Πελοπόννησος… Ένας προορισμός για όλες τις εποχές

Η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας που το νοτιότερο τμήμα της χωρίζεται από τη Στερεά Ελλάδα με τον Ισθμό της Κορίνθου. Η γεωγραφική αυτή περιοχή χωρίζεται διοικητικά σε επτά νομούς: Αργολίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Σπουδαιότερες πόλεις της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα, η Τρίπολη, η Σπάρτη, ο Πύργος, η Καλαμάτα, η Κόρινθος και το Ναύπλιο. Η Πελοπόννησος σχηματίζεται στα παράλια από μεγάλους κόλπους, που της δίνουν το χαρακτηριστικό σχήμα του πλατανόφυλλου. Είναι κατεξοχήν ορεινή περιοχή σχηματίζει όμως πολλές μεγάλες εύφορες πεδιάδες. Τα βουνά της Πελοποννήσου είναι συνέχεια των ελληνικών όγκων της Στερεάς Ελλάδας. Έχουν γενική κατεύθυνση από τα ΒΔ. Προς τα ΝΑ. Το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου είναι ο Ταΰγετος (2.407μ.). Τα παράλια της Πελοποννήσου είναι διαμελισμένα, με βαθύς κόλπους, σπουδαιότεροι από αυτούς είναι ο Πατραϊκός, ο Κορινθιακός, ο Κυπαρισσιακός, ο Λακωνικός και ο Αργολικός. 

Νομός Αργολίδας

Η Αργολίδα είναι ο μικρότερος νομός στα ανατολικά της Πελοποννήσου που βρέχεται στα νότια από τον Αργολικό Κόλπο και στα ανατολικά από το Σαρωνικό, ενώ συνορεύει με το νομό Κορινθίας στα βόρεια και δυτικά με το νομό Αρκαδίας. Η Αργολίδα είναι από τους ιστορικότερους νομούς στην Ελλάδα και κατοικείται από την 8η χιλιετία π.Χ. Με 2 μεγάλες πόλεις, το μαγευτικό Ναύπλιο, τη Νάπολη της Ανατολής και το ιστορικό Άργος, την αρχαιότερη διαρκώς κατοικούμενη πόλη στην Ευρώπη, τις μαγευτικές παραλίες και τα πάμπολλα ορεινά και πεδινά χωριά, αλλά και το Κρανίδι, την Επίδαυρο και την Ερμιόνη, η Αργολίδα είναι ένας νομός με θεαματικές εναλλαγές τοπίου. Μείγμα πολιτισμού και παράδοσης, ιστορίας και φύσης, συνύπαρξη βουνού και θάλασσας, η Αργολίδα έχει ανεξερεύνητες γωνιές, κρυμμένους θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Νομός Κορινθίας

Ένας νομός με φυσικό κάλος, πυκνά δάση, δαντελωτές ακτές με πεντακάθαρα νερά και λίμνες, γραφικά χωριά, παραθαλάσσια είτε ορεινά, αλλά και με μακρά ιστορία. Η ιστορία της περιοχής ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και γνωρίζει μεγάλη άνθιση κατά την αρχαιότητα, με την Αρχαία Κόρινθο, την Αρχαία Νεμέα και την Ακροκόρινθο να αποτελούν κομβικά σημεία της εποχής. Στην περιοχή, στενά συνδεδεμένη με τους μύθους, σε βαθμό ώστε μερικές φορές τα ίχνη της ιστορίας χάνονται στην περιοχή του μύθου, διοργανώνονταν δύο από τους τέσσερις σημαντικότερους αθλητικούς και θρησκευτικούς αγώνες, τα Ίσθμια και τα Νέμεα, που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον όλης της Αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα ο νομός δέχεται πολλούς επισκέπτες, που θέλουν είτε να χαλαρώσουν δίπλα στη θάλασσα, να απολαύσουν τη φύση εξερευνώντας τους ορεινούς οικισμούς και τα δάση, ή να αισθανθούν την αίγλη της αρχαιότητας με επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά και τη διώρυγα της Κορίνθου, ένα σχετικά νέο κατασκευαστικό επίτευγμα.

Νομός Αρκαδίας

Αρκαδία, λημέρι του Πάνα και των νυμφών, καρδιά της Πελοποννήσου, με φύση τόσο έντονη και ατίθαση που εύκολα ο νους μεταφέρεται στην εικόνα του τραγοπόδαρου θεού να παίζει τον αυλό του δίπλα σε τρεχούμενα νερά. Η φύση της Αρκαδίας θα ξυπνήσει τις αισθήσεις του ταξιδιώτη καθώς θα περιπλανιέται ανάμεσα στους ορεινούς της όγκους. Εύκολα θα αντιληφθεί γιατί αυτό το μέρος εκφράζει το αναγεννησιακό αρκαδικό ιδεώδες, τον παραδεισένιο τόπο που ύμνησαν ο Βοκάκιος και ο Δάντης, τον ουμανισμό, τη γαλήνη, τη δικαιοσύνη. Η Αρκαδία προσφέρεται τόσο για χειμερινό όσο και για καλοκαιρινό τουρισμό και οι υποδομές της μπορούν να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις.

