Είδη φωτιστικών

Είδη φωτιστικών

Φώτα διαδρομής

Αυτά τα φώτα χαμηλής τάσης βοηθούν στο να φωτίσει μια διαδρομή πεζών, προσανατολίζοντας στις ζώνες βάδισης, με κατεύθυνση φωτισμού προς τα κάτω και πάνω στο έδαφος. Ο φωτισμός διαδρομής δημιουργείται τοποθετώντας μικρά φωτιστικά κατά μήκος των διαβαθμίσεων των πεζοδρομίων, των δρόμων και των αυλών. Πολύ συχνά, οι σειρές των φώτων πλαισιώνουν ένα περίπατο ή δρόμο σαν ένα αεροδιάδρομο. Επίσης τονίζουν τα παρτέρια και τις βεράντες. Μπορούν να είναι μόνιμα ή φορητά, ανάλογα με τον απαιτούμενο χώρο εγκατάστασης. Υπάρχουν διάφορες επιλογές στον τρόπο που φωτίζουν. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό με φωτιστικά στιλ παγόδα. Ένα αδιαφανές φωτιστικό, τύπου μανιταριού, που προβάλλει το φως προς τα κάτω, χωρίς να επιστήσει την προσοχή στον εαυτό του, σε συνδυασμό με πρόσθετες πηγές φωτισμού, συμβάλλει στη δημιουργία ενός άνετου εξωτερικού περιβάλλοντος. Τα πλήρως θωρακισμένα φωτιστικά μπορούν να τοποθετηθούν κατά μήκος διαχωριστικών και μονοπατιών του τοπίου για να προσθέσουν ασφάλεια και ορατότητα τη νύχτα. Τα μερικώς θωρακισμένα φώτα μπορεί να τοποθετηθούν πίσω από το ψηλότερο πράσινο. Αυτό επιτρέπει στο φως να διεισδύει στα μονοπάτια και να διανέμει περισσότερο φωτισμό σε όλο το τοπίο. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά στυλ φωτιστικών πορείας στο ίδιο σχέδιο, μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθεί η εμφάνιση του «καλού μικρού στρατιώτη», πολλών φωτιστικών στη σειρά δηλαδή.

Προβολείς (Flood lights)

Είναι ευρείας ακτινοβολίας και υψηλής έντασης τεχνητός φωτισμός. Είναι διαθέσιμοι σε πολλές συνδέσεις (outputs) και μεγέθη. Είναι ιδανικοί για εστίαση σε αρχιτεκτονικά στοιχεία και στοιχεία τοπίου. Προβολείς 120-v ή χαμηλότερης τάσης, θα φωτίσουν έναν χώρο που επεκτείνεται, όπως δρόμους ή ένα εστιακό σημείο, όπως δέντρα ή λιθοδομή. Επίσης, χρησιμοποιούνται συχνά για να φωτίσουν υπαίθρια γήπεδα. Πιο εστιασμένα είδη, χρησιμοποιούνται ως μέσο φωτισμού σκηνής σε ζωντανές εμφανίσεις, όπως συναυλίες και θεατρικά έργα.

Spot Lights

Αυτά τα φωτιστικά είναι παρόμοια με τους προβολείς (flood lights), αλλά χρησιμοποιούνται για το φωτισμό ενός συγκεκριμένου σημείου εστίασης με μια στενή δέσμη φωτός συγκεντρώνοντας το φως σε μια πολύ μικρότερη περιοχή. Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, αρχιτεκτονική, αγάλματα, γλυπτά και δείγματα φυτών είναι αυτά που θα πρέπει να φωτίζονται με αυτό τον τρόπο, ώστε να τείνουν να κυριαρχήσουν καθώς οι άνθρωποι κοιτούν προς τα έξω, όπως συμβαίνει με τα έργα σε μια γκαλερί τέχνης. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Φωτιστικά εδάφους

