Κρήτη… Ένα νησί μυστηριώδες, ζεστό, αγνό, γενναιόδωρο

Ένα νησί ξεχωριστό και συνάμα το μεγαλύτερο της Ελλάδας με διαυγή και κρυστάλλινη θάλασσα, κακοτράχαλα αλλά μεγαλοπρεπή βουνά, με σπουδαία μουσεία και αρχαίους οικισμούς, εντυπωσιακά σπήλαια, άγρια φαράγγια, μαγευτικές παραλίες, γοητευτική ενδοχώρα με γραφικά χωριά, παραδόσεις και ζεστή φιλοξενία. Ένα νησί που πρέπει οπωσδήποτε να το γνωρίσεις.

Νομός Ηρακλείου

Ο μεγαλύτερος και ο πλέον πυκνοκατοικημένος νομός του νησιού περιβάλλεται από δύο επιβλητικές οροσειρές, την Ίδη (Ψηλορείτης) στα δυτικά και τη Δίκτη (Λασιθιώτικα βουνά) στα ανατολικά, που σε καθηλώνουν. Στο Ηράκλειο υπάρχουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι η Κνωσός όπου βρισκόταν το μεγαλύτερο ανάκτορο της Μινωικής Κρήτης. Το Ηράκλειο έχει πανέμορφες παραλίες και μια γοητευτική ενδοχώρα με γραφικά χωριουδάκια, σπήλαια και φαράγγια, οροπέδια και κατάφυτες κοιλάδες γεμάτες με ελαιώνες και αμπελώνες. Ο συνδυασμός αστικού τοπίου και φυσικού πλούτου καθιστά το νομό Ηρακλείου ένα μοναδικό προορισμό.

Νομός Χανίων

Με υψηλούς ορεινούς όγκους και κορυφές που αγγίζουν τα 2.500 μέτρα υψόμετρο που «σβήνουν» στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, στο νομό Χανίων δημιουργείται ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Όχι μακριά από παραλίες με κρυστάλλινα νερά, η ενδοχώρα των Χανίων αποτελείται από πλήθος στοιχείων, όπως φαράγγια, σπήλαια, λίμνες τα οποία έχουν δημιουργηθεί από αλληλεπιδράσεις της φύσης στην πορεία των αιώνων, πλαγιές που προσφέρονται για αναρρίχηση, περιοχές με μοναδική βλάστηση, σημεία με θέα αλλά και επιβλητικό περιβάλλοντα χώρο είναι στη διάθεση του επισκέπτη που θα θελήσει μία εμπειρία πέρα από τα συνηθισμένα. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια, συμπεριλαμβάνει δε και σπάνια είδη ενδημικών ειδών που έχουν σύμμαχο το ήπιο κλίμα της περιοχής. Στα Χανιά υπάρχουν επίσης ορισμένες από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας της Κρήτης – ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 μεταξύ των οποίων η λίμνη της Αγιάς, το φαράγγι του Θερίσου και η νησίδα των Αγίων Θεοδώρων (ή Θοδωρού) στην οποία μάλιστα υπάρχει πάρκο διάσωσης του κρητικού Αιγάγρου (Κρι-Κρι).

Νομός Ρεθύμνης

Μια μικρή γωνιά της Γης, αγκαλιασμένη από επιβλητικά βουνά και την απεραντοσύνη της θάλασσας, ζωγραφισμένη με αναγεννησιακά χρώματα και με ανθρώπους που τιμούν τη φιλοξενία ως γνήσιοι απόγονοι του Ξένιου Διός. Από την πρώτη στιγμή ο επισκέπτης νοιώθει την οικειότητα και τη γαλήνη που αποπνέει ένας τόπος. Ένας τόπος που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Αμέσως απλώνονται μπροστά του οι αμέτρητες επιλογές που του προσφέρει απλόχερα το Ρέθυμνο. Ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον με ποικιλία διαδρομών στην ενδοχώρα και αμέτρητα χιλιόμετρα παραλίας, μια πάλλουσα ιστορική και πολιτιστική παράδοση που προσκαλούν τον επισκέπτη για αναψυχή, περιήγηση και μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με την Κρητική ψυχή.

Νομός Λασιθίου

Ο Νομός Λασιθίου διαθέτει εξαιρετικές τουριστικές υποδομές, τα δε θέρετρά του όπως για παράδειγμα ο Άγιος Νικόλαος, η Ελούντα, η Σητεία και η Ιεράπετρα έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη και υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από τα όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η περιοχή ενδείκνυται για φυσιολατρικές διαδρομές, θρησκευτικό τουρισμό, ιστορικές και αρχαιολογικές αναζητήσεις, από τα δε εύφορα εδάφη της παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών της Κρήτης αλλά και εξαιρετικής ποιότητας λάδι και σταφίδα. Το Λασίθι διαθέτει επίσης μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, άλλες αμμουδερές, άλλες με ψιλό βότσαλο, άλλες προστατευμένες από τους ανέμους και άλλες κρυμμένες σε μικρούς και άκρως γοητευτικούς κολπίσκους, με τις γνωστότερες από αυτές να βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο, στην Ελούντα, στο Βάι, στο Μακρύγιαλο και στην Ιεράπετρα. Το νομό Λασιθίου περιβάλλουν επίσης πολλά μικρά νησιά, με τη Σπιναλόγκα να αποτελεί το διασημότερο από αυτά, ενώ εξίσου αξιόλογα είναι οι Άγιοι Πάντες, η Ψείρα και το νησάκι του Αγίου Νικολάου, οι Διονυσάδες, η Ελάσα, οι Γράντες, το Κουφονήσι και η Χρυσή.

Δείτε περισσότερα για την Κρήτη