Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Τήνος… Η Μούσα του Αιγαίου

 

photo01

Εμπνευστείτε τις πιο αξέχαστες διακοπές και ζήστε τις εδώ. Τα κρυστάλλινα νερά που αγκαλιάζουν τις χρυσαφένιες παραλίες της σε καλούν να βυθιστείς μέσα τους για να ξεχάσεις κάθε έγνοια… κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

 

Η Τήνος, προσφέρει απλόχερα όλα όσα μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα ιδανικό τόπο διακοπών, και η πολύπλευρη φύση της μας εμπνέει να δημιουργήσουμε μοναδικές στιγμές. Κατακτώντας το σπάνιο ανάγλυφο τοπίο της με trekking, hiking, mountain bike, bouldering ή δαμάζοντας τα κύματα πάνω σε ένα σερφ.

 

Απολαμβάνοντας μια ανεπανάληπτη γαστρονομική κληρονομιά, βασισμένη σε αγνά τοπικά υλικά που απογειώνουν τις γεύσεις. Ανακαλύπτοντας σμιλεμένες λεπτομέρειες πολιτισμού και τέχνης σε κάθε γωνιά, από τα υπέρθυρα των σπιτιών και τους περιστεριώνες μέχρι τα μοναδικά έργα μαρμαρογλυπτικής που είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο.

 

Αυτή είναι η Τήνος, η Μούσα του Αιγαίου: το νησί που μας εμπνέει να ζήσουμε μοναδικά την κάθε στιγμή, με κάθε τρόπο.

 

Τήνος… Το χειροποίητο νησί

 

photo02

 

Χαρακτηρισμένη ως «το νησί της Τέχνης και του Πολιτισμού», καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο μαρμαρογλυπτικής στη νεότερη Ελλάδα με πλήθος ανώνυμων μαστόρων αλλά και κορυφαίων καταξιωμένων καλλιτεχνών να έλκουν την καταγωγή τους από το νησί, η Τήνος προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη, να ανακαλύψει την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της, μέσα από τα μουσεία, τις αίθουσες Τέχνης, τους αρχαιολογικούς χώρους και στα θρησκευτικά αξιοθέατα αλλά και μέσα από την επαφή με τη ζωντανή καλλιτεχνική της παράδοση που συναντά κανείς στα εργαστήρια των σύγχρονων μαρμαρογλυπτών της Εξωμεριάς, στις αίθουσες του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και στα ενεργά λατομεία μαρμάρου που λειτουργούν ακόμα με τεχνικές βασισμένες σε παραδόσεις αιώνων.

 

photo03Κορυφαίο τουριστικό πλεονέκτημα αποτελεί η αναλλοίωτη εικόνα του τοπίου της ενδοχώρας που φέρει σε ολόκληρη την έκτασή της δείγματα της πλούσιας υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

 

Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι τα αναρίθμητα «σκαλιά», μικρές καλλιεργήσιμες λωρίδες γης που οριοθετούνται από ξερολιθιές και διατρέχουν σχεδόν όλη την επιφάνεια του νησιού, ως αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των κατοίκων να δαμάσουν το άγονο περιβάλλον.

 

Οι κλιμακωτές διαμορφώσεις πλαισιώνονται από διάσπαρτες εγκαταλελειμμένες αρχετυπικές κατασκευές όπως λιθόκτιστα κελιά, αλώνια, περιστεριώνες, ανεμόμυλους και μονοπάτια, ως ίχνη των προϋφιστάμενων γεωργικών δραστηριοτήτων που συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο και έχουν οδηγήσει στο χαρακτηρισμό της Τήνου ως το «χειροποίητο νησί».

 

Ο περιηγητής συναντά απροσδόκητες εναλλαγές ανάμεσα στο φως και τη σκιά, τη γυμνή πέτρα, τα πράσινα λαγκάδια και τους παραδοσιακούς οικισμούς, που είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα από καλοδιατηρημένα μονοπάτια.

 

Τη χειροποίητη αυτή κληρονομιά, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να τη γνωρίσει μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίες είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και συνδυάζουν την επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων περιπατητικών διαδρομών, αθλητικών διοργανώσεων και διαδρομών με άλογα.

 

Ταυτόχρονα, λόγω του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού της ανάγλυφου, διαθέτει μοναδικές ποιότητες για διάφορα είδη τουρισμού εμπειρίας όπως αναρρίχηση, bouldering, surf και καταδύσεις, που αναδεικνύουν την άγρια φυσική ομορφιά της.

 

Ο μοναδικός αυτός χαρακτήρας της Τήνου, που προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη μακραίωνη καλλιτεχνική της παράδοση και την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της, ξεδιπλώνεται στα μάτια του επισκέπτη από άκρη ως άκρη του νησιού, λουσμένη από αυτό το ανεξήγητα γοητευτικό φως που περιγράφουν με ενθουσιασμό οι επισκέπτες όταν την γνωρίζουν για πρώτη φορά, το οποίο δημιουργεί μια ιδιαίτερη «αίσθηση του τόπου» και τους κάνει να θέλουν να την επισκεφτούν ξανά και ξανά.

 

photo04aΟι συνεχείς εναλλαγές που συναντά κανείς στο Τηνιακό τοπίο, με περάσματα από τα ενεργά και ανενεργά λατομεία στα αγροτικά σύνολα, στα ξωκλήσια και τους περιστεριώνες, και από τα γραφικά χωριά, ανεπανάληπτα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στα μουσεία με τα περίφημα γλυπτά αλλά και στα επιβλητικά φυσικά αξιοθέατα και τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, συνθέτουν έναν αστείρευτο καμβά που περιμένει τον επισκέπτη να τον ανακαλύψει και να συνδέσει με τον τόπο αυτό αυθεντικές εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του για πάντα.

 

 

Χώρα Τήνου

 

photo09_xoraΗ πρώτη εντύπωση του επισκέπτη της Τήνου όταν αντικρίζει για πρώτη φορά τη Χώρα είναι ότι τα αστικά της στοιχεία είναι περισσότερα από εκείνα της νησιώτικης ταυτότητας της. Κι όμως κάνουν λάθος! Η πόλη «κρατά» καλά φυλαγμένα τα μυστικά της. Πίσω από τη βιτρίνα της παραλίας κρύβεται μία ολόκληρη νησιώτικη πόλη που διατηρεί πολλά από τα στοιχεία του 19ου αιώνα την οποία ο επισκέπτης ανακαλύπτει σιγά-σιγά περιπλανώμενος στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Σοκάκια, καμάρες, αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, αλλά και επαύλεις με μεγάλους κήπους με οπωροκηπευτικά, λαγκάδια και κρήνες, πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με οικόσημα, δίνουν απλόχερα στον επισκέπτη μια νησιώτικη πόλη που κρύβει μέσα της μπόλικη ιστορία.

 

 

Αυτό που εκπλήσσει τον επισκέπτη είναι τα δαιδαλώδη σοκάκια, αλλά και ο αστικός χαρακτήρας των κατοικιών δηλωτικός της αστικής ανάπτυξης της πόλης την περίοδο μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα. Καταπληκτικά νεοκλασικά και σπίτια με έντονα τα σημάδια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και επαύλεις με κήπους είναι δηλωτικά ενός παρελθόντος οικονομικής και κοινωνικής ακμής.

 

photo10_xoraΚυρίαρχο ρόλο έχει ο παλαιός δρόμος της Παναγίας, ένας πλακόστρωτος δρόμος με έντονο εμπορικό χαρακτήρα, η χάραξη και η κατασκευή του οποίου τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο νέος δρόμος της Παναγίας είναι μεταγενέστερος αφού κατασκευάστηκε την δεκαετία του ‘50. 

Όμως, αυτό που κυριαρχεί στη πόλη, είναι το συγκρότημα της Παναγίας της Τήνου που από το βόρειο άκρο της πόλης φαίνεται ότι την παρακολουθεί, την αγκαλιάζει και την προστατεύει.

 

 

Αξίζει όμως να δει κανείς την υφαντουργική σχολή, το παρεκκλήσι του καθολικού ναού του Αγίου Νικολάου, τον Ναό του Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και την Πινακοθήκη στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας, αλλά και το συγκρότημα του Πολυμέρειου το οποίου αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης, φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση Γιαννούλη Χαλεπά.

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 

Άγιος Φωκάς

 

photo05_agiosfokas

 

Αν και σχετικά εκτεθειμένη στους Βόρειους ανέμους, βρίσκεται κοντά στη Χώρα και πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη παραλία της Τήνου. Όσο απομακρύνεστε από τη Χώρα φαρδαίνει και μεταβάλλεται σε μία τεράστια παραλία με πλούσια αμμουδιά. Κατά μήκος του αμαξωτού στο πίσω μέρος της, θα βρείτε ποικιλία τουριστικών μονάδων.

 

Καλύβια

 

photo06_kalyvia

 

Πολύ βολική παραλία που ικανοποιεί όλα τα γούστα, αφού την επιλέγουν τόσο οι φίλοι της οργανωμένης όσο και της ήσυχης παραλίας. Βρίσκεται πριν τα Ιστέρνια, στο δρόμο για τον όρμο Γιαννάκη, αριστερά. Ο αμαξωτός φτάνει σχεδόν μέχρι την ακτή και θα βρείτε άφθονο χώρο στάθμευσης για το όχημά σας. Είναι απάνεμη στο οργανωμένο κομμάτι της, με πλούσια σκιά από αλμυρίκια, άμμο και πεντακάθαρα νερά. Είναι φαρδιά, μεγάλη σε μήκος, έχει πεντακάθαρα νερά και μπορείτε να κάνετε άνετα το μπάνιο σας, είτε σας αρέσει η σκιά από τα αλμυρίκια, είτε σας αρέσει η οργανωμένη της πλευρά. Στην οργανωμένη πλευρά, εκτός από ομπρέλες και ξαπλώστρες, θα βρείτε ένα γραφικό beach bar που σερβίρει σνακς, αναψυκτικά, μπύρες, ποτά και διακριτική μουσική για τους λουόμενους που βρίσκονται μπροστά. Στην όχι-οργανωμένη της πλευρά γίνεται φαρδύτερη, έχει αποκλειστικά άμμο έξω και μέσα από το νερό και μπορείτε να στήσετε άνετα τη δικιά σας ομπρέλα, καθίσματα, ψάθα και να απολαύσετε ηλιοθεραπεία αγναντεύοντας τα καταγάλανα νερά του κόλπου. Σε αυτό το κομμάτι μπορείτε να απολαύσετε ησυχία και ιδιωτικότητα, αφού διαχωρίζεται σαφώς από την οργανωμένη της πλευρά.

 

Απηγανιά

 

photo07_apiganiaΨιλή άμμος, απάνεμη, απόμερη και μία από τις εξωτικότερες παραλίες του νησιού. Θα πρέπει να έχετε φροντίσει για νερό και σκιά. Βρίσκεται μετά τα Κιόνια και πριν τις παραλίες του όρμου Γιαννάκη, δεν είναι οργανωμένη, είναι αρκετά ήσυχη, χωρίς πρόσβαση για αυτοκίνητα στην αμμουδιά. 

Για πολλούς η ωραιότερη παραλία του νησιού. Αν και δυσκολοπρόσβατη, ο προορισμός θα σας ανταμείψει.

 

 

 

Λιβάδα

photo08_livadaΠρόκειται για μία πολύ όμορφη, γραφική και ήσυχη παραλία με ψιλό χαλικάκι και θέα από το βόρειο τμήμα του νησιού. Λίγα μέτρα πριν την παραλία θα βρείτε μία όμορφη λιμνούλα με πάπιες, ενώ λίγο ψηλότερα στο βουνό πριν την παραλία μία γραφική ταβερνούλα με πολύ καλή παραδοσιακή κουζίνα. Το χαρακτηριστικό που την κάνει μοναδική, είναι τα μοναδικά σχήματα των βράχων στην αριστερή πτέρυγα της παραλίας, που η παρατήρησή τους έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες και γεωλόγους. Αξίζει να τα θαυμάσετε από κοντά.

 

 

 

Κολυμπήθρα

photo11_kolimpithraΥπήνεμη, κοσμοπολίτικη, πρόκειται για μία από τις πλέον γνωστές παραλίες του νησιού. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παραλίες. Η μικρότερη είναι η πιο κοσμοπολίτικη, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η πιο μεγάλη είναι πιο απόμερη και εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους. Μπορείτε να φάτε, είτε σε μία όμορφη γραφική ταβερνούλα μέσα στον κόλπο της μικρής παραλίας, είτε λίγο πιο πάνω με θέα το Δρακονήσι και το απέραντο Αιγαίο. Μπορείτε ακόμα και να ενοικιάσετε κανό, θαλάσσιο ποδήλατο κλπ.

 

 

 

Λυχναυτιά

 

photo12_lixnaftiaΑπόμερη παραλία με πεντακάθαρα νερά, χαρακτηριστικά άσπρα και μαύρα βότσαλα και σκιά από αλμυρίκια. 

Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι εύκολη. Ωστόσο, αν την επιλέξετε, μην ξεχάσετε να φέρετε νερό και φαγητό, καθώς δεν υπάρχουν κοντά ταβέρνες ή μπαρ.

 

 

 

 

Παχιά Άμμος

 

photo13_paxiaammosΜία από τις γνωστές αλλά και απόμερες εξωτικές παραλίες της Τήνου.

Φροντίστε για σκιά και νερό. Στην ουσία είναι ένας μεγάλος λόφος από άμμο που καταλήγει σε μία πολύ όμορφη και εξωτική παραλία με πεντακάθαρα απολαυστικά νερά. Αν και ο δρόμος δύσβατος και η περιοχή άγονη, ο προορισμός σίγουρα θα σας ανταμείψει.

