνια, 4) το λαογραφικό μουσείο στους Σταγιάδες.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν τα «Λουκαντζιάρια» με γλέντι, 2) Του Αγίου Γεωργίου εορτασμός στην κεντρική πλατεία με γλέντι. Παράλληλα ένας κάτοικος του χωριού εμφανίζεται πάνω σ’ ένα λευκό άλογο, φορώντας Μετσοβίτικη στολή με τσαρούχια, κρατά στο χέρι του σπαθί και μπαίνει στην πλατεία όπου γίνεται ο χορός, 3) Το Δεκαπενταύγουστο πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία των Σταγιάδων.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Καρύδια, Φασόλια, Ντόπιο τυρί «φέτα» και εξαιρετικό μέλι.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κατσαμάκια, Σουβλάκι, Πιτυρόπιτα στη γάστρα, με τραχανά, ρύζι και τυρί.

 

 

Σταγιάδες

 

Στην Αγναντιά βρίσκεται και ο μικρός ορεινός οικισμός Σταγιάδες που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. Οι 80 περίπου κάτοικοι διπλασιάζονται τους θερινούς μήνες λόγω των κτηνοτροφικών τους απασχολήσεων. Τα υψώματα Καρακόλι, Τζιώρτζη και Αϊ Δημήτρης προσφέρουν αναψυχή και απεριόριστη θέα στον επισκέπτη, ενώ η περιοχή «Βεργίνα» παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αξιόλογος ο μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων όπως και αυτός των Εισοδίων της Θεοτόκου.

 

 

Αχλαδιά

 

Η Αχλαδιά βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ. και απέχει 30 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 250 κάτοικοι της Αχλαδιάς ζουν κυρίως από την κτηνοτροφία και σε μικρότερη κλίμακα από γεωργικά προϊόντα.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η υστεροβυζαντινή εκκλησία Γεννήσεως της Θεοτόκου, 2) τα Γκαβοδήμου και Βαϊνά, 3) το δάσος εκτάσεως 1000 στρ. δάσος με βελανιδιές και πλατάνια, 4) η ξύλινη βρύση «Λάη».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν τα «Λουκατζιάρια», 2) Στις 8 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου μοιράζονται «καζανιές» και φασολάδα στο χώρο της εκκλησίας. Το βράδυ ακολουθεί γλέντι με κλαρίνα στην πλατεία του χωριού.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κατσαμάκια (κουρκούτι από καλαμποκάλευρο και κρεμμύδι).

 

 

Γάβρος

 

Ο Γάβρος, έδρα του Δήμου Χασίων βρίσκεται μεταξύ των οροσειρών Χασίων – Αντιχασίων, σε υψόμετρο 470 μ. και απέχει 25 χλμ. από την Καλαμπάκα. Μπροστά του απλώνονται οι συμπαγείς βράχοι των Μετεώρων, ορατοί από τις κορυφές Αρκούδα και Πέτρα. Οι 350 κάτοικοί του, προήλθαν από το παλιό χωριό Ρίγκλαβο ή Παλαιοχώρι και είναι στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) οι μεταβυντανινοί ναοί του Αγίου Θεοδοσίου και του Αγίου Νικολάου (μέσα στο βράχο Παλιόκαστρο), 2) η λιθόκτιστη βρύση στη θέση «Τσούκα».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν τα «Λουκατζιάρια», 2) Ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων μετά τη λειτουργία, οι γυναίκες του χωριού διοργανώνουν χορό στην πλατεία με τοπικά παραδοσιακά και πασχαλιάτικα τραγούδια, 3) Παραμονή της Πρωτομαγιάς αναβιώνουν τα «Κλείδωνα», ονομαστό αρχαιοελληνικό έθιμο με χαρακτηριστικά μαντείας και ζητούμενο την καλοτυχία των ανύπανδρων κοριτσιών, 4) Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται πανηγύρι, 5) Η κορύφωση όμως των λαϊκών δρωμένων στο χωριό συντελείται με τον «παραδοσιακό τρόπο τέλεσης του γάμου».

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Τσιγαρίδες (τηγανητό χοιρινό λίπος).