Νομός Αχαΐας

Η Αχαΐα έχει υπέροχες παραλίες όλων των ειδών, έχει βουνά, με το ένα μάλιστα, το Χελμό, να έχει και πολύ καλό χιονοδρομικό, έχει ορμητικά ποτάμια όπου λάτρεις των ποταμίσιων σπορ περνούν ευχάριστα, έχει τα Καλάβρυτα, πανέμορφο ορεινό χωριό με πολύπαθη ιστορία, έχει μνημεία ιστορικά και θρησκευτικά, έχει αξιοθέατα, έχει κι άλλα όμορφα χωριά, έχει σπήλαιο με λίμνες, έχει τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, εκείνο όμως που υπερέχει είναι χορός, γλέντι και ξενοιασιά στο φημισμένο καρναβάλι της Πάτρας. Η Αχαΐα με την ποικιλόμορφη ομορφιά της, που κυμαίνεται από το αστικό τοπίο της Πάτρας μέχρι τις απόκρημνες πλαγιές του Ερύμανθου, υποδέχεται τους επισκέπτες της όλο τον χρόνο.

Νομός Ηλείας

Παραλίες, πευκοδάση, ο Αλφειός ποταμός με τον κάμπο του και φυσικά η πασίγνωστη Αρχαία Ολυμπία αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του νομού Ηλείας. Όντως η περιοχή έχει να προσφέρει μια σειρά από τις καλύτερες αμμουδιές που υπάρχουν στην Ελλάδα, με την ομορφιά τους να στηρίζεται στην απλόχερα πράσινη φύση που υπάρχει εδώ και συνταιριάζει με τα γαλαζοπράσινα νερά. Η περιοχή ωστόσο ήταν ιδιαίτερα γνωστή ήδη από την αρχαιότητα αφού κάθε τέσσερα χρόνια συνέρρεε εδώ πλήθος αθλητών για να συμμετάσχει στους ένδοξους Ολυμπιακούς αγώνες. Η σπουδαιότητα των αγώνων φανερώνεται τόσο από τη μεγαλοπρέπεια της διοργάνωσης, αφού ακόμη και οι εχθροπραξίες σε όλο τον ελληνικό χώρο σταματούσαν καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων, όσο και από το γεγονός ότι με τις Ολυμπιάδες μετρούσαν το χρόνο. Σίγουρα ο επισκέπτης της Ηλείας δε θα παραλείψει να δει το χώρο που γίνονταν οι αγώνες και που στις μέρες μας γίνεται η αφή της φλόγας για να μεταφερθεί στη διοργανώτρια χώρα. Η περιήγηση στην περιοχή θα περιλαμβάνει επίσης το ναό του Επικούριου Απόλλωνα που σκαρφαλωμένος σε μια πλαγιά της ορεινής Ηλείας κερδίζει το θαυμασμό για την περίτεχνη αρχιτεκτονική του καθώς και τους καταράχτες της Νέδας που χαρίζουν ονειρεμένα τοπία.

Νομός Λακωνίας

Αποτελεί το νοτιότερο νομό της ηπειρωτικής Ελλάδας και βέβαια της ηπειρωτικής Ευρώπης. Θεωρείται δικαίως ο απόλυτος τουριστικός προορισμός χάρη αφενός στη μορφολογία του εδάφους, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα και αφετέρου στην πλούσια ιστορία της, διατηρώντας ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους και πολιτιστικά μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αρχαίοι ναοί και θέατρα, μοναστήρια, κάστρα, σπήλαια, βιότοποι, ορειβατικές διαδρομές, μαγευτικές παραλίες, είναι μερικές μόνο από τα αξιοθέατα της Λακωνίας, που σαγηνεύουν και προκαλούν ακόμα και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη.

Νομός Μεσσηνίας

Η όμορφη Μεσσηνία, ένας τόπος αντιθέσεων και εκπλήξεων. Ένας προορισμός φιλόξενος, ξεχωριστός και προσιτός. Η Μεσσηνία των απέραντων ελαιώνων, του καταπράσινου κάμπου, του βουνού και της θάλασσας, των χαράδρων και των ορμίσκων. Με λογής παραλίες και αμμουδιές, μικρούς κολπίσκους ή τεράστιες ακτογραμμές με ψιλή άμμο. Χωριά ορεινά, χτισμένα σε γκρεμνά, με θέα που σαγηνεύει. Γαστρονομικά εντυπωσιακή, καλοφαγάδικη, με γεύσεις οικείες, πλούσιες μυρωδιές, σε ταβερνάκια με φιλικούς ανθρώπους, πρόθυμους να μας μυήσουν στα μυστικά του τόπου τους. Η Μεσσηνία έχει χαρακτήρα. Και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα πάντα. Η Μεσσηνία μας καλεί να τη γνωρίσουμε, να περιηγηθούμε στα μέρη της, να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της.

Δείτε περισσότερα για την Πελοπόννησο