 

 

 

 

Όρμος Γιαννάκη

 

photo14_ormosgiannakiΣτενόμακρη μεν, αλλά σχετικά απάνεμη με ψιλό βοτσαλάκι.

Διαθέτει ομπρέλες και ταβέρνα πάνω στο κύμα. Βρίσκεται κάτω από το υπέροχο χωριό Καρδιανή και είναι ιδιαίτερα ειδυλλιακή κατά τις απογευματινές ώρες.

 

 

 

ΧΩΡΙΑ

 

Δύο Χωριά

photo15_dyoxoria

 

Τα Δύο Χωριά μαζί με τον Τριαντάρο και τον Μπερδεμιάρο, θεωρούνται σε θέα τα μπαλκόνια της Τήνου. Η ονομασία του προκύπτει από δυο κοντινούς οικισμούς που στη συνέχεια ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα πανέμορφο χωριό.

Χτισμένο σε μια καταπράσινη και εύφορη, από τα τρεχούμενα νερά, πλαγιά. Αξίζει να περπατήσετε στα στενά δρομάκια του και να θαυμάσετε την απλή κυκλαδική αρχιτεκτονική του. Από τη μεγάλη πλατεία του με τα πλατάνια και τις μπουκαμβίλιες βλέπει κανείς στο μακρινό ορίζοντα μια σειρά από Κυκλαδονήσια διάσπαρτα στην θάλασσα του κεντρικού Αιγαίου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. πάνω από τη θάλασσα και παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα για τον επισκέπτη όπως πηγές με γάργαρο νερό, μια κατάφυτη ρεματιά, στενά πλακόστρωτα μονοπάτια και γραφικές καμάρες τις μεσαιωνικής εποχής.

 

Πάνορμος

 

photo16_panormosΟ Πάνορμος είναι ένα μοναδικής ομορφιάς ψαροχώρι στα Βόρεια του νησιού, ένα φυσικό γραφικό λιμανάκι με ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα. Πρόκειται για το επίνειο του Πύργου και ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Τήνο.

Αυτός ο παράλιος οικισμός ήταν από παλιά ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στον προηγούμενο αιώνα. Με δεκάδες καΐκια έφταναν τα εμπορεύματα της Έξω Μεριάς στον Πάνορμο και μεταξύ αυτών σιτάρι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που το άλεσμά του έδινε δουλειά στη συστάδα των ερειπωμένων σήμερα ανεμόμυλων στην ανατολική και νότια κορυφογραμμή του Πύργου.

 

Το λιμάνι σήμερα έχει δυνατότητα υποδοχής και ελλιμενισμού μικρών αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ωραίο μπάνιο σε καθαρές αμμουδιές (Αγία Θάλασσα, Καβαλουρκό, Ρόχαρι) και νόστιμο φαγητό με φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του, αντικρίζοντας το νησάκι του Πλανήτη με τον ερειπωμένο φάρο του.

 

Στενή

 

photo17_steniΗ Στενή στους πρόποδες του Τσικνιά είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της Τηνιακής ενδοχώρας. Στη Στενή παλαιότερα ήκμαζε η βιοτεχνία παπουτσιών. Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος από τα τσαγκαράδικα παρά μόνο μια σχολή ταπητουργίας.

Οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αντωνίου είναι αξιόλογα μνημεία. Έξω από τον οικισμό βρίσκονται σκόρπια πανέμορφα ξωκλήσια. Η Φανερωμένη, ο Άγιος Δημήτρης, η Κιουρά των Αγγέλων. Οι χωματόδρομοι οδηγούν στις πανέμορφες παραλίες της Σάντα Μαργαρίτας, της Φανερωμένης, του Αγίου Δημήτρη με τις βοτσαλωτές παραλίες.

 

 

Σμαρδάκιτο

 

photo18_smardakitoΤο Σμαρδάκιτο είναι το χωριό που έχει διατηρήσει περισσότερο ακέραια από κάθε άλλο τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά. Χωριό γραφικότατο με πλακόστρωτους δρόμους και δίπατα σπίτια, στολισμένα με υπέρθυρα και φροντισμένες αυλές.

Μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με το ψηλό πύργινο καμπαναριό, υπάρχει μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με παραδοσιακό πλυσταριό και τρεχούμενο νερό από το ξινάρι της παμπάλαιας πηγής. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας του Βρυσίου όπου γίνεται τοπικό πανηγύρι κάθε Πρωτομαγιά καθώς και ο όρμος του Αγίου Ρωμανού.

 

 

Υστέρνια

 

photo19_isterniaΤα Υστέρνια είναι γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Μεροβίγλια. Βρίσκεται στα υστερνά του νησιού και σ’ αυτό οφείλεται το όνομά του. Μαρμαρόστρωτα δρομάκια, καμάρες, αυλές, δίπατα σπίτια στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα. Το χωριό με την καταπληκτική θέα στη Σύρο είναι ένα πραγματικό μπαλκόνι στο Αιγαίο. Είναι η πατρίδα πολλών σπουδαίων γλυπτών. Βορειότερα του χωριού συναντάμε το πιο εντυπωσιακό τοπίο στην τοποθεσία των Μύλων, όπου σώζονται ερείπια πολλών ανεμόμυλων, δείγματα δόξας και παρακμής που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Στα νότια ο Όρμος της Άμμου (Υστερνίων) με την υπέροχη αμμουδιά του. Ένας παλιός μαρμαρόστρωτος δρόμος συνδέει τον Όρμο με τα Υστέρνια.

 

Μυρσίνη

 

photo20_myrsiniΗ Μυρσίνη (Μουσουλού) είναι παλιό χωριό. Η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι τρίκλιτη, μεγαλόπρεπη με άρτια αρχιτεκτονική διάταξη.

Από τη Μυρσίνη μπορεί κανείς να ανέβει στη κορυφή του Τσικνιά που θεωρείτο η κατοικία του Αιόλου, ή να κατηφορίσει στη Λιβάδα.

 

 

 

 

Λουτρά

 

photo21_loytraΤα Λουτρά είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία αφού εδώ είχαν χτίσει τα μοναστήρια τους οι Ιησουίτες και οι Ουρσουλίνες μοναχές.

Το συγκρότημα των Ουρσουλινών λειτούργησε (1860 – 1940) ως ένα από τα σημαντικότερα σχολεία θηλέων της Ελλάδας.

 

 

 

 

Περάστρα

 

photo22_perastraΗ Περάστρα είναι χωριό καταπράσινο χτισμένο δεξιά και αριστερά του ομώνυμου ποταμού.

Παλιά πετρόκτιστα γεφύρια, ωραίες βρύσες, ερείπια ελαιοτριβείων και νερόμυλων συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

 

 

 

 

 

Καρδιανή

 

photo23_kardianiΈνα από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου που δεν πρέπει να χάσετε. Απέχει από την Χώρα 16 χλμ. και είναι το πρώτο χωριό της Έξω Μεριάς. Είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Πατέλες με πολύ καλή θέα προς τη θάλασσα.

 

Καταπράσινο, με γάργαρα νερά, πανύψηλα πλατάνια, ωραία δίπατα σπίτια με γραφικά σκαλοπάτια, λουλουδιασμένες αυλές, ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους, καμάρες, σοκάκια, θα προκαλέσει σίγουρα το θαυμασμό σας.

 

Ξεχωρίζουν 3 μεγάλες εκκλησιές: Στην άκρη του χωριού η Αγία Τριάδα , στο κέντρο η Κοίμηση της Θεοτόκου, και στο άλλο άκρο η Κιουρά που από τα θεμέλιά της αναυλίζει δροσερή πηγή. Ένας δρόμος πριν φτάσουμε στο χωριό οδηγεί στις παραλίες: Άγιος Πέτρος, Καλύβια και Όρμος Γιαννάκη, που τελευταία αποκτούν τουριστικό ενδιαφέρον. Στον Όρμο Γιαννάκη θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

 

Βωλάξ

 

photo24_volaxΠρόκειται για μοναδικό στον κόσμο τοπίο-φαινόμενο, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εδαφολογικό παράδοξο: Ανάμεσα σε άγονο έδαφος βρίσκονται διάσπαρτοι στρογγυλοί(!) βράχοι. Αυτό το παράδοξο φαινόμενο συνθέτει ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο, πρωτόγνωρο για τον επισκέπτη. Αυτή τη μοναδική εμπειρία αξίζει να τη ζήσετε από κοντά.

Ακόμα αξίζει να επισκεφθείτε τον παρακείμενο ομώνυμο οικισμό με τους λιγοστούς κατοίκους, που ασχολούνται αποκλειστικά με την τέχνη της χειροποίητης καλαθοπλεκτικής. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά τους εργαστήρια και να ψωνίσετε καλάθι που θα σας φτιάξουν επί τόπου.

 

Στο χωριό ακόμα υπάρχει ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι, ενώ μπορείτε να ξεκουραστείτε στο καφέ του χωριού και τις ταβέρνες με τις παραδοσιακές ντόπιες λιχουδιές.

 

Πύργος

 

photo25_pyrgosΕίναι το μεγαλύτερο χωριό στην Τήνο, μετά τη Χώρα. Οι περισσότεροι επισκέπτες, ίσως όχι άδικα, το διακρίνουν από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Δεν το θεωρούν απλά ΠΟΛΥ όμορφο, αλλά ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Είναι πλημμυρισμένος από υπέροχες δημιουργίες βασισμένες στο μάρμαρο και δίνει την αίσθηση της αρχοντιάς, της καλλιτεχνίας και του άσβεστου πυρετού της έμπνευσης του ανθρώπου. Περπατώντας στους γραφικούς δρόμους μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τα μαρμάρινα περίθυρα των σπιτιών και τις ανάγλυφες διακοσμήσεις τους, τα υπέρθυρα με την ποικιλία των διακοσμητικών τους μοτίβων, τις βρύσες κ.α. Στον Πύργο επίσης λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών από την οποία διακρίνονται οι Έλληνες μαρμαρογλύπτες.

 

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να ξεχάσει να επισκεφθεί το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το νεκροταφείο με τα μαρμάρινα αριστουργήματα καθώς και το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται έργα των Γιαννούλη Χαλεπά, Φιλιππότη, Σώχου, Βιτάλη, κ.ά. Στο τέλος της βόλτας σας, μην ξεχάσετε να ξαποστάσετε στην πλατεία του χωριού να πιείτε καφέ στη χόβολη και να φάτε πραγματικά σπιτικό γαλακτομπούρεκο, κάτω από τα δύο υπέροχα αιωνόβια πλατάνια της.

 

ΜΟΥΣΕΙΑ

 

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

 

photo26a_museum

 

Στο μουσείο αυτό παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών.

 

Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, του σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

 

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα.

 

Μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών

 

photo26_museum

 

Περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής Τηνίων Καλλιτεχνών. Ιδρύθηκε το 1930 και έκτοτε εμπλουτίζεται συνεχώς. Ένα μόνο μέρος των έργων προέρχεται από αγορές του Ιδρύματος που ποτέ δεν έπαψε να στηρίζει τις τέχνες και τα γράμματα. Πολλά από τα έργα έχουν δωριθεί από τους ίδιους του δημιουργούς τους, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υποτροφίες που τους χορηγήθηκαν από το Ίδρυμα για να σπουδάσουν.

Ανάμεσα σε πολλούς σημαντικούς Τήνιους γλύπτες, παρουσιάζονται έργα των αδερφών Φυτάλη, του Γεωργίου Βιτάλη, του Δημ. Φιλιππότη και του Λάζαρου Σώχου.

Επίσης εκτίθενται πίνακες των κορυφαίων ζωγράφων Νικηφόρου Λύτρα και Νικολάου Γύζη.

 

Μονοπάτια

 

«Ξεκινάς και το βήμα είναι βαρύ και δύσκολο. Κάθε βήμα μια μικρή προσπάθεια. Δεν περπατάς πια σε δρόμο, άσφαλτο, ούτε καν χωματόδρομο. Μπήκες στο αρχαίο μονοπάτι, χαραγμένο από ανθρώπους πολύ πριν από σένα. Κάθε πέτρα στη θέση της με τέχνη, μαστοριά…και όσο περνάει η ώρα τα βήματα σου ανάλαφρα, εύκολα. Το μονοπάτι σε οδηγάει, μόνο του σε τραβάει. Κάθε στροφή και μια καινούργια εικόνα…ένα τοπίο σμιλεμένο στους αιώνες…..».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον κ. Κάρολο Μέρλιν, πρωτεργάτη μιας σπουδαίας καταγραφής γύρω από τα περίφημα τηνιακά μονοπάτια.

 

Τα μονοπάτια του νησιού είναι λιθόστρωτες ή πλακόστρωτες στράτες συνολικού μήκους 400χλμ. όπου σπάνια συναντά κανείς όρθιες πέτρες. Η ιστορία τους ξεκινά ήδη από τους αρχαίους χρόνους, τότε που το επονομαζόμενο Βαρύ -το πιο γνωστό και σημαντικό μονοπάτι έως σήμερα – συνέδεε το Αρχαίο Άστυ με τις Πόλεις στο κέντρο της Τήνου. Ωστόσο, η εξακρίβωση της ηλικίας των μονοπατιών είναι κατά τόπους δύσκολη, διότι ο τρόπος κατασκευής τους παραμένει ίδιος και αναλλοίωτος στον διάβα των αιώνων.