 

 

Κακοπλεύρι

 

Το Κακοπλεύρι είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και απόσταση 33 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 280 περίπου κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και γεωργία. Οι περισσότερες γυναίκες του χωριού υφαίνουν. Τοπίο αλπικό με τις δεσπόζουσες βουνοκορφές, το δάσος Λειβάδια, τον ποταμό Κακοπλευρίτη και τις πηγές Ράτσια στην είσοδο του χωριού.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) στις εκκλησίες Αϊ Γιάννης & Άγιος Κοσμάς υπάρχουν χαλάσματα φρουρίων, 2) οι εκκλησίες Αγίας Παρασκευής και Αγίου Νικολάου, 3) στην «Πέτρα – Μπισθάνι» ερείπια κάστρου στην κορυφή, 4) το δάσος Λειβάδια με 2.000 στρεμ. Μαύρης πεύκας, 5) το γεφύρι Αμπέλια και η κορυφή του Προφήτη Ηλία, 6) στο ύψωμα «Βακούφια» λειτουργεί νερόμυλος.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την Κυριακή των Απόκρεω μεταμφιέζονται οι άνδρες του χωριού, 2) Το Σάββατο του Λαζάρου αναβιώνουν οι «Λαζαρίνες», 3) Στις 26-27 Ιουλίου το πανηγύρι των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονα, 4) Στις 6 Δεκεμβρίου, στην γιορτή του Αγίου Νικολάου, γίνεται περιφορά των εικόνων από την εκκλησία του Αγίου προς όλα τα εξωκλήσια του χωριού και στη συνέχεια αρχίζει το γλέντι, 5) Την Παραμονή Χριστουγέννων βγαίνουν τα «Κόλιντρα», 6) Τα αγόρια του χωριού κρατώντας μπαστούνια («ματσούκες») στα χέρια, περιφέρονται στα σπίτια τραγουδώντας τα κάλαντα. Οι γιαγιάδες ετοιμάζουν κουλούρες και τις προσφέρουν τοποθετώντας τες στις «ματσούκες».

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τσίπουρο, Φασόλια, Καρύδια και Τυρί κατσικίσιο.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κοθαρόπιτα (στριφτή λαχανόπιτα) και Πασπαλόπιτα (καλαμποκίσιο αλεύρι και λάχανα).

 

 

Ξηρόκαμπος

 

Ο Ξηρόκαμπος βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μ., με 400 περίπου κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) ερείπια του κάστρου της αρχαίας Οξύνειας, 2) τα θολωτά πέτρινα γεφύρια του 18ου αι., «Ντελλή» και «Βακαρέτσια», 3) η περιοχή Μπλάτσα».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: Στις 10 Φεβρουαρίου του Αγίου Χαραλάμπους, γίνεται γλέντι με χορό, τραγούδια.

 

 

Οξύνεια

 

Η Οξύνεια βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. σε 14.000 στρ. δρυών και πλατάνων, απέχει 23 χλμ. από την Καλαμπάκα και και περιλαμβάνει τον ακατοίκητο οικισμό Μύκανη. Οι 750 κάτοικοι είναι κυρίως γεωργοκτηνοτρόφοι, ενώ κάποιοι απασχολούνται στον κυλινδρόμυλο και τη μονάδα τυροκομικών προϊόντων. Στη θέση «Μήλια» λειτουργεί νερόμυλος με παραδοσιακή δριστέλλα για το πλύσιμο των χαλιών. Υπάρχει ιδιωτικό αποστακτήριο τσίπουρου και εξασκείται το επάγγελμα του σαγματοποιού (σαμαρά).

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 1) η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, 2) το ύψωμα «Καλόγεροι» είναι ορατά τα Μετέωρα και ο Όλυμπος, 3) το σπήλαιο «Γκιγκόρος» βορειοδυτικά του χωριού.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την Πρωτοχρονιά στην πλατεία αναβιώνουν το έθιμο «Λουκατζιάρια», 2) Στις 12 Φεβρουαρίου στη θέση «Βελίκα» γιορτάζεται η μνήμη των πεσόντων ηρώων της μάχης της Μερίτσας, 3) Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου γίνεται μετά τη λειτουργία λαϊκό πανηγύρι, 4) Την Πρωτομαγιά στη Βρύση αβιώνουν το έθιμο «Κλείδωνα».

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τσίπουρο, Μήλα

 

 

Σκεπάρι

 

Το Σκεπάρι βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ. και απέχει 33 χλμ. από την Καλαμπάκα. Οι 200 περίπου κάτοικοι έχουν ως κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία και καλλιεργούν σιτάρι και κριθάρι σε περιορισμένη κλίμακα. Ο οικισμός περιτριγυρίζεται από τα δάση Κρεάκορας με 5.000 στρ. βαλανιδιάς, φτέρες και βρυσοπούλες.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Πεζοπορία προς την Καρδαρόπετρα.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΘΙΜΑ: 1) Την 1η Ιανουαρίου αναβιώνουν τα «Λουκατζιάρια», 2) Στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος γλέντι με «καζανιές» (κρέας πρόβειο με κριθαράκι)..

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τυρί φέτα, Τσίπουρο και Μαλλί από τρίχες αιγών.

 

Χωριά του Δήμου Ασπροποτάμου

 

Για να δείτε τα χωριά του Ασπροπόταμου πατήστε ΕΔΩ.

 

 

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο