Πράσινες στέγες: Ένα οικολογικό καταφύγιο για τους επισκέπτες

Πράσινες στέγες: Ένα οικολογικό καταφύγιο για τους επισκέπτες

Η έλλειψη πρασίνου αποτελεί ένα από τα κυριότερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, που σταδιακά επηρεάζει όχι μόνο το μικροκλίμα και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες μιας περιοχής αλλά του κλίματος συνολικά. Πράσινες στέγες σε ξενοδοχεία αναπτύσσονται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο.Οι πρώτες «πράσινες ταράτσες» εμφανίστηκαν αρκετές δεκαετίες πριν, κυρίως σε Αμερικάνικες και Ασιατικές μεγαλουπόλεις, σε δημόσια ή επαγγελματικούς χώρους με την τοποθέτηση πράσινων θάμνων και δέντρων που πραγματικά έδωσαν στις ταράτσες των κτιρίων την όψη ενός μικρού δάσους.
Οι πράσινες στέγες των ξενοδοχείων εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον με νέα ενεργειακά και περιβαλλοντικά δεδομένα, αποτελώντας ένα καταφύγιο φυσικής ομορφιάς ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Οι νέες τεχνολογίες πράσινης στέγης συμβάλλουν στην αύξηση των υπαίθριων χώρων πρασίνου, βελτιώνοντας τόσο τα ενεργειακά όσο και τα περιβαλλοντικά δεδομένα.
Πέρα από τα οικολογικά οφέλη, όπως η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, η μείωση της απορροής των ομβρίων υδάτων, ο περιορισμός της απορρόφησης θερμότητας, οι ξενοδόχοι μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη από το να έχουν ένα σύστημα πράσινης στέγης.
• Διαχείριση των ομβρίων επειδή μια φυτεμένη στο σύνολό της ταράτσα απορροφά και συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού (75% περίπου του νερού της βροχής), λειτουργώντας ως αντιπλημμυρική προστασία.
• Μείωση της ρύπανσης του αέρα (διοξείδιο του άνθρακα) και του θορύβου (ηχομόνωση).
• Μείωση κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση – κλιματισμό επειδή η θερμοκρασία παραμένει συχνά σε πιο μέτριες θερμοκρασίες και επιβραδύνει τη μεταφορά θερμότητας-κρύου σε άλλα κτίρια.
• Διάρκεια ζωής της υπάρχουσας οροφής, επειδή περιορίζει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που προκαλούν την επέκταση της στέγης, κάτι που τελικά θα καταστρέψει την οροφή.