 

Οι δέκα επίσημες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού – Ανάδειξη Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος» είναι:

 

1. Φαλατάδος – [Μυρσίνη] – Μαγγανάρι – Πλατύ – Ακτή Λιβάδας
2. Ξινάρα – Ξώμπουργο – Κουμάρος – Σκαλάδος – Κρόκος – Λουτρά – Περάστρα – Σμαρδάκιτο – Ταραμπάδος – Κάμπος
3. Μονή Κεχροβουνίου – Μουντάδος – Σμπεράδος – Τριπόταμος – Ξώμπουργο
4. Κιόνια -[Χατζηράδος]- Κτικάδος – Σμουρδιά – Βαρύ – Πόλες – Χώρα
5. Φαλατάδος (Καθλικάδος) – Βωλάξ – Γρίζα – Σκλαβοχωριό – Αγάπη
6. Στενή – Ποταμιά – Μαρούλη – Λυχναφτιά
7. Μυρσίνη – Προφήτης Ηλίας – Κορυφή Τσικνιά
8. Δυο Χωριά – Μανταλού – Φανερωμένη – Κουναρές -[Αγ. Βαρβάρα]- Άγιος Σώστης
9. Καρδιανή -[Όρμος Γιαννάκη]- Ιστέρνια -[Όρμος Ιστερνίων] – Πλατιά – Πύργος – [Πάνορμος]- Μαρλάς – Μαμάδος
10.Καλλονή -[Καρκάδος]- Αετοφωλιά – Κόρης Πύργος – Σταυριά – Μονή Καταπολιανής – Πλατιά – [Πύργος]- Ρόχαρη

 

Μοναστήρια

 

Μονή Αγία Τριάδας της Γύρλας

 

2,5χλμ ανατολικά της Χώρας, στον δρόμο προς την Αγία Βαρβάρα, βρίσκεται το συγκεκριμένο ιστορικό Μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1744. Κατά την Τουρκοκρατία είχαν εγκατασταθεί 20 Αγιορείτες μοναχοί οι οποίοι ίδρυσαν σχολείο για εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης, καθώς και ιεροσπουδαστήριο. Το διαλυμένο αυτό μοναστήρι σήμερα αποτελεί ΝΠΔΔ και διοικείται από επιτροπή που υπάγεται και ελέγχεται από τον Δήμο Τήνου.

 

Μονή Αγίου Φραγκίσκου

 

Ο Άγιος Φραγκίσκος ανεγέρθηκε το 1702 από το τάγμα των Φραγκισκανών που είχαν εγκατασταθεί στο νησί και αναδείχθηκε σε ένα από τα κέντρα Θρησκευτικής ευλάβειας καθολικών της Τήνου. Η αναγνωρισμένη μονή από το τάγμα είχε ενταχθεί από το 1703 στην «Επαρχία της Βενετίας». Το 1715 έγινε μερική καταστροφή του ναού από τους Τούρκους. Μέχρι το 1721 οι Φραγκισκανοί είχαν χάσει την κυριότητα του ναού, την οποία ξαναπήραν μετά από μεσολάβηση χριστιανών διπλωματών. Έκτοτε η μονή προσαρτήθηκε στην κεντρική μονή Santa Maria Draperis της Κωνσταντινούπολης. Η μονή επισκευάστηκε και αναπτύχθηκε ύστερα από την οικονομική συνδρομή της μονής της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 1923. Μία πυρκαγιά που ξέσπασε τότε την κατάστρεψε ολοσχερώς. Οι Φραγκισκανοί την ανέγειραν πάλι, αλλά μία δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε μικρό διάστημα τους απογοήτευσε τόσο που εγκατέλειψαν το νησί. Σήμερα η μονή ανήκει στην Καθολική Εκκλησία της Τήνου.

 

Μονή Καταπολιανής

 

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μοναστήρι, φτιαγμένο ψηλά σε μια λοφοσειρά με εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο ορίζοντα του νησιού και κοντά στο χωριό Υστέρνια. Ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του μοναστηριού ήταν η Μοναχή Μελανθία. Το 1778 η νεαρή τότε, γόνος πλούσιας οικογένειας, εγκαταλείπει τον χώρο καταγωγής της, την Κρήτη, και μετακομίζει στις Κυκλάδες προκειμένου να μονάσει. Την δοκιμασία της μοναχής την ολοκληρώνει στην Πάρο και στο Μοναστήρι της Εκατονταπυλιανής. Το περιβάλλον όμως δεν την ικανοποιεί και τελικά φθάνει στην Τήνο, στη Μονή Κεχροβουνίου. Φεύγει ωστόσο κι από εκεί και καταλήγει στο Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς.

 

Η Μοναχή Μελανθία, δυναμικό και ανήσυχο πνεύμα, αρχίζει να ψάχνει να βρει το ιδανικό σημείο για το αγκυροβόλιο της ζωής της. Τα σημείο το βρίσκει σε ένα ερειπωμένο εξωκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου από εκεί το μάτι της απλώνονταν στα βάθη του απέραντου ορίζοντα και ο νους της ανενόχλητος βυθίζονταν στο μυστήριο της θείας δημιουργίας. Βάζει λοιπόν στόχο της ζωής της να κτίσει σε αυτό το σημείο ένα εξαιρετικό εκκλησιαστικό μνημείο προς τιμήν της Μονής που την έχρησε Μοναχή. Έτσι το ονόμασε Καταπολιανή και εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου.