Αυτά τα φωτιστικά έχουν ένα φακό με φλάντζα και είναι θαμμένα στο έδαφος. Λόγω του στιβαρού σχεδιασμού τους, τα φωτιστικά στο έδαφος βρίσκονται συχνά σε κοινόχρηστους χώρους. Είναι πολύ διακριτικά τη μέρα και έχουν γίνει πολύτιμα για έργα φωτισμού σε εξωτερικό χώρο και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να φωτίσουν ένα τοίχο ή το κάτω μέρος ενός μηχανικού έργου, μια πρόσοψη, κολώνες, δέντρα, αγάλματα, να οριοθετήσουν τη κίνηση των πεζών ή τη κυκλοφορία αυτοκινήτων, να σηματοδοτήσουν ένα εμπόδιο, να συνθέσουν μια σαφώς καθορισμένη γραμμή φωτεινών σημάνσεων σε δημόσιο χώρο ή να δημιουργήσουν ένα «έναστρο ουρανό. Τα φωτιστικά αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε εφαρμογές φωτισμού εξωτερικών χώρων (κήποι, πάρκα, πλατείες, προσόψεις κτιρίων, ιστορικά μνημεία) και προτιμούνται γιατί γίνεται ορατό το αποτέλεσμα του φωτισμού και όχι η φωτεινή πηγή. Δημιουργούν μια ομοιόμορφη εμφάνιση τόσο στο φυσικό τοπίο όσο και σε σκληρά υλικά. Ωστόσο ίσως να μη προσφέρονται για να αποτελέσουν τη μοναδική φωτεινή πηγή σε ένα μονοπάτι, καθώς δε βοηθούν στη κίνηση πεζών. Γενικά συνίστανται προβολείς στο έδαφος, για φωτισμό κάθετων επιφανειών και εστίαση σε κτίρια, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, γλυπτά ή δέντρα και φυτά. Από το έδαφος είναι επίσης εφικτός ο φωτισμός των πινακίδων πληροφοριών και των διαφημιστικών χώρων.

Φωτιστικά οροφής | Κρεμαστά φωτιστικά

Τα φωτιστικά οροφής είναι κατάλληλα για γενικό φωτισμό. Το φως τους κυμαίνεται από μεγάλη ακτίνα έως πολύ στενή δέσμη. Είναι επίσης κατάλληλα για να τονίσουν ξεχωριστές περιοχές, όπως π.χ. εισόδους, σημεία πώλησης ή για να εστιάσουν σε έργα τέχνης. Κρεμαστά φωτιστικά των 20-v είναι διακοσμητικά για φωτισμό εξωτερικών χώρων, για την είσοδο ή την βεράντα. Χαμηλής τάσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά φώτα έμφασης, κρεμασμένα στα δέντρα ή πάνω από μια αψίδα. Τα κρεμαστά φωτιστικά είναι σχεδιαστικά στοιχεία. Η μορφή και η φύση τους συχνά υπερβαίνουν πολύ την καθαρή λειτουργικότητα

Στύλοι Φωτισμού – Φωτιστικά δρόμου

Αποτελούνται από ένα στύλο και διάφορους συνδυασμούς υποστηριγμάτων και βραχιόνων προβόλου. Αυτά τα υποστηρίγματα πρέπει να ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς περιορισμούς: επιδράσεις του ανέμου, δονήσεις, καταιγίδες και διάβρωση. Τα φωτιστικά αυτά έχουν ένα ευρύ φάσμα εξόδων. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για φωτισμό δρόμων και πλατειών. Αυτός ο τύπος φωτιστικού είναι κατάλληλος για τη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων. Η κατανομή του φωτός είναι συμμετρική ή ασύμμετρη και συχνά ρυθμιζόμενη. Με αυτά τα φωτιστικά, η κατανομή φωτός είναι επίπεδη για να εξασφαλιστεί ο βέλτιστος φωτισμός των περιοχών που χρειάζεται. Οι στύλοι φωτισμού είναι συνήθως διατεταγμένοι σε σειρές ή σε ομάδες. Η σύγχρονη τεχνολογία LED, σε αυτά τα φωτιστικά, μειώνει τη συντήρηση στο ελάχιστο και εξασφαλίζει ότι αυτά τα συστήματα φωτισμού μπορούν να λειτουργούν για πολλά χρόνια.

Φωτιστικά Bollard

Αυτά τα φωτιστικά συνοδεύουν μονοπάτια και καθορισμένες περιοχές. Το φως τους κυμαίνεται από αθωράκιστη έως κατευθυνόμενη επίπεδη δέσμη. Σε δημόσιους χώρους, αυτός ο τύπος φωτιστικού πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός. Για αυτά τα φωτιστικά συστήνεται η ενσωμάτωση σε ένα σύστημα ελέγχου φωτισμού και κτιρίου. Πρόσθετοι προβολείς, πρίζες καθώς και παθητικοί υπέρυθροι αισθητήρες και φωτισμός ασφαλείας μπορούν να ενσωματωθούν σε τέτοια φωτιστικά. Χρησιμοποιούνται γενικά σε πεζοδρόμια, για να σημάνουν διαδρομές ή για διαχωρισμό ενός δρόμου από μια αυλή. Αποτελούνται από ένα φωτιστικό και μια μικρή στήλη με ύψος μικρότερο από 1,5 m.

Χωνευτά φωτιστικά

Φωτιστικά 120-v είναι πολύ καλά για το φωτισμό μεγάλων περιοχών. Δεδομένου ότι είναι σε εσοχή θα κρυφτούν από την κοινή θέα. Για μια μικρότερη περιοχή, όπως σκάλες, καθιστικά ή μια επιφάνεια με Deck, ενδείκνυνται χαμηλής τάσης, οριζόντιου φωτός, χωνευτά φωτιστικά.

Φωτιστικά τοίχου

Είναι μικρά φωτιστικά σώματα που συνδέονται άμεσα με μια πρόσοψη ή στον τοίχο, χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Τα φωτιστικά τοίχου μπορούν να βρεθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Το φως τους μπορεί να είναι αθωράκιστο, θωρακισμένο ή κατευθυνόμενο. Φωτίζουν χώρους μπροστά από κτίρια, μονοπάτια μέσα και γύρω από κτίρια, χώρους εισόδων, διαδρόμους και σκάλες. Τα φωτιστικά τοίχου παρέχουν δομή και ενισχύουν τις επιφάνειες των τοίχων. Μπορούν να διευθετηθούν μεμονωμένα ή σε σειρές ή ως ομάδα.

Υποβρύχια φωτιστικά

Αυτά τα φωτιστικά είναι εκτεθειμένα σε ακραίες συνθήκες. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και η μακροχρόνια λειτουργία κάτω από το νερό θέτουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στο σχεδιασμό και το υλικό. Τα υποβρύχια φωτιστικά χρησιμοποιούνται σε πισίνες, υδάτινα στοιχεία και λίμνες. Η σύγχρονη τεχνολογία LED οδηγεί σε ελάχιστη συντήρηση των εν λόγω φωτιστικών. Επίσης είναι δυνατό να παράγουν χρωματικά εφέ, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ελέγχου φωτός. Η έξοδος φωτός ορισμένων μοντέλων είναι αρκετή για να φωτίζει γλυπτά, στοιχεία πρόσοψης και κτίρια από κάτω από το νερό.

Συστήματα οπτικών ινών

Η χρήση τους για φωτισμό αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια καθώς είναι εύκολα στην εγκατάσταση, εύκολα στην συντήρηση, ασφαλή και κατάλληλα για μια τεράστια γκάμα φωτιστικών εφαρμογών. Αποτελούνται από μία συσκευή, που αναφέρεται ως πηγή φωτός, και επιτρέπουν τη μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις του φωτός (μέχρι 30m) και ως εκ τούτου, διευκολύνουν τη συντήρηση σε δύσκολες τοποθεσίες. Συνθετικές οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται κυρίως διακοσμητικά είτε για πλάγιο, είτε για σημειακό φωτισμό, για διακόσμηση και τονισμό µε εκπληκτικά αποτελέσματα για προσόψεις κτιρίων, διόδους, σκάλες, ψευδοροφές, πισίνες, λιμνούλες, κήπους, βιτρίνες κλπ.