Σχεδιάζοντας τους χώρους ενός ξενοδοχείου

Σχεδιάζοντας τους χώρους ενός ξενοδοχείου

Πριν μια δεκαετία η ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου θα γινόταν με μια συχνότητα πενταετίας ή ακόμα και επταετίας. Σήμερα οι αυξημένες απαιτήσεις αλλά και ο ανταγωνισμός επιβάλουν στον ξενοδόχο να ανανεώνει και να φρεσκάρει τους επιμέρους χώρους σε τακτικότερα διαστήματα. Καθώς λοιπόν οι πελάτες που είναι σήμερα πιο υποψιασμένοι αναζητούν ξενοδοχεία με ένα ιδιαίτερο ύφος, έτσι και ο χώρος των αρχιτεκτόνων- διακοσμητών έχει μετατραπεί σε μια δημιουργική αρένα προκειμένου να αποδώσουν αυτό το κάτι διαφορετικό που θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Παρόλο που το κόστος για την μελέτη διακόσμησης ενός ξενοδοχείου αποτελεί ένα μικρό μέρος σε σχέση με το συνολικό κόστος αποπεράτωσης αυτού, αποδεικνύεται μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την τελική του επιτυχία. Ο σχεδιασμός ενός ξενοδοχείου απαιτεί πλέον μια ομάδα από εξειδικευμένους ανθρώπους όπως αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διακοσμητές, κατασκευαστές και προμηθευτές ειδικών εξοπλισμών. Οπωσδήποτε όμως πέρα από τον σωστό σχεδιασμό ενός ξενοδοχείου σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία παίζει η τοποθεσία αυτού.
Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων ενός ξενοδοχείου έχει ως σημείο αναφοράς την απόλυτη φροντίδα και ικανοποίηση των ανθρώπων που θα φιλοξενήσει. Σημαντικό στοιχείο επίσης για το σχεδιασμό είναι η κατηγορία των πελατών που θέλει να προσελκύσει. Με την συμβολή του διαδικτύου, οι πελάτες ανά τον κόσμο γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί. Αναζητούν καταλύματα με ιδιαίτερη αισθητική, καλύτερη τεχνολογία και επιπρόσθετες παροχές όπως μια άνετη πισίνα, ένα εξοπλισμένο γυμναστήριο, ή ένα χώρο spa.
Ένα ξενοδοχείο αποτελείται από επιμέρους ενότητες όπως ο χώρος υποδοχής, το εστιατόριο, το μπαρ, τα δωμάτια, τον χώρο συνεστιάσεων και συνεδρίων, και άλλους. Είναι σημαντικό αυτοί οι χώροι να είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένοι προκειμένου να λειτουργούν σωστά και να ικανοποιούν απόλυτα τις επιμέρους απαιτήσεις.
Η τοποθεσία του ξενοδοχείου μπορεί να δώσει πόντους στο τελική αίσθηση που θα αφήσει ένας χώρος στον επισκέπτη. Η θέα ενός δωματίου ή ακόμα του εστιατορίου θα πρέπει να συνυπολογιστεί κατά τον σχεδιασμό σαν ο χώρος ο ίδιος να συνομιλεί με το εξωτερικό περιβάλλον.
Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά τη διάρκεια σχεδιασμού είναι οι χώροι υπηρεσιών, διαχείρισης, κουζίνας, αποθηκών και προσωπικού. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο ξενοδοχείο χρειάζονται ξεκάθαρους και λειτουργικούς χώρους που θα τους διευκολύνουν προκειμένου να μπορέσουν να αποδώσουν το μέγιστο των υπηρεσιών τους στους πελάτες.
Ο ελκυστικός σχεδιασμός στον χώρο του εστιατορίου και του μπαρ είναι επίσης πολύ σημαντικός πόλος προσέλκυσης επιπλέον επισκεπτών στο χώρο του ξενοδοχείου. Ο πελάτης θέλει να βρεθεί σε ένα χώρο που εκτός από τη γαστρονομική ικανοποίηση, αναζητά να περάσει το χρόνο του και να διαθέσει τα χρήματά του σε ένα χώρο διαφορετικό, άνετο, καθαρό και ευχάριστο.
Όσον αφορά στο σχεδιασμό ενός εστιατορίου πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον και την μέγιστη χωρητικότητα καθήμενων. Πρέπει να δύναται να φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες και παράλληλα να τους προσφέρει την ικανοποίηση της άνεσης. Δεν πρέπει κανένα από τα δυο αυτά στοιχεία να επιβαρύνει το άλλο.
Υπάρχουν χώροι στους οποίους οι πελάτες αποφεύγουν να καθίσουν όπως δίπλα στην κουζίνα, κοντά στις τουαλέτες ή στην κεντρική είσοδο. Τα σημεία αυτά θα πρέπει να μελετηθούν έτσι ώστε να μην είναι ορατά από τον πελάτη.
Μια σημαντική παράμετρος για την ομαλή λειτουργία ενός εστιατορίου είναι ο σωστός κλιματισμός και ο εξαερισμός του χώρου. Οι μυρωδιές που αναδύονται από το χώρο της κουζίνας θα πρέπει να αφήνουν ανεπηρέαστο το χώρο της σάλας. Καθώς επίσης η θερμοκρασία του χώρου θα πρέπει να δίνει μια αίσθηση ευχαρίστησης ως προς τη θέρμανση ή το δροσισμό ανάλογα πάντα με την εποχή.
Οι τουαλέτες ενός εστιατόριου αποτελούν επίσης σημείο αναφοράς ενός ευχαριστημένου πελάτη. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός που θα εκπλήξει και η καθαριότητα στους χώρους αυτούς είναι και τα πιο σημαντικά στοιχεία.

Χατζησταύρου Μαρία
Διακοσμήτρια
Τηλ. 210 7223157
www.limedeco.gr
info@limedeco.gr