 

Μονή Κεχροβουνίου

 

Η Ιερά μονή Κεχροβουνίου, βρίσκεται στην περιοχή Μοναστήρι και συγκεκριμένα σε μια απότομη πλαγιά σε ύψος 650μ πάνω από την θάλασσα. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε από κόρες εύπορης οικογένειας της Τήνου τον 11ο ή 12ο αιώνα.

 

Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδόμημα, που περιλαμβάνει τον κυρίως ναό, μικρότερα εκκλησάκια, καθώς και τους βοηθητικούς χώρους και τα κελιά των μοναχών. Στο συγκεκριμένο μοναστήρι ασκήτεψε η Αγία Πελαγία, όπου μέσα από το κελί της είδε το όραμα της Παναγίας που την οδήγησε στην εύρεση της θαυματουργής Εικόνας Της.

 

Ο επισκέπτης, εκτός από το κελί της, μπορεί να δει ακόμα αξιόλογες εικόνες και κειμήλια του 18ου και 19ου αιώνα.

 

Μονή Ουρσουλίνων

 

Το μοναστήρι των Ουρσουλινών ιδρύεται στα Λουτρά το 1862 από την Αγγλίδα Μαρία-Άννα Λήβς, Πολίτικης καταγωγής. Δυο χρόνια μετά την εγκατάστασή τους στην Τήνο, είχε ήδη σχηματιστεί μια μικρή κοινότητα από τέσσερις αδελφές και ένα σχολείο όπου φοιτούσαν είκοσι τέσσερα κορίτσια του νησιού. Το 1876-1877, έχουμε αιτήσεις απ’ όλο το χώρο της Ανατολής για να γίνουν δεκτές μαθήτριες στο Σχολείο των Λουτρών.

 

Το 1890 το δυναμικό του Σχολείου αριθμεί 36 καλόγριες (13 Τηνιακές Ελληνίδες, 13 Γαλλίδες και οι υπόλοιπες διαφόρων εθνικοτήτων), και 102 μαθήτριες (54 καθολικές και 48 ορθόδοξες). Κατά την περίοδο 1910-1930, περίοδος της μεγάλης ακμής της Σχολής, φοιτούν σ’ αυτήν περισσότερες από 300 οικότροφες μαθήτριες απ’ όλο τον ελλαδικό κόσμο. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σχολή έκλεισε, αφού ήταν δύσκολη τόσο η φοίτηση όσο και η ασφάλεια των μαθητριών. Μετά τον πόλεμο η επαναλειτουργία ήταν δύσκολη. Οι νησιώτες εγκατέλειπαν τα νησιά τους για να αναζητήσουν δουλειά στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις. Η Τήνος άδειαζε και τα χωριά ερήμωναν. Ελλείψει μαθητριών, το Σχολείο περιορίζεται στα παιδιά του δημοτικού, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1984. Όμως από τη δεκαετία του 1960, στους ίδιους χώρους, λειτούργησε σχολή ταπητουργίας καθώς και αργαλειού, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν απασχόληση στις κοπέλες της Τήνου. Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 έκλεισε κι αυτή. Σήμερα, οι τέσσερις Αδελφές Ουρσουλίνες που υπηρετούν στην Τήνο έχουν μεταφερθεί στην πόλη της Τήνου, όπου επιδίδονται κυρίως σε ποιμαντική διακονία και ανθρώπινη συμπαράσταση.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Σχολή των Λουτρών Τήνου γνώρισε ένδοξες μέρες στο παρελθόν, που με νοσταλγία αναπολούν όσοι και όσες τις έζησαν από κοντά. Σήμερα, το τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα, ένα τμήμα του έχει παραχωρηθεί για να στεγάζει το Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο του νεοσύστατου Δήμου Εξωμβούργου, για τα παιδιά των χωριών των Κάτω Μερών. Από το υπόλοιπο κτίριο, με τη φροντίδα πάντοτε των Αδελφών Ουρσουλινών, ένα μεγάλο μέρος έχει μετατραπεί σε εκθετήριο-μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα τεκμήρια για το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε στους χώρους αυτούς στο διάστημα των περισσότερο από εκατό χρόνων λειτουργίας της Μονής: φωτογραφικό υλικό, μαθητολόγια, εργαστήρια (φυσικής, χημείας, φυσικής ιστορίας, μουσικής, ζωγραφικής, ραπτικής), το φαρμακείο της Σχολής, το αναρρωτήριο, υπόλοιπα από τα εργόχειρα των μαθητριών και άλλα πολλά.

 

Πηγή: tinos.gr